Ziua Mihai Eminescu, celebrată la Slatina cu spectacole poetice şi torţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Multe acţiuni culturale dedicate zilei poetului-nepereche Mihai Eminescu vor avea loc la Centrul Cultural "Eugen Ionescu" din Slatina   (FOTO: Mugurel Manea)
Multe acţiuni culturale dedicate zilei poetului-nepereche Mihai Eminescu vor avea loc la Centrul Cultural "Eugen Ionescu" din Slatina   (FOTO: Mugurel Manea)

Ziua Mihai Eminescu va fi aniversată la Slatina, joi – 15 ianuarie, la împlinirea a 165 de ani de la naşterea sa, prin mai multe acţiuni culturale ce vor avea loc la Centrul Cultural „Eugen Ionescu”, dar şi în alte locaţii din oraş. Poezii şi scenete inspirate din opera poetului vor fi puse în scenă cu acest prilej. Ziua dedicată “poetului-nepereche” va culmina cu o defilare cu torţe aprinse la bustul acestuia de lângă Casa Sindicatelor.

Ziua marelui poet Mihai Eminescu va fi omagiată, printre alte locaţii din Slatina, şi la Şcoala Generală nr. 7 „Vlaicu Vodă”, unde specialişti de la Muzeul Judeţean Olt şi elevii de aici au pregătit un program special pentru aniversarea a 165 de ani de la naşterea lui Eminescu. Cu acest prilej se va discuta despre viaţa poetului, sens în care elevii vor putea vedea şi lucrări realizate de pictorii Spiru Vergulescu şi Nicolae Truţă, lucrări inspirate din opera lui Mihai Eminescu.

Ziua lui Eminescu va fi aniversată şi la Centrul Cultural “Eugen Ionescu” din municipiu. Programul de aici va fi unul amplu, ce se va derula pe parcursul întregii zile până seara târziu. Seria acţiunilor culturale de aici va debuta în jurul orelor 14.00 când, sub titulatura “Ziua culturii naţionale -- Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie!”, va avea loc un spectacol cu un program alcătuit din scenete şi poezii inspirate din viaţa "poetului-nepereche". Totul va avea loc pe scena teatrului menţionat, cu un decor special elaborat în colaborare cu copiii din aşezămintele Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Olt.

La ora 17.00, în acelaşi cadru, va avea loc un spectacol de muzică, poezie şi dans numit “Glasul Poetului”, manifestare produsă în colaborare cu copiii-elevi de la Palatul Copiilor “Adrian Băran” din Slatina.

De asemenea, în foaierul Centrului Cultural “Eugen Ionescu”, cei interesaţi şi admiratorii operei lui Mihai Eminescu vor putea admira lucrări în creion realizate de pictorul Spiru Vergulescu.

Ziua Mihai Eminescu: „Viaţa lui a însemnat mult mai mult decât poezie”

La baza seriei de acţiuni culturale de joi – 15 ianuarie a.c. dedicate zilei lui Eminescu se află Asociaţia Culturală “Center Inter-Art” Slatina, cu sprijinul Primăriei municipiului Slatina, al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Olt, Palatul Copiilor “Adrian Băran” şi Biblioteca Judeţeană Olt “Ion Minulescu”.

„Ca în fiecare an, ziua lui Eminescu pe care o aniversăm în fiecare an are o importanţă aparte deoarece este vorba despre poetul naţional. Opera lui, adevărata lui operă nu este studiată în şcoală exact cum ar trebui şi aici mă refer la lucrările sale cu caracter politic şi cele de dramaturgie, care ar reliefa dimensiunea reală a poetului şi l-am cunoaşte cu toţii aşa cum a fost el în realitate, aşa cum este el, nu doar ca pe un poet romantic, cum îl ştie acum toată lumea. Dimensiunea lui Eminescu a fost una socială la vremea lui: el a suferit nu din dragoste - cum ştiu mai toţi, ci, mai ales, din cauza scrierilor sale politice şi sociale de la vremea respectivă. Orice persoană cât de cât autorizată poate confirma ce spun eu şi toate aceste lucruri despre viaţa reală a lui Eminescu ar trebui cunoscute de către toţi, ar trebui făcute publice încă din şcoală. Deci, după mine, ar mai fi mult de lucrat până ce Mihai Eminescu să fie cunoscut aşa cum a fost el cu adevărat şi ar trebui făcut ceva în acest sens. Viaţa lui Eminescu a însemnat mult mai mult decât poezie”, a declarat Valeru Ciurea, consilier artistic la Centrul Cultural “Eugen Ionescu” Slatina şi, totodată, referent la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Olt.

Demn de menţionat că aniversarea zilei lui Eminescu la Slatina va culmina cu o defilare cu torţe aprinse la bustul marelui poet de pe Aleea Personalităţilor de lângă sediul Casei Sindicatelor, acţiune ce se va desfăşura undeva între orele 18.30 - 19.00. Aici se vor depune flori şi se vor recita poezii ale poetului, cei interesaţi fiind aşteptaţi să participe fie şi prin simpla prezenţă.
 

Vă mai recomandăm pe aceeaşi temă:

Ziua Mihai Eminescu. La Alba Iulia în 1866: participant la dezbateri culturale, popas la hanul la „La Istrătoaie“

Ziua Mihai Eminescu. Călătoriile din adolescenţă ale poetului în Transilvania

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite