FOTO  Slătinenii, condamnaţi şi în acest an să petreacă vara între patru pereţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ştrandul din cartierul Progresul arată dezolant... (Foto: Mugurel Manea)
Ştrandul din cartierul Progresul arată dezolant... (Foto: Mugurel Manea)

Categoric, locuitorii Slatinei par urmăriţi de un blestem. Capitala judeţului Olt nu are nici până la ora actuală un loc public adecvat pe care să-l ofere locuitorilor urbei pentru a-şi petrece timpul liber pe timp de vară. Acest lucru e cu atât mai greu de crezut cu cât oraşul este aşezat pe un râu şi are în apropiere o pădure. Din două ştranduri nu mai este frecventabil niciunul. Autorităţile promit în continuare că vor remedia problema.

Până anul trecut, locuitorii Slatinei mai puteau folosi, pe timpul verii, timp de una-două luni, „Plaja Oltului”, în fapt – o mică piscină amenajată pe malul râului Olt, la ieşirea din oraş spre Craiova. Acum, nici măcar acest lucru nu mai este posibil după ce municipalitatea a scos la licitaţie locul cu pricina în intenţia de a amenaja aici cel mai modern club nautic din ţară. Promisiunea unui astfel de loc ţine însă deja de cel puţin doi ani, dar acum se află la cel mai înaintat punct, reprezentanţii primăriei pregătindu-se ca să anunţe câştigătorul licitaţiei în cauză. Dar până să ajungă aici a fost nevoie nu mai puţin de trei licitaţii, toate date peste cap de un proiectant care şi-a bătut joc de o investiţie cifrată la 34 milioane de lei (340 miliarde lei vechi, n.a.).

Până la finele acestei luni se va şti cine va duce la final lucrarea ce promite, spun autorităţile, să pună Slatina pe harta ţării în privinţa locurilor cele mai propice pentru petrecerea timpului în aer liber indiferent de anotimp. Şase firme încearcă să pună mâna pe bănosul contract. „Avem nu mai puţin de şase firme interesate de lucrare. Aşa că – da, acum pot spune că sunt optimist şi, de asemenea, pot spune că nu mai avem temeri că vom rămâne cu investiţia doar la stadiul de proiect”, declara, în urmă cu o lună, edilul Slatinei, Minel Prina.

Proiectul lucrării menţionate prevede amenajarea unor facilităţi unicat în ţară: un debarcader pentru hidrobiciclete şi bărci cu vele (cuprinzând nouă culoare de câte 1.000 metri, n.a.); terenuri de sport pentru minigolf, tir cu arcul, beach-volei, tribune; o zonă pentru escaladare/căţărare, spaţii pentru fitness şi SPA, o pistă asfaltată pentru biciclete şi o suprafaţă pentru rolleri. De asemenea, vechea piscină aparţinând de plaja Oltului va fi înlocuită cu una nouă, prevăzută cu sistem de reciclare şi clorinare a apei. Nu vor fi uitate duşurile solare, vestiare noi, grupuri sanitare sau locuri de parcare (150 la număr, n.a.). Investiţia se va întinde pe aproape zece hectare de teren aflate acum în paragină. La acestea se adaugă alte 15 hectare luciu de apă. Autorităţile locale au estimat că amenajarea Clubului Nautic de cinci stele va dura 24 de luni şi va duce la crearea a cel puţin 150 de noi slujbe stabile. Clubul nautic ar urma să fie funcţionabil tot anul, nu doar în perioada estivală.

Ştrandul din cartierul Progresul, uitat între bălării şi moloz

Locul căruia slătinenii îi duc însă cel mai mult dorul este ştrandul din cartierul Progresul, botezat „Dimitrie Dobrescu”, odinioară cel mai mare ştrand din municipiu. Miile de locuitori ai urbei care, odată, călcau zilnic pragul acestei locaţii, nu pot decât să viseze la acele vremuri deoarece primăria, deşi deţine acum terenul cu tot ce este aici, nu poate da un termen pentru când acest perimetru ar putea fi folosit din nou. Astfel, deşi reprezentaqnţi ai fostei administraţii dădeau asigurări încă de acum doi ani că totul se va schimba până în 2014, iată că nimic nu s-a schimbat la faţa locului. Bălăriile sunt omniprezente, cele două vechi bazine sunt şi ele pline cu orice altceva în afară de apă, iar maidanezii mişună ca la ei acasă.

“Domne, este păcat că ăştia de la primărie au uitat ce comoară avem în oraşul ăsta. Aici nu aveau mare lucru de făcut, doar să umple bazinele astea mari cu apă - dacă vroiau, şi aveam şi noi un loc unde să mergem vara, nu să stăm închişi între patru pereţi că nu toţi avem bani şi maşini să mergem la plaje particulare sau la mare. Este păcat, îşi bat joc, aici chiar se putea face treabă cu un minim de efort. Eu, deşi locuiesc în zonă din 1984, nici nu mai ştiu când a fost deschis ultima dată ştrandul acesta”, spune Ovidiu R.

Municipalitatea are planuri mari şi pentru acest perimetru. Astfel, potrivit unui proiect de consiliu local aprobat în martie 2012, pe terenul ştrandului “Dimitrie Dobrescu” va fi realizată o investiţie în regim public-privat. Mai exact, primăria este gata să cheltuiască 18,4 milioane de lei pentru ca, la final, să încredinţeze totul unei firme care va administra locul. Lucrările pentru revigorarea bazei sportive au fost separate pe trei etape, care se vor întinde pe durata a tot atâţia ani. Lucrările vor schimba imaginea celor două bazine – pentru copii şi pentru adulţi, se va reface şi moderniza clădirea vestiarelor, utilităţi refăcute, vor apărea: o parcare, duşuri exterioare, terenuri de sport ş.a. Zona din dreapta intrării în clădire va fi rezervată pentru amenajarea de vestiare cu grupuri sanitare şi duşuri, centrală termică, cabinet medical, birouri pentru administraţie, zonă de depozitare bază sportivă şi grup sanitar.

Pădurea Strehareţi, oaza de linişte lăsată de izbelişte

Un alt loc vânat de slătineni ar trebui să fie Pădurea Strehareţi, aflată la marginea municipiului. Din păcate, şi acest loc oferă o imagine dezolantă. Vechiul restaurant, ce atrăgea ca un magnet în fiecare duminică miile de locuitori ai urbei, s-a degradat şi a fost dezmembrat de hoţii de fier vechi, iar pereţii şi molozul rămas pot fi şi acum “admirate” la faţa locului. Imaginea este tristă, iar municipalitatea promite că are planuri şi pentru această zonă. Până acum nu s-a întâmplat nimic şi nici nu sunt semne că în acest an se va schimba ceva în bine în zonă. Singurul aspect îmbucurător este că strada ce duce către pădure a fost asfaltată în cadrul unui proiect ce vizează proximitatea acesteia, altfel nici acest lucru nu s-ar fi realizat.

În ciuda imaginii dezolante, primăria continuă să organizeze aici, la zile de sărbătoare (mai ales în anii electorali, n.a.), concerte de muzică populară, sunt chemaţi comercianţi de suveniruri, dulciuri, jucării etc., precum şi agenţi economici specializaţi în comerţul cu mititei, băuturi răcoritoare sau alcoolice. Dar aceste ocazii pot fi numărate pe degetele de la o mână într-un an, ceea ce înseamnă mult prea puţin pentru o capitală de judeţ cu aproape 70.000 de locuitori. Ca să nu mai menţionăm că în zonă se află şi o grădină zoologică, aflată şi ea în faza incipientă a unor lucrări de transformare radicală.
 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite