Criză gravă de cardiologi, măsuri de avarie. Un spital cere sprijin ca toți medicii din județ să fie cooptați pentru o gardă unică

0
0
Publicat:

Rând pe rând, spitalele publice mici rămân fără medici în diverse specialități și ajung în imposibilitatea de a mai acoperi liniile de gardă. Un spital a cerut sprijin pentru cooptarea cardiologilor din toate unitățile sanitare cu paturi pentru a se acoperi cel puțin o gardă la nivel județean. Atragerea de medici tineri, soluția pentru viitor.

La SJU Slatina ajung urgențele medicale din tot județul FOTO: Alina Mitran
La SJU Slatina ajung urgențele medicale din tot județul FOTO: Alina Mitran

Acoperirea gărzilor a ajuns o problemă foarte mare pentru multe spitale mici și spitale județene din țară, medicii cu experiență alegând în număr mare să activeze exclusiv în mediul privat, se plâng șefii spitalelor. Volumul mare de muncă pare a fi principala cauză a exodului, la care se adaugă un sistem de plată a gărzilor nerevizuit (plata gărzilor se face raportat la salariile pe care medicii le încasau cu mai mulți ani în urmă, nu la salariul actual), în ciuda cererilor numeroase venite din partea structurilor sindicale. Consecința? Din ce în ce mai multe spitale din țară rămân fără medici suficienți astfel încât să poată asigura asistența medicală, în diverse specialități, și în gardă. Iar despre criza de medici din spitalele publice se vorbește adesea când apar tragedii: fie un pacient care și-a pierdut viața pentru că spitalul căruia i s-a adresat inițial nu avea medic de gardă, fie un medic epuizat de orele foarte multe de muncă al cărui organism a cedat etc.. 

„Să facem cumva să închidem o linie de gardă pe tot județul”

Spitalul Județean de Urgență Slatina este una dintre unitățile sanitare cu paturi care se confruntă cu criza acută de medici. S-a mai întâmplat și în trecut, lucrurile s-au reglat pentru o perioadă, după care criza a reapărut.

Situația cea mai gravă se înregistrează la Cardiologie, acolo unde, de la începutul acestui an, spitalul nu mai poate acoperi cu gărzi luna întreagă. În luna aprilie, a precizat directorul medical Florin Popa, pentru „Adevărul”, s-a reușit acoperirea a aproximativ 20 de gărzi, însă au rămas alte 10 gărzi descoperite. În zilele în care nu există medic de gardă, urgențele grave sunt trimise la spitalele de rang superior. Din cauza imposibilității acoperirii gărzilor pentru toată luna, s-a decis la începutul anului și suspendarea activității departamentului de Terapie Intensivă Coronarieni.

Rezolvarea urgentă a crizei medicilor cardiologi are însă și o altă miză: spitalul a făcut investiții în aparatură și a înființat un Compartiment de Cardiologie Intervențională, cu cinci paturi, unde pacienții vor putea beneficia, în viitor, de proceduri specifice (coronarografie, implantare stent-uri etc.). Fără medici însă tot acest efort devine inutil.

Noi am făcut o sesizare către Colegiul Medicilor și către Ministerul Sănătății, prin care am spus să identifice toți medicii cardiologi de la nivelul județului și să facem cumva să închidem o linie de gardă pe tot județul”, a declarat medicul. Se dorește cooptarea în această linie de gardă la nivel de județ și a medicilor cardiologi din Spitalului Municipal Caracal, doi la număr, și, respectiv, a medicului cardiolog din Spitalul Orășenesc Balș.

„Dacă toți ar face echipă, am închide o linie de gardă la Slatina și am avea și noi o linie de gardă pe județ, care este un lucru foarte, foarte important. În momentul acela putem să dăm drumul și la Terapie Intensivă Coronarieni”, a completat spus dr. Popa.

În continuare greu de convins să vină să facă gărzi la SJU Slatina sunt medicii cardiologi care activează exclusiv în domeniul privat și care au activat, unii dintre ei, chiar în spitalul din Slatina.

O noapte de gardă la Cardiologie, într-un spital județean, este infernală, spune medicul Florin Popa. La fel cum este de acord cu faptul că în mediul privat câștigurile sunt incomparabil mai mari, iar un medic care va avea de ales între o gardă în spital și consultații în privat are argumente să aleagă a doua variantă.

„Trebuie să identificăm acei medici care să înțeleagă că totuși comunitatea aceasta are nevoie de o linie de gardă continuă pe Cardiologie. (...) Încă o dată, nu trebuie să ne gândim doar la partea financiară, trebuie să ne gândim la comunitate, să ne gândim la oamenii aceștia care poate nu își permit să meargă la privat sau poate că un infarct nu ajunge niciodată la privat. (...) Fac apel aici către toți medicii și toți colegii cardiologi care activează în județul Olt, pentru că inclusiv o rudă de-a lor ar putea să ajungă în spitalul nostru și să nu fie medic de gardă”, a mai subliniat medicul.

„Vrem să atragem medici tineri pe care ușor-ușor să-i integrăm”

Atragerea de medici tineri este una dintre măsurile prin care conducerea spitalului speră să rezolve, cel puțin în viitor, problema. A solicitat Ministerului Sănătății acreditarea pentru a putea pregăti medici rezidenți și pentru Cardiologie, după ce în toamna anului trecut spitalul a fost de asemenea acreditat să pregătească rezidenți în specialități precum: Chirurgie generală, Boli infecțioase, Ortopedie pediatrică, Diabet zaharat, Medicină internă, Neurologie, Obstetrică-ginecologie, Oncologie medicală, Psihiatrie și, respectiv, Farmacie clinică.

Primii pe care conducerea spitalului speră să-i aducă la SJU Slatina sunt tinerii plecați din județul Olt pentru a-și continua studiile și care acum își fac rezidențiatul în alte spitale județene din țară și și-ar dori să profeseze acasă, spune dr. Popa.

În primul și în primul rând vrem să atragem oameni tineri care ușor, ușor să aleagă spitalul nostru. În momentul în care vine un specialist dintr-un alt spital acomodarea este destul de grea, durează. Dar în momentul când ai un medic care a venit și în pregătire și știe spitalul - și orice spital are caracteristicile lui, trasee și așa mai departe, și nici oamenii nu sunt peste tot la fel -,  el fiind învățat, se integrează mult, mult mai repede”, este speranța directorului medical.

Lucrurile nu se vor întâmpla peste noapte, adaugă medicul, însă cu siguranță o parte dintre rezidenți își vor dori să rămână în spitalul în care își fac pregătirea.

Pentru a rezolva problema de la Cardiologie măsura aceasta nu este însă de ajuns. Spitalul ar avea nevoie, „pentru ca lucrurile să meargă foarte bine”, de 10-12 cardiologi. Și are doar trei.

Am reușit să-l atragem pe un medic rezident de ultimul an, care o să vină începând cu ianuarie. Și înțeleg că mai sunt doi medici rezidenți care și-ar dori să vină către noi. Vedem și din medicii specialiști, mai identificăm. Noi tot purtăm discuții, dar până nu se concretizează... Purtăm discuții și cu un medic care urmează să-și termine supra-specializarea, pe cardiologie intervențională, și acolo este, la fel, o discuție”, a mai precizat dr. Popa.

Stimulente pentru rezidenți și un acord de colaborare cu UMF

Pentru a suplini sumele considerate foarte mici pe care le primesc medicii pentru serviciile de gardă, SJU Slatina a decis să-i recompenseze pe medicii rezidenți, cel mai slab plătiți, care vin în gardă cu stimulente financiare. Astfel, la suma care se acordă conform legislației aplicabile întregului sistem de stat (care înseamnă mai puțin de 400 lei/gardă), rezidenții primesc plăți suplimentare asigurate din fondurile Consiliului Județean (în a cărui subordonare se află spitalul). Sunt sume considerabile, care depășesc de aproape trei ori suma anterior amintită. Măsura și-a arătat deja efectele, la Neurologie reușindu-se cooptarea a trei medici rezidenți care vin și fac gărzi la spitalul din Slatina.

O altă cale de a atrage medici tineri ar fi o colaborare cu Universitatea de Medicină și Farmacie, cu atât mai mult cu cât, spune directorul medical, mai mulți medici de la nivelul spitalului și-au manifestat interesul pentru a se implica în programe de învățământ și cercetare, or la acest moment spitalul nu le poate oferi o astfel de oportunitate.

Criza de medici se manifestă la nivelul  întregului sistem public și vizează toate specialitățile medicale, printre măsurile puse în discuție fiind inclusiv aceea ce medicii să nu mai poată pendula între sistemul de stat și cel privat. Și nu doar centrele private îi atrag pe medicii din spitalele publice, ci în continuare este luată în calcul și plecarea peste hotare.

Slatina

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite