Mega-proiect al municipalităţii slătinene, pus în pericol de un cimitir vechi

0
0
Imagine cu clădirile care au apucat să fie demolate până acum de Primăria Slatina  (FOTO: M. Manea)
Imagine cu clădirile care au apucat să fie demolate până acum de Primăria Slatina  (FOTO: M. Manea)

O mega-investiţie a municipalităţii din Slatina, respectiv amenajarea unui mini-cartier în perimetrul fostei Unităţi Militare 01217 din localitate ce se întinde pe aproape 12 hectare, a fost blocată pe neaşteptate de un vechi cimitir din Primul Război Mondial care ar fi existat în zona cu pricina. Reprezentanţii unui ONG ce glorifică memoria eroilor căzuţi în cele două războaie mondiale au cerut primăriei stoparea proiectului.

Noua situaţie vine cum nu se poate mai prost pentru diriguitorii Primăriei Slatina, care tocmai se aflau în plină acţiune de demolare a clădirilor din incinta fostei Unităţi Militare 01217 amplasată lângă sediul gării din localitate. Filiala Olt a Asociaţiei Naţionale a Cultul Eroilor ”Regina Maria” au remis celor din fruntea municipalităţii o adresă prin care le pune în vedere că locul unde se doreşte amenajarea noului mini-cartier a fost un cimitir unde ar fi fost îngropate osemintele a 640 de soldaţi căzuţi pe câmpul de luptă în timpul Primului Război Mondial. Iniţial, cimitirul ar fi fost descoperit în anii ’70-’80 cu ocazia amenajării unui depozit de combustibil pentru unitatea militară ridicată în aceeaşi zonă, iar osemintele mutate în incinta Cimitirului Eroilor din localitate, aflat la o distanţă de câţiva kilometri.

Nimeni nu a mai vorbit însă despre acest aspect de la acel moment. Până acum, când Primăria s-au trezit cu ”somaţia” Asociaţiei mai-sus menţionate, ai cărei reprezentanţi solicită municipalităţii stoparea definitivă a proiectului celui mai nou cartier din Slatina.

Preşedintele Filialei Olt a Asociaţiei Naţionale a Cultul Eroilor ”Regina Maria”, lt.col. (în rezervă) Victor Epure, spune că, dacă primăria va continua lucrările de demolare din incinta fostei UM 01217, atunci va face un mare sacrilegiu. Reprezentanţii ONG-ului menţionat sunt convinşi că, pe locul fostei unităţi militare, s-ar mai afla o parte din osemintele eroilor căzuţi în Primul Război Mondial şi cer cu insistenţă autorităţilor efectuarea de verificări amănunţite în zona cu pricina.

”Din informaţiile noastre, nu toate osemintele celor îngropaţi pe terenul fostei unităţi militare au fost mutate de acolo, o parte sigur mai sunt acolo, îngropate. Dacă vor să afle unde anume exact, cei de la Primărie nu trebuie decât să se duce la Arhivele Militare Naţionale şi vor găsi schiţa cadastrală a unităţii militare şi vor vedea unde a fost acest cimitir al eroilor. După cum vedem noi lucrurile, Primăria ori reface cimitirul pe terenul respectiv, ori ridică un monument în memoria celor căzuţi şi două tunuri deoarece în Slatina a existat şi o unitate de Artilerie, nu doar Obuziere, iar pe monument să fie trecute numele tuturor celor care s-au jertfit pentru ţara aceasta pentru că merită respectul nostru suprem, nu bătaia noastră de joc! Numele celor îngropaţi acolo există, noi le avem. Am înţeles că vor să facă în zonă loc de agrement. Păi ce <loc de agrement> poate fi acolo când lumea o să afle că acolo a fost un cimitir unde au fost îngropaţi români, şi nu numai, care au murit pe câmpul de luptă?? Adică nu luăm oasele de colo şi le mutăm dincolo şi am rezolvat problema că avem noi nevoie de locul ăla pentru nu ştiu ce! Locul trebuie marcat cum se cuvine şi cum merită, nu ne batem joc de istorie! Aşa ceva nu trebuie uitat, nu putem ignora aşa ceva!”, a spus Victor Epure.

Oficialii municipalităţii slătinenii spun că o parte din informaţiile Asociaţiei Naţionale a Cultul Eroilor ”Regina Maria” se confirmă în sensul că, pe terenul menţionat, s-a aflat un cimitir, dar că totul a fost apoi mutat în incinta Cimitirului Eroilor din localitate.

”Ne-am interesat şi noi despre această problemă inedită şi ceva adevăr există în sensul că, da – în zona acestei unităţi militare a existat cândva un cimitir, dar tot ce era în interiorul său a fost mutat acum câteva zeci de ani. Acest lucru ne-a fost confirmat şi de Ministerul Apărării. Noi am reuşit acum să identificăm zona unde se spune că ar mai fi îngropate oseminte umane şi am delimitat-o corespunzător, dar acum ne-am izbit de o altă problemă: avem nevoie de specialişti în asemenea lucrări de deshumare şi, pe de altă parte, nu avem muncitori care să realizeze munca propriu-zisă de dezgropare. Vorbim despre o operaţiune delicată, nu facem nişte simple săpături”, a afirmat viceprimarul Cristi Bircea.

Oficialul citat a precizat că lucrările de demolare a clădirilor din perimetrul fostei UM 01217, oprite în prezent, vor fi reluate şi vor continua în paralel cu efectuarea săpăturilor ”arheologice”.

unitate militara slatina

Până una-alta, o adresă a Oficiului Naţional al Cultului Eroilor remisă Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor <Regina Maria> - Filiala Judeţeană Olt, la solicitarea Ministerului Apărării, pare a da dreptate oficialilor municipalităţii slătinene de a continua lucrările pentru amenajarea celui mai nou cartier din localitate pe locul fostei unităţi militare: “Potrivit documentelor aflate în posesia Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, în deceniul al III-lea al secolului XX, pe teritoriul actualului municipiu Slatina existau trei cimitire de război în care fuseseră înhumaţi un număr de peste 800 de militari şi civili români, germani, austrieci, unguri, ruşi, bulgari şi sârbi, decedaţi în perioada 27 decembrie 1916 – 24 iunie 1918. Este vorba despre cimitirul din curtea Regimentului 26/1 Obuziere Slatina (cu 642 militari şi civili înhumaţi în 285 morminte, dintre care 26 gropi comune), cimitirul din curtea spitalului judeţean Olt (cu 166 militari înhumaţi în 117 morminte) şi parcela situată în apropierea gării Slatina, la punctul Valea lui Cârstei. Conform corespondenţei purtate, în acea perioadă, între Garnizoana Slatina, Biroul Domeniilor Militare Slatina, Primăria Slatina şi Societatea <Mormintele Eroilor Căzuţi în Război>, la data de 15 martie 1926, osemintele eroilor menţionaţi mai sus fuseseră deja centralizate într-un cimitir colector numit Cimitirul Eroilor pentru care primăria cedase, în anul 1923, un teren cu suprafaţa de 4.182 metri pătraţi, situată la ieşirea de dus-vest din oraşul Slatina (pe şoseaua Slatina-Drăgăneşti). Ulterior, în anii 1929-1930, în acest cimitir au mai fost centralizate şi osemintele eroilor înhumaţi iniţial pe raza unor comune din judeţul Olt, precum Alimăneşti, Bărăşti de Vede, Buzeşti, Bălţaţi, Bălăneşti, Cireaşova, Dobrotinet, Drăgăneşti, Mihăieşti de Jos, Mierleşti, Milcova, Teslui sau Văleni. În prezent, Cimitirul Eroilor din Slatina, situat peste drum de Colegiul Tehnic <Ion Mincu>, este administrat în bune condiţii de către Primăria Slatina. În concluzie, sesizarea Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor <Regina Maria> - Filiala Judeţeană Olt nu-şi are temei deoarece, aşa cum am arătat mai sus, cimitirul din curtea fostului regiment 26/1 Obuziere Slatina a fost dezafectat încă din perioada interbelică, iar militarii care fuseseră înhumaţi în acest cimitir îşi dorm somnul de veci, în prezent în Cimitirul Eroilor din municipiul Slatina”.

Reamintim că terenul fostei UM 01217, ce însumează 11,7 hectare, a devenit proprietate a Primăriei Slatina în anul 2012, când municipalitatea a încheiat o înţelegere cu Ministerul Apărării prin care se oblige să ridice aici blocuri de locuinţe – dintre care 48 de apartamente vor fi destinate exclusiv angajaţilor M.Ap.N., dar şi spaţii comerciale, zone de agrement cu spaţii verzi etc.

Mai puteţi citi pe acelaşi subiect:

FOTO  Primăria Slatina dă lovitura şi primeşte terenul fostei Unităţi Militare 01217

VIDEO  Unitate militară din Slatina, desfiinţată pentru a face loc unui nou cartier

FOTO Boom imobiliar la Slatina: Primăria a bătut palma cu Ministerul Apărării pentru aproape 12 ha. din terenul fostei Unităţi Militare 01217

Slatina


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri