FOTO  Săptămână "încărcată" pentru poliţiştii de la Olt: confiscări de marfă ilegală şi amenzi pe bandă rulantă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţiştii au ieşit în stradă... (Foto: Adevărul)
Poliţiştii au ieşit în stradă... (Foto: Adevărul)

Efectivele Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt au avut parte, săptămâna trecută, de o perioadă „agitată”, în cadrul căreia au controlat sute de autoturisme, au confiscat marfă ilegală găsită fie la vânzare, fie depozitată în maşini ori gospodării de pe raza judeţului, şi au aplicat amenzi contravenţionale pe bandă rulantă. În cazurile mai grave au fost întocmite dosare penale ai căror protagonişti riscă să ajungă la închisoare.

Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Olt au dat astăzi publicităţii concluziile unei acţiuni de anvergură derulate pe tot parcursul săptămânii trecute. Acţiunea a avut loc pe raza întregului judeţ şi a angrenat sute de poliţişti de la toate compartimentele IPJ Olt, scopul principal constând în prevenirea şi combaterea ilegalităţilor cu produse contrafăcute. Totodată, prezenţa poliţiştilor într-un mod mai vădit în teritoriu a urmărit şi crearea unui sentiment de siguranţă civică în judeţ, mai ales că rata infracţionalităţii este una în creştere în teritoriu, aşa cum relevă chiar bilanţul anual al instituţiei pe anul trecut.

"La acţiuni au participat 308 poliţişti din structurile de ordine publică, poliţie rutieră, investigarea fraudelor şi investigaţii criminale. În cadrul acestei campanii au fost constatate 29 de infracţiuni, au fost prinşi 16 infractori, au fost efectuate 76 de acţiuni şi controale şi au fost prinse trei persoane date în urmărire. De asemenea, au fost confiscate bunuri în valoare de 8.334 lei şi au fost aplicate 360 sancţiuni contravenţionale pentru diverse abateri", a declarat comisar-şef Claudia Radu, purtător de cuvânt al IPJ Olt.

Printre exemplele cele mai elocvente de încălcare a legii depistate şi sancţionate de poliţişti poate fi enumerat cel al unui cetăţean din comuna Valea Mare, în al cărui autoturism au fost găsite sute de sticle cu alcool, neetichetate potrivit legii. Mai precis, poliţiştii postului de poliţie din localitate au oprit pentru un control de rutină, pe DJ 657 de pe raza satului Zorleasca din comuna menţionată, un autoturism condus de Marian I. (34 ani), din municipiul Constanţa. În urma verificării autoturismului, poliţiştii au găsit în interior băuturi alcoolice pentru care conducătorul auto nu deţinea niciun fel de documente de provenienţă. Cel în cauză a fost amendat cu 1.500 lei, iar întreaga cantitate, însumând 130 litri de alcool, a fost confiscată.

Prins cu peştele pescuit ilegal în portabagaj

Poliţiştii din cadrul poliţiei oraşului Piatra-Olt au depistat trei persoane care ofereau spre vânzare diferite articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte persoanelor din satul Piatra de pe raza localităţii, fără a deţine documente legale. Cele trei persoane, Titi V. (34  ani), Alin V. (31 ani) şi Sorin D. (de 45 ani), toţi din comuna Bărbuleşti, judeţul Ialomiţa, au fost sancţionate contravenţional cu amendă în cuantum individual de 1.500 lei, iar bunurile au fost ridicate în vederea confiscării.

De asemenea, un bărbat care transporta cu maşina proprie o cantitate impresionantă de peşte a avut şi el ghinion. Poliţiştii din cadrul secţiei 3 Poliţie Rurală Corabia au identificat în trafic, pe D.J. 543 de pe raza comunei Izbiceni, pe Ion C. (47 ani), din oraşul Corabia, care transporta cu o autoutilitară peşte proaspăt fără a deţine documente legale. Cantitatea de 102 kilograme peşte proaspăt din speciile somn, crap, plătică şi caras - pescuită în perioada de prohibiţie, estimată la 1.200 lei, a fost ridicată în vederea confiscării. Cel în cauză este cercetat acum pentru săvârşirea infracţiunii de pescuit prin orice metode a reproducătorilor în perioada de prohibiţie, deţinere, transport, comercializare fără documente legale a peştelui.

Nu în ultimul rând, un bărbat din oraşul Balş a rămas fără permis după ce a fost depistat conducând un autoturism deşi era în stare avansată de ebrietate. Marius S. (29 ani) îşi conducea autoturismul proprietate personală pe raza comunei Oboga când a fost tras pe dreapta de poliţişti pentru un control de rutină. Cu această ocazie, oamenii legii l-au testat cu aparatul etilotest, rezultând o concentraţie de 0,66 mg./l. alcool pur în aerul expirat. Acum, şoferul este cercetat pentru conducerea unui autovehicul pe drumurile publice având o îmbibaţie alcoolică peste limita legală şi riscă închisoarea.

Parteneri de afaceri "de succes"

Un caz aparte îl reprezintă cel al unui bărbat din comuna Sârbii Măgura, la domiciliul căruia poliţiştii au avut surpriza să descopere o cantitate importantă de material feros pentru care acesta nu avea documente legale. "Poliţiştii secţiei 12 din oraşul Potcoava s-au sesizat în urma unei informaţii primite de la sătenii din comuna Sârbii Măgura. Aceştia au mers la o casă proprietate personală a lui Vasile P., originar din localitate, unde, în urma unei percheziţii, au descoperit depozitată o cantitate de peste cinci tone de fier vechi. În urma verificărilor efectuate ulterior s-a stabilit faptul că cetăţeanul din comuna olteană nu acţiona de unul singur, ci avea un partener din alt judeţ", a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Olt, Claudia Radu.

Mai exact, Lilian A. (25 de ani), din comuna Babadag, judeţul Tulcea, achiziţiona material feros de la diverse persoane de pe raza mai multor comune fără a întocmi documente legale. Ulterior tranzacţiei, acesta depozita cantitatea de fier cumpărată în casa partenerului  din comuna Sârbii Măgura pentru a o valorifica apoi în oraşul Bolintin Vale. Poliţiştii au confiscate întreaga cantitate găsită la momentul controlului, respectiv 5.160 kg. fier vechi, aceasta fiind transportată la sediul unei societăţi de colectare a fierului vechi. În cauză se efectuează cercetări pentru săvârşirea infracţiunii de exercitare fără drept a unei profesii.

Reprezentanţii IPJ Olt au declarat că astfel de acţiuni vor fi organizate periodic în judeţ, acestea urmând a fi popularizate doar ulterior, nu înainte, aceasta pentru a nu strica "surpriza" celor direct vizaţi.

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite