FOTO VIDEO  Slatina, capitala căluşului românesc timp de trei zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Căluşarii, demonstraţie de joc şi voie-bună în faţa sediului Primăriei Slatina  (FOTO: Mugurel Manea)
Căluşarii, demonstraţie de joc şi voie-bună în faţa sediului Primăriei Slatina  (FOTO: Mugurel Manea)

Municipiul Slatina se află sub “asaltul” căluşarilor şi al altor dansatori de muzică populară pentru trei zile. Astfel, miercuri – 11 iunie, a fost dat startul celei de-a XVI-a ediţii a Concursului Naţional al Copiilor „Căluşul Românesc”, manifestare ce reuneşte nu mai puţin de 1.700 de persoane din ţară şi nu numai, dansatori şi invitaţi. Vineri, la finalul concursului, vor fi premiate cele mai performante formaţii de dansatori.

Ajunsă la cea de-a XVI-a ediţie, Concursul Naţional pentru Copii „Căluşul Românesc” a debutat, miercuri dimineaţă, cu vizite şi demonstraţii artistice la sediile Inspectoratului Şcolar Olt, al Primăriei  Slatina şi al Consiliului Judeţean Olt, în ordinea mai sus menţionată. S-au făcut schimb de mici cadouri între reprezentanţii instituţiilor amintite şi cei ai delegaţiilor de dansatori ce “au prestat” în faţa acestora. Doar o mică parte dintre cei invitaţi să participe la competiţie au jucat în faţa celor trei instituţii şi a publicului spectator care, la final, au răsplătit cu aplauze dansurile populare ale copiilor. Reprezentanţii instituţiilor unde au avut loc demonstraţiile au fost plăcut impresionaţi de prestaţiile micilor căluşari şi a celorlalţi dansatori.

“Sper ca ceea ce face Slatina pentru tradiţii, pentru copii, să facă cât mai multe oraşe din ţară pentru că voi – copii, şi dvs. – instructorii, o meritaţi din plin: transmiteţi mai departe o tradiţie care nu face altceva decât ca România să nu-şi piardă identitatea. Deşi suntem în era Internetului, în era calculatorului, voi – copii, aţi ales altceva, aţi ales să transmiteţi ceea ce bunicii şi străbunicii noştri ne-au dat mai frumos, şi anume tradiţia. Vă felicit pentru aceasta!”, le-a spus edilul Minel Prina delegaţiilor de dansatori.

La rândul său, Iliuţă Brăileanu, directorul Palatului Copiilor “Adrian Băran” Slatina, a precizat că, la ediţia din acest an a competiţiei naţionale de căluş pentru copii, s-a prezentat un număr record de dansatori, delegaţi şi invitaţi: 1.700 de persoane.

“Noutatea din acest an a concursului va fi forma artistică a tuturor formaţiilor de căluşari şi ceilalţi dansatori, chiar dacă au participat şi anul trecut, ţinând cont de faptul că există acel schimb de generaţii între aceste două segmente de participanţi: căluşari şi dansatori. Prin urmare, aşteptăm să vedem cu nerăbdare cât au progresat copiii noştri. Cred că acest concurs, ajuns la a XVI-a ediţie, a reuşit să influenţeze mişcarea folclorică din judeţul Olt şi nu numai; îmi amintesc că am început acest concurs naţional cu 250 de participanţi din judeţul Olt şi din ţară, iar acum ajuns la 1.700 de persoane, ceea ce înseamnă că a creat o adevărată emulaţie la nivel naţional, în mod special în rândul formaţiilor de căiuţi şi de căluşari”, a afirmat Iliuţă Brăileanu, şi el fost căluşar.

Spectacolele au loc în faţa Casei Tineretului

Pentru miercuri după-amiază, începând cu orele 17.30, a fost programată a avea loc defilarea tuturor formaţiilor de căluşari şi a celorlalţi dansatori ce vor participa în cadrul competiţiei – îmbrăcaţi în portul popular tradiţional -, defilare planificată pe traseul Esplanadă - bulevardul Alexandru Ioan Cuza – Casa de Cultură a Tineretului, loc unde va fi montată şi scena unde se va desfăşura propriu-zis concursul în aer liber.

Dealtfel, în acest ultim loc se va da şi startul competiţiei dintre căluşari şi ceilalţi dansatori: la ora 18.30. Programul evenimentelor prevede un „maraton” de căluş de-a lungul a trei zile, la care s-au înhămat nu mai puţin de 75 de ansambluri folclorice din ţară şi de peste hotare – dintre care 52 numai din judeţul Olt, numărul total al participanţilor şi invitaţilor ajungând la cifra record de 1.700 de persoane. Spectacolele vor avea loc în aer liber, în faţa Casei Tineretului. Premierea participanţilor se va derula vineri – 13 iunie, seara, în acelaşi loc.

Evenimentul este organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt, Palatul „Adrian Băran” Slatina, Consiliul Judeţean Olt, Primăria Slatina, Asociaţia „Căluşarii Slatinei”, Ansamblul Folcloric Profesionist „Doina Oltului” Slatina, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale şi Cultural Olt, respectiv şi Şcoala Populară de Arte şi Meserii Slatina. 

Vă mai recomandăm:

VIDEO  Piscinele celui mai modern club nautic din ţară, la un pas de inaugurare

VIDEO Consiliul Judeţean Olt demolează, la Slatina, gardul de la vila surorii lui Nicolae Ceauşescu

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite