Dilema unor profesori după suspendarea grevei: „Și acum ce facem? Reluăm lecțiile de unde am rămas în 22 mai sau...”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încă foarte supărați că greva s-a încheiat brusc, deși greviști din unele județe le-au transmis liderilor că nu cedează, unii profesori au acum alte dileme: dacă încep recuperarea materiei, în cele doar câteva zile rămase, sau trec pur si simplu peste ea.

Elevii s-au întors în clase, însă atmosfera e de vacanță FOTO: arhiva/Theo Trușcă
Elevii s-au întors în clase, însă atmosfera e de vacanță FOTO: arhiva/Theo Trușcă

Mulți dintre profesorii greviști și-au primit fluturașii de salariu pentru luna mai și au constatat pierderi considerabile în contul zilelor de grevă. Întorși la catedră, sunt însă puși în fața unei alte situații: este ultima săptămână de școală, pot încheia mediile și cu doar două note, conform modificărilor de acte normative operate de Ministerul Educației, însă ce vor face cu materia nepredată?

„La clasa a VI-a, spre exemplu, recapitulez cu sârg <operații cu numere raționale>. Ce fac când în interiorul unui exercițiu pic pe o ridicare la putere? Îl sărim sau mă apuc meticulos să arăt elevilor cum se face? Dacă mă apuc să le arăt, înseamnă că predau lecția respectivă, deși Guvernul a considerat că nu merit să fiu plătită pentru asta. Dacă nu o fac, elevii nu vor ști niciodată. Grea dilemă!”, scrie un profesor pe grupul de Facebook „Învățământ preuniversitar”.

Zeci de profesori răspund, la rândul lor, explicând că, și de ar fi dispuși să muncească fără să fie plătiți, zilele de școală rămase nu-i mai ajută să recupereze.

„La clasa a XII-a nu este cazul, pentru că perioada de grevă a venit după ce s-a terminat materia de predat, inclusiv recapitularea. Problema ar fi la clasele a IX-a, unde mai aveam ceva de făcut pe partea de geometrie și algebră, vreo trei săptămâni, trebuia exersată mai mult. Dar văd că nu se prelungește anul școlar, așa cum inițial se stabilise”, spune profesorul de matematică Aurel Chiriță, pentru „Adevărul”.

Sunt școli care aveau programate, în ultima săptămâna de școală, Școala Altfel sau Săptămâna Verde, iar acestea ar fi putut fi folosite, crede prof. Chiriță, pentru a se recupera din noțiunile nepredate. Nicio precizare prin care să le fie permis acest lucru nu a venit însă.

„Eu simt necesitatea ca această perioadă de trei săptămâni să se recupereze, așa simt eu. Și îi văd și pe colegii mei la fel, că erau dispuși să facă treaba aceasta”, mai spune profesorul.

Cei mai afectați ar fi profesorii care predau discipline cu doar o oră-două pe săptămână alocate și care trebuie să concentreze extrem de mult materia, eventual în anul școlar următor, astfel încât elevii să-și poată însuși noțiunile nepredate din cauza grevei.

„Mă așteptam să ni se spună: aveți  trei săptămâni, recuperați-vă materiile”

„Unde sunt discipline de examen, toți colegii vor concentra materia în așa fel încât să nu lase nimic de recuperat, mai ales în zona examenelor. Toți colegii au o strategie, vă dați seama. Eu mă așteptam să ni se spună: aveți la dispoziție trei săptămâni, recuperați-vă materiile, și pur și simplu vă veți lua banii pe recuperări. (...) Eu am clase cu patru, cinci și șase ore de matematică, dar gândiți-vă la biologie, unde a fost o oră sau au fost două pe săptămână. La noi e mai ușor în șapte ore, dar doamna cum să se mai învârtă în două ore?”, a mai spus profesorul Aurel Chiriță.

Părinți nemulțumiți

Și unii părinți își arată nemulțumirea pe aceeași temă, considerând că de pe urma grevei copiii au avut cel mai puțin de câștigat.

„Este evident faptul că s-a forțat încheierea grevei pentru a se putea susține examenele la timp și de aici nimic altceva nu mai contează. Am susținut demersul profesorilor, deși am copil în clasa a VIII-a, care a trecut printr-o perioadă grea, dar m-am gândit că trebuie să le dai cadrelor didactice, pentru ca ulterior să le poți cere să se ridice la anumite standarde. Din păcate, cu toate creșterile, fără meditații nu se va face, în continuare, nimic. Cred că profesorii buni își vor face în continuare treaba bine, și-au făcut-o și cu salarii mici, iar ceilalți vor încasa banii, de acum mai mulți, tot fără să-i merite”, spune un părinte, pentru „Adevărul”.

Mai mulți directori de școală au confirmat pentru „Adevărul” că cel puțin în prima zi de după grevă nu s-a pus problema recuperării noțiunilor nepredate, preocuparea principală fiind încheierea mediilor și pregătirea examenelor naționale care încep săptămâna viitoare.

SlatinaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite