FOTO  Defilare de epocă la Slatina în memoria lui Mihai Eminescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Persoane costumate în haine ale epocii "poetului-nepereche" au defilat pe străzile Slatinei, sub privirile plăcut surprinse ale trecătorilor
Persoane costumate în haine ale epocii "poetului-nepereche" au defilat pe străzile Slatinei, sub privirile plăcut surprinse ale trecătorilor

Ziua lui Mihai Eminescu a fost sărbătorită la Slatina într-un mod total aparte faţă de anii anteriori. Astfel, joi – 15 ianuarie, la împlinirea a 165 de ani de la naşterea poetului nostru naţional, elevi şi nu numai au defilat pe străzile urbei costumaţi în hainele epocii sale şi, pentru ca atmosfera să fie perfectă scopului propus, defilarea a avut loc pe o muzică inspirată din versurile lui Eminescu.

Ziua lui Mihai Eminescu din acest an nu va fi uitată prea uşor la Slatina datorită eforturilor unor oameni pasionaţi de cultură. Un demers comun al Asociaţiei Culturale “Center Inter Art” Slatina, Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Olt, Palatului Copiilor “Adrian Băran“ Slatina şi al Şcolii Populare de Arte şi Meserii din municipiu, cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local a stat la baza evenimentelor de joi – 15 ianuarie a.c., când se poate spune fără a greşi că, măcar pentru o zi, Eminescu a renăscut la Slatina.

Peste trei sute de persoane au fost implicate în cel mai frumos şi mai bine eveniment dedicat vreodată lui Eminescu în Slatina. Ziua de ieri a început în forţă în jurul orelor 14.00, când, sub titulatura “Ziua culturii naţionale -- Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie”, la Centrul Cultural “Eugen Ionescu” din localitate a avut loc un spectacol cu un program alcătuit din scenete şi poezii inspirate din viaţa marelui poet. Decorul spectacolului a fost realizat în colaborare cu copii din aşezămintele Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Olt.

Seria acţiunilor dedicate marelui poet a continuat la ora 17.00, când, în acelaşi cadru de la Centrul Cultural “Eugen Ionescu”, s-a desfăşurat un spectacol de muzică, poezie şi dans numit “Glasul Poetului”, manifestare produsă în colaborare cu copiii-elevi de la Palatul Copiilor “Adrian Băran” din Slatina.

În tot acest răstimp trebuie menţionat că, pe tot parcursul zilei de ieri, în foaierul Centrului Cultural au putut fi admirate de către toţi cei interesaţi lucrări inspirate din opera lui Mihai Eminescu şi realizate de pictorul Spiru Vergulescu.

Spectacol ad-hoc la bustul lui Eminescu

Momentul cel mai aşteptat al zilei s-a consumat însă cu puţin timp înainte de a se însera şi chiar ulterior, fără să ştirbească însă cu nimic momentul, ba dimpotrivă. Astfel, un grup de elevi, dar nu numai, costumaţi în haine din epoca lui Mihai Eminescu, au defilat pe străzile urbei sale, pe o muzică inspirată integral din versurile sale, pe traseul cuprins între sediul Centrului Cultural “Eugen Ionescu” până la Aleea Personalităţilor amenajată în imediata apropiere a Casei Sindicatelor, acolo unde se află bustului “poetului-nepereche”.

Odată ajunşi la destinaţie, alaiul de oameni, având în frunte un grup de persoane purtând torţe aprinse, au încropit rapid un spectacol la faţa locului. S-au recitat poezii ale poetului, s-a cântat şi s-au depus flori la bustul lui Eminescu.

Vă mai recomandăm, pe aceeaşi temă:

Ziua lui Mihai Eminescu, celebrată la Slatina cu spectacole poetice şi torţe

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite