FOTO VIDEO Singurul ştrand din Slatina, uitat de autorităţi în bălării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine cu singurul ştrand din Slatina, abandonat de autorităţi de ani de zile (FOTO: Mugurel Manea)
Imagine cu singurul ştrand din Slatina, abandonat de autorităţi de ani de zile (FOTO: Mugurel Manea)

Autorităţile din Slatina nu sunt pregătite nici până în prezent pentru sezonul estival, deşi acesta practic a sosit. Singurul ştrand din localitate, având dimensiuni deloc de neglijat, zace uitat de autorităţi de mai bine de 15 ani. În urmă cu trei ani, Consiliul Local a adoptat un proiect ce prevedea revitalizarea obiectivului, dar totul s-a blocat după modificarea legislaţiei. În prezent, locul cu pricina arată dezolant, năpădit de bălării.

Ştrandul din cartierul Progresul, pompos numit Baza sportivă ”Dimitrie Dobrescu”, a fost timp de aproape 20 de ani cel mai căutat loc din Slatina. Având dimensiuni generoase, acesta oferea două bazine de înot – unul pentru adulţi şi un altul pentru copii -, dar şi alte alternative de petrecere a timpului liber în sezonul cald: tenis de masă, karting, tenis de câmp, avea duşuri şi vestiare etc. Ulterior, în primii ani de după 1990, ştrandul a căzut ”în dizgraţie” pentru autorităţile locale, un motiv fiind şi preluarea sa de către Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport (DJTS), ai cărei diriguitori puşi politic nu au mişcat un deget de-a lungul anilor pentru a o reda locuitorilor urbei.

Abia în urmă cu trei ani s-a ivit o şansă însemnată pentru resuscitarea ”Ştrandului Progresul” odată cu adoptarea în Consiliul Local, în luna martie 2012, a unui proiect pentru revigorarea bazei de agrement ”Dimitrie Dobrescu”, aceasta după ce municipalitatea a reuşit cu greu să reintre în posesia obiectivului menţionat prin preluarea de la DJTS Olt. Iniţiativa autorităţilor locale aprobată în Consiliul Local se baza pe un parteneriat public-privat în valoare totală de 18,4 milioane de lei.

Proiectul prevedea ca lucrările să se desfăşoare pe trei etape, care urmau a se întinde pe durata a tot atâţia ani. Prima etapă a investiţiei menţiona lucrări de reabilitare pentru care urmau să se cheltuiască aproape două milioane de lei. Banii trebuia folosiţi pentru: reamenajarea clădirii vestiarelor, bazinul mare (1.250 mp, n.a.), casa pompelor, rezervorul-tampon. În plus, era prevăzută şi o parcare de 5.273 mp, refacerea împrejmuririlor şi a spaţiilor verzi, a gazonului, amenajarea de paviment şi rezolvarea problemei utilităţilor. Grosul lucrărilor ar fi urmat să aibă loc în cadrul celei de-a doua etape, pentru care era prevăzut să se aloce nu mai puţin de 12 milioane lei de la bugetul local. Aici ar fi intrat: reabilitarea bazinului mic (625 mp, n.a.), amenajarea de duşuri exterioare, a unei cabine-poartă, un tobogan şi spaţii verzi, plus recordul la reţeaua de canalizare. În cea de-a treia şi ultima etapă ar fi trebuit să se aibă în vedere alte lucrări importante: amenajarea de terenuri de sport şi modernizarea clădirii vestiarelor. Zona din dreapta intrării în clădire ar fi fost rezervată pentru amenajarea de vestiare cu grupuri sanitare şi duşuri, centrală termică, cabinet medical, birouri pentru administraţie, zonă de depozitare bază sportivă şi grup sanitar.

Din păcate, totul a rămas încremenit pe hârtie. Viteza lentă de reacţie a celor aflaţi în fruntea municipalităţii slătinene a făcut să nu fie găsite în timp util surse financiare pentru demararea procedurilor de licitaţie, ce ar fi trebuit să aibă loc în vara 2012.

Suntem în iunie 2015, când Baza sportivă ”Dimitrie Dobrescu” din Slatina ar fi trebuit redeschisă publicului. Realitatea este că obiectivul menţionat se degradează în continuare de la o zi, la alta. Buruienile sunt omniprezente, molozul – la fel, iar toboganul mare de la bazinul pentru copii putrezeşte în soare. Terenurile unde odinioară se juca tenis de câmp sau cel unde se practica karting au fost şi ele invadate de bălării. Reprezentanţii actuali ai Primăriei Slatina recunosc importanţa locului amintit, dar spun că, cel puţin deocamdată, nu pot face nimic din cauza modificării legislaţiei.

”Primăria Slatina şi Consiliul Local au avut o initiative acum câţive ani, ce ar fi urmat să revitalizeze total Baza Sportivă <Dimitrie Dobrescu> din cartierul Progresul, dar, din păcate, legislaţia în domeniu a fost schimbată, iar noi nu am mai pututu face nimic. Cea mai optimă soluţie pentru acest loc rămâne tot amenajarea unei baze de agrement”, afirmă primarul interimar Mihaela Stana.

strand slatina 2015

Slătinenii sunt dezamăgiţi de modul cum a ajuns singurul ştrand din localitate unde puteau să îşi petreacă timpul liber în cursul verii.

”Eu, unul, vă spun sincer că nici măcar nu mă mai obosesc să înţeleg ce este în capul celor care conduc Primăria de la noi. Dacă îi interesa cât de cât pe cei care s-au tot perindat pe aici ar fi făcut ceva şi nu ar fi lăsat locul ăsta să ajungă ce este în prezent, adică o ruină. Eu obişnuiam să frecventez acest ştrand cât a fost deschis, ca majoritatea slătinenilor, pentru că nu aveam unde să mergem. Nici acum nu avem, să fim sinceri – pentru că la bazinul de înot deschis anul trecut sunt nişte preţuri foarte mari, iar la piscinele particulare este la fel. Toate oraşele capital de judeţ din ţara asta au măcar un ştrand public funcţional, numai noi suntem de râsul tuturor! Păcat de noi şi de banii pe care îi plătim la bugetul localităţii că au ajuns să fie cheltuiţi numai pe lucruri pe care nu poţi să le înţelegi, nu mai spun că se duc pe lucrări aiurea”, a spus Pavel D.

De doi ani, la Slatina se lucrează pentru amenajarea unui club nautic cu o serie de facilităţi specifice sezonului estival, dar nu numai. Lucrările cu pricina ar fi trebuit terminate în ianuarie a.c., dar se lucrează şi în prezent şi nu se ştie nici acum când acest club, aflat la ieşirea din oraş către Craiova, va fi deschis publicului. De asemenea, bazinul de înot acoperit inaugurat anul trecut nu este nici el la îndemâna oricui din cauza tarifelor: un bilet pentru adulţi valabil 1 oră costă 10 lei, iar cel pentru copii – 5 lei.

Vă mai recomandăm pe acelaşi subiect:

FOTO  Slatina: Singura reşedinţă de judeţ din ţară fără ştrand

FOTO  Slătinenii, condamnaţi şi în acest an să petreacă vara între patru pereţi (2013)

FOTO  Slătinenii, blestemaţi în acest an: nu vor avea nici plajă, nici piscină, nici ştrand (2012)

SlatinaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite