Herghelia Slatina, singura din sudul ţării, lovită de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O oră de echitaţie costă 40 de lei
O oră de echitaţie costă 40 de lei

Cu un efectiv de 194 de cai destinaţi creşterii şi întreţinerii raselor pur sânge, Herghelia Slatina a crescut de-a lungul timpului cabaline care au devenit vedete de cinematografie.

Înfiinţată în 1921, în comuna Brebeni din judeţul Olt  şi apoi mutată în anul 1984 la periferia Slatinei, Herghelia Slatina este singura din sudul ţării care este destinată atât sportului ecvestru, cât şi creşterii şi ameliorării genetice a cailor din rasa Furioso North Star şi pur sânge arab (Shagya Arab). Mulţi dintre caii hergheliei au fost înainte de 1989 adevărate vedete de cinema. Aceştia erau atent selectaţi de regizori pentru a juca în filmele istorice. „Veneau şi luau câte 10-15 cai în fiecare an pentru filmări. Se întorceau după câteva luni alături de îngrijitori, care plecau odată cu caii. Îi admira o ţară întreagă. Acum îi creştem pentru a menţine puritatea rasei şi pentru a-i vinde. Se cumpără aproximativ 45 de cai pe an. Până în 1992, la noi a fost ţinut calul lui Nicu Ceauşescu, un pur sânge arab. A stat la noi cam un an jumătate după care a fost luat şi de atunci nu ştim ce s-a mai întâmplat cu el . Era un exemplar de excepţie”, ne-a mărturisit Dumitru Pătraşcu, contabil. Preţul unui cal variază, în funcţie de rasă. între 1400 de lei şi se apropie de 4000 de lei în cazul unui cal pur sânge.

Slătinenii nu vin la herghelie

Cei 35 de angajaţi ai hergheliei muncesc cu mare pasiune pentru a avea grijă de cei care le-au devenit adevăraţi prieteni. „Ţin foarte mult la aceste animale şi am grijă de ele în fiecare zi. Preferatul meu este un cal din rasa Sport, căruia toţi îi zicem Robur, după numele tatălui său. Este cel mai rapid din herghelie”, a spus Cornel Gherghina, medicul veterinar al hergheliei. Deşi este singura herghelie din sudul ţării şi oferă toate condiţiile pentru echitaţie, în ultimii ani aceasta a fost uitată de iubitorii de cai. „Îmi plac caii dar totuşi mi se pare un preţ cam mare, mai ales în vremurile acestea. Dacă m-aş duce eu cu soţul sau cu fiul meu ar trebui să scoatem din buzunar 80 de lei, bani prea mulţi pentru posibilităţile noastre“, a spus Nicoleta Bălan, din Slatina.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite