FOTO  Oraşul Corabia va avea Bursă de Peşte. Pescarii autohtoni obţin prima victorie împotriva samsarilor de peşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pescarii din zona Corabia îşi vor putea vinde peştele direct, fără să mai fie opriţi de samsari
Pescarii din zona Corabia îşi vor putea vinde peştele direct, fără să mai fie opriţi de samsari

Până la finele acestui an, oraşul dunărean Corabia va avea Bursă de Peşte. În această perioadă se lucrează la ridicarea clădirii, construcţia urmând să fiinţeze chiar lângă sediul primăriei din localitate. Bursa de peşte de la Corabia va apărea datorită unui proiect pe fonduri europene şi se preconizează a deveni operaţională de la finele acestui an.

Ideea amenajării unei Burse de Peşte în oraşul Corabia nu este singulară, un proiect similar urmând să fie inaugurat la Tulcea la jumătatea lunii octombrie. În ce priveşte proiectul de la Corabia, acesta este transpus în practică de Asociaţia Grupul Local “Prietenii Pescarilor Olteni”, prin intermediul Programului Operaţional pentru Pescuit, şi are o valoare de 500.000 de euro, respectiv 2.148.721,03 lei.

Numit ”Îmbunătăţirea condiţiilor de depozitare, microbursă de peşte şi produse de acvacultură”, proiectul de la Corabia prevede realizarea unei clădiri cu o suprafaţă totală de aproape 800 mp lângă piaţa mare a urbei. Clădirea va fi destinată depozitării şi primei vânzări a peştelui, dar şi produselor de acvacultură, urmând să fie dotată şi utilată în conformitate cu normele sanitar-veterinare în vigoare.

”Proiectul are ca termen de finalizare luna decembrie şi suntem convinşi că ne vom încadra în acest termen. Prin această Bursă de Peşte din oraşul nostru se vor putea crea condiţii optime de prezentare din punct de vedere calitativ şi cantitativ pentru negocierea directă a preţului şi comenzilor de peşte şi a altor produse de acvacultură. În cadrul acestui proiect au fost achiziţionate: trei maşini de gheaţă - care vor avea rolul de a depozita preparatele din peşte în cele mai bune condiţii, platforme cu gheaţă, două acvarii, vitrine frigorifice, acestea din urmă urmând a fi folosite la expunerea peştelui. Va fi un loc destinat în special micilor comercianţi de peşte care, până acum, nu aveau un loc al lor unde să-şi poată vinde produsele. Acest proiect va duce la diferenţierea dintre vânzarea produselor alimentare şi agricole, de cele nealimentare, realizând astfel un comerţ civilizat. Noi vedem această Bursă de Peşte ca pe o veritabilă <cherhana>”, a declarat primarul oraşului Corabia, Iulică Oane.

Sursa citată este de părere că, odată inaugurată Bursa de Peşte din Corabia, aceasta va contribui la dezvoltarea socio-economică a zonei şi îi va ajuta semnificativ pe pescarii profesionişti şi familiile acestora, dar şi firmele de profil care se ocupă cu vânzarea peştelui şi a produselor conexe. Cu alte cuvinte, pescarii vor câştiga, teoretic, mai mulţi bani prin faptul că se vor elimina intermediarii cunoscuţi drept ”samsara de peşte”. De câştigat ar trebui să aibă şi consumatorii, care vor beneficia de preţuri mai mici, dar şi de o calitate superioară a produselor din acvacultură. Rămâne de văzut dacă şi Poliţia de Frontieră din zona Corabia va interveni şi îşi va face datoria în lupta contra ”pescarilor electrici” şi nu numai.

Vă mai recomandăm pe aceeaşi temă:

FOTO  Singurul parc din Corabia a intrat în reabilitare

FOTO  Sistemul de distribuţie a gazelor naturale în Corabia, inaugurat

FOTO  Au început lucrările de modernizare a bazei sportive ”San Siro” din Corabia

Slatina


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri