Cum arată taberele școlare de pe litoral, pe vremuri visul oricărui pioner. Prețurile sunt accesibile oricui FOTO

0
Publicat:

Câteva sute de elevi își vor petrece o parte din vacanța de vară în taberele de stat deschise la Eforie Sud, Eforie Nord și 2 Mai, cu prețuri accesibile pentru orice buzunar. Administratorii fac acum ultimele pregătiri. Din păcate, tabăra de la Năvodari, pe vremuri cea mai cunoscută, rămâne închisă.

Tabăra școlară de la Eforie Sud, varianta ieftină pentru elevii cu posibilități reduse FOTO A. Ispas
Tabăra școlară de la Eforie Sud, varianta ieftină pentru elevii cu posibilități reduse FOTO A. Ispas

Prima tabăra care va fi deschisă la mare în acest sezon estival este și cea mai mare tabără din România. Este vorba despre „New Paradise”, din Eforie Sud. Se întinde pe o suprafață de patru hectare și este o adevărată oază de verdeață, chiar pe malul mării.

Tabăra școlară de la Eforie Sud FOTO Antonia Ispas
Tabăra școlară de la Eforie Sud FOTO Antonia Ispas

Arată exact ca un parc uriaș, cu alei umbrite de copaci, are amenajate terenuri unde copiii pot face sport, inclusiv o nocturnă, ca să poată practica sporturi si seara, și o scenă pentru spectacole, este îngrădită și păzită, iar marea este la un pas distanță.

Tabăra „New Paradise” de la Eforie Sud. FOTO Antonia Ispas
Tabăra „New Paradise” de la Eforie Sud. FOTO Antonia Ispas

Din cele patru pavilioane care găzduiau sute de copii pe serie, doar trei mai sunt deschise. Al patrulea a fost închis din cauza degradării și cine știe când va fi reparat.

Tabăra școlară de la Eforie Sud FOTo Antonia Ispas
Tabăra școlară de la Eforie Sud FOTo Antonia Ispas

Pregătiri pe ultima sută de metri

Personalul taberei se pregătește de venirea școlarilor ca pentru un eveniment pe care l-au așteptat cu sufletul la gură luni în șir. Iarba este tunsă, toate camerele au fost zugrăvite, așternuturile au fost spălate și așezate pe paturi, toate spațiile au fost dezinfectate. În nici două săptămâni, aici se vor auzi glasurile a sute de copii pentru că prima serie sosește pe 18 iunie: 300 de elevi din toată țara, veniți prin intermediul școlilor și printr-un proiect antidrog.

Tabăra „New Paradise”, de la Eforie Sud. FOTO Antonia Ispas
Tabăra „New Paradise”, de la Eforie Sud. FOTO Antonia Ispas

Tanti Vasilica le-a pregătit deja meniul. Bucătăria este lună, vasele mari de inox în care se vor pregăti bucatele sclipesc, iar sala de mese, viu colorată, își așteaptă pofticiosii.

Taberele școlare de stat, varianta ieftină a vacanței elevilor pe litoral FOTO Antonia Ispas
Taberele școlare de stat, varianta ieftină a vacanței elevilor pe litoral FOTO Antonia Ispas

„Le servim trei mese pe zi. La micul dejun ceai, gem, unt și mezeluri, la prânz două feluri, unul va fi supă sau ciorbiță, în fiecare zi alt sortiment, desert și cină. În fiecare zi voi fi aici de la cinci dimineața ca să îi aștept cu masa când se vor trezi”, a declarat Vasilica Ghighea, bucătăreasa taberei și favorita porfticioșilor care în anii trecuți se perindau prin fața bucătăriei ei, ca să îi ceară un supliment din ce le-a plăcut mai mult.

Tarife mici, distracție mare

Nicu Ghindici, administratorul taberei „New Paradise”, a văzut generații de copii crescând sub ochii săi, până s-au făcut mari și nu au mai venit. Îi așteaptă ca pe propriii nepoți și i se umezesc ochii.

„Unii nu au văzut marea niciodată până să vină aici și ne bucurăm că putem să le oferim această oportunitate și copiilor care nu provin din familii cu posibilități mari. Aici tariful este de 130 de lei pe zi, cu toate mesele incluse. Avem copilași care vin an de an”, spune administratorul.

Camerele au șase sau opt paturi și în fiecare încăpere există un oficiu unde doarme profesorul supraveghetor, pentru ca micuții să fie monitorizați non stop. Copiii care vin aici nu o fac pentru confort: camerele nu au televizoare, nici internet, dotări indispensabile pentru actuala generație. Cei care vin, o fac pentru atmosfera de socializare și comuniune, de neegalat dacă ar sta în camere private, și mai ales pentru marea pe care o văd pe geam, atât de aproape încât ai spune că o atingi cu mâna.

Bucătăria taberei de la Eforie Sud, pregătită. FOTO Antonia Ispas
Bucătăria taberei de la Eforie Sud, pregătită. FOTO Antonia Ispas

Pe litoral mai sunt încă două tabere de stat: tabăra „Luminița”, din Eforie Nord, cu o capacitate de 200 de locuri și tabăra din 2 Mai, cu încă 200 de locuri. Toate funcționează în subordinea Direcției Județene de Tineret și Sport.

Tabăra din Năvodari, pe vremuri una dintre cele mai frumoase din țară, rămâne, și în acest an, închisă elevilor, din cauza unor procese între Primăria Năvodari, proprietarul terenului, și Sind România, proprietarul clădirilor.

Imobilele în paragină, deteriorate, arată ca o rană deschisă într-o zonă în plină dezvoltare turistică și, probabil, va fi nevoie de investiții masive, pentru ca aici să răsune din nou glasuri de copii.

De altfel, nostalgicii, pionierii de altădată care au petrecut în tabăra de odinioară cele mai frumoase momente din copilăria lor, deplâng pe Facebook starea de degradare a taberei.

Elevi din toată țara veniți pe vremuri în taberele de pe litoral. FOTO Facebook Maria Mihaela Bratu
Elevi din toată țara veniți pe vremuri în taberele de pe litoral. FOTO Facebook Maria Mihaela Bratu

Ei povestesc că, în comunism, doar pionierii merituoși la învățătură prindeau un loc în tabere. La începutul fiecărei veri peroanele gării din Constanța deveneau neîncăpătoare sub asaltul sutelor de copii, din toate colțurile țării, care coborau din trenurile pline, cărând geamantane uriașe, ca să ajungă în tabere.

Cât costă taberele private

Pe litoral se mai organizează și tabere private, copiii fiind cazați la pensiuni și hoteluri. În medie, acestea costă 900, în Costinești, sau 1.500 lei, în Mamaia pentru șase nopți de cazare, cu pensiune completă, tarif aproape dublu față de taberele de stat.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite