FOTO  Slatina, singura reşedinţă de judeţ din ţară fără ştrand

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuitorii municipiului Slatina parcă sunt blestemaţi: lunile de vară îi prind din nou fără un loc în care să se poată răcori. Singurul ştrand din oraş, situat în cartierul Progresul, nu va fi dat în folosinţă nici anul acesta, după ce primăria a promis încă de anul trecut că va demara aici lucrări importante. Din păcate, lipsa banilor a întârziat totul. Între timp, ceea ce exista aici în perimetrul ştrandului se degradează de la o zi, la alta.

Municipalitatea a reuşit să intre în posesia ştrandului relativ recent, după preluarea de la Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport, şi, în luna martie 2012, consilierii slătineni au aprobat un proiect pentru revigorarea bazei de agrement „Dimitrie Dobrescu”. Din păcate, singurul ştrand din oraş nu va fi dat în folosinţă nici anul acesta, după ce primăria a reuşit să aibă încă de anul trecut un plan concret de reabilitare şi modernizare a acestuia, în baza unui contract public-privat în valoare totală de 18,4 milioane de lei.

Proiectul adoptat de consilieri prevede ca lucrările să se desfăşoare pe trei etape, care se vor întinde, din păcate, pe durata a tot atâţia ani. Din păcate, lipsa banii suficienţi a întârziat demararea procedurilor de licitaţie ce ar fi trebuit să aibă loc vara trecută, iar slătinenii sunt nevoiţi acum încă o dată ca să aştepte revigorarea ştrandului pe termen nelimitat. Între timp, ceea ce exista înainte în perimetrul acestui obiectiv se degradează de la o zi, la cealaltă.

Planuri existente doar pe hârtie

Prima etapă a investiţiei, potrivit proiectul adoptat de consilier în martie 2012, prevede lucrări de reabilitare pentru care ar trebui să se cheltuiască aproape două milioane de lei. Banii ar urma să fie utilizaţi pentru: reamenajarea clădirii vestiarelor, bazinul mare (1.250 mp, n.a.), casa pompelor, rezervorul-tampon. În plus, se va amenaja o parcare de 5.273 mp, se vor reface împrejmuririle şi spaţiile verzi, gazonul, se va pune paviment şi se va rezolva problema utilităţilor.

Grosul lucrărilor ar urma să aibă loc în cadrul celei de-a doua etape, pentru care ar trebui să se aloce nu mai puţin de 12 milioane de lei de la bugetul local. Aici ar intra: reabilitarea bazinului mic (625 mp, n.a.), amenajarea de duşuri exterioare, a unei cabine-poartă, un tobogan şi spaţii verzi, plus recordul la reţeaua de canalizare.

În cea de-a treia şi ultima etapă se vor avea în vedere: amenajarea de terenuri de sport şi modernizarea clădirii vestiarelor. Zona din dreapta intrării în clădire va fi rezervată pentru amenajarea de vestiare cu grupuri sanitare şi duşuri, centrală termică, cabinet medical, birouri pentru administraţie, zonă de depozitare bază sportivă şi grup sanitar.

“Aşa este când nu există interes comunitar”

Odinioară singurul loc de răcorire din municipiu, ştrandul din cartierul Progresul, cum este el cunoscut printre localnici, nu mai este funcţional de mai bine de 15 ani. Locuitorii oraşului şi-au luat gândul demult de la revigorarea ştrandului după ce au văzut că, ani de zile, nimeni nu a făcut nimic în acest sens, după cum o arată şi imaginile de la faţa locului. Acum, locul se află sub stăpânirea maidanezilor şi a vegetaţiei. Fostele bazine de înot aflate în perimetrul unităţii menţionate se degradează de la o zi, la alta, la fel ca şi clădirea vestiarelor, ce a devenit un loc tot mai frecventat de oamenii străzii.

“Este păcat că cei de la primărie nu văd cât de căutat ar fi acest ştrand cel puţin cinci luni pe an. Copilul meu a fost anul trecut pe acolo şi ştiu că mi-a zis că nu mai era nimic, totul era moloz şi iarbă înaltă de să-ţi rupi picioarele. Pe vremea lui Ceaşescu se îngrămdea lumea să vină aici, nu mai aveai loc să arunci un ac. De atunci, însă, cei care au fost la primărie şi-au bătut joc. E păcat că oamenii ăştia care conduc vremelnic primăria nu-şi dau seama că îşi bat joc în primul rând de ei prin dezinteresul pe care îl arată faţă de ceea ce au oamenii nevoie. Pe ei probabil că nu îi interesează pentru că au bani să meargă la piscine private unde biletul nu este pentru toată lumea sau, poate, chiar îşi permit să meargă în alte oraşe la un ştrand pentru că la noi nu i-a interesat deşi aveau o comoară la îndemână. Dar aşa este când nu există interes comunitar, adică pentru oameni, ci doar interes pentru ce îi place unuia şi altuia”, este de părere Costin Duţulescu, din Slatina.
 

Mai puteţi citi şi:

FOTO  Slătinenii, condamnaţi şi în acest an să petreacă vara între patru pereţi

FOTO  Slătinenii, aşteptaţi la Pădurea Strehareţi de 1 Mai printre ruine şi moloz

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite