MADR a aprobat o nouă schemă de ajutor de stat pentru susținerea producției de cartofi

0
Publicat:

În Ședința de Guvern din 22 februarie 2024 a fost aprobată schema „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de cartof de consum”, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

foto cultură de cartofi
S-a aprobat o nouă schemă de ajutor de stat pentru producțiile de cartofi Foto: Adobestock

Actul normativ vizează acordarea unui ajutor de minimis pentru susținerea producției de cartof de consum, pentru anul 2024, suma totală alocată este în valoare de 11.483.880 lei (echivalentul a maximum 2.309.010 euro), iar cuantumul maxim al ajutorului de minimis de 200 euro/ha se acordă proporțional cu suprafața efectiv cultivată”, menționează sursa citată.

Potrivit MADR, pentru a obține sprijinul financiar, beneficiarii trebuie să utilizeze o suprafață cultivată cu cartof de consum de minimum 0,3 ha inclusiv și să obțină o producție de minimum 15 tone/ha, din care să comercializeze cel puțin 6 tone/ha, până cel târziu la data de 18 noiembrie inclusiv a anului de cerere.

Beneficiarii pot fi din următoarele categorii: producători agricoli persoane fizice, producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, producători agricoli societăți agricole și producători agricoli persoane juridice.

Cererile de înscriere în program trebuie depuse începând cu data intrării în vigoare a actului normativ și până la cel târziu data de 20 mai a anului de cerere inclusiv.

Valorificarea producției se face până cel târziu la data de 18 noiembrie inclusiv a anului de cerere.

Pentru înscrierea în Program se vor depune următoarele documente justificative: copia rapoartelor fiscale de închidere zilnică /bonul fiscal/factura/fila/filele din carnetul de comercializare până la data de 20 noiembrie inclusiv a anului de cerere. Verificările în teren se realizează de către DAJ și APIA, cu cel puţin 10 zile înainte de recoltare, în baza notificărilor solicitanților ajutorului de minimis”, concide sursa citată. 

La începutul lunii trecute, MADR comunicase faptul că agricultorii care se ocupă de culturile de cartofi vor putea primi în acest an un sprijin financiar de cel mult 200 de euro pe hectar printr-o schemă de ajutor de minimis privind susţinerea producţiei de cartofi de consum.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite