Criza forței de muncă din sistemul sanitar european: Medicii bătrâni domină, iar tinerii sunt prea puțini
0Sectorul sanitar din Uniunea Europeană se confruntă cu o criză acută a forței de muncă, amplificată de vârsta înaintată a medicilor. În Italia, 54% dintre medici au cel puțin 55 de ani, în timp ce țările cu cei mai tineri medici, precum Malta și România, caută soluții pentru a face față deficitului

Sectorul sanitar european se confruntă cu o criză severă a forței de muncă, iar unul dintre factorii agravanți ai acestei situații este îmbătrânirea rapidă a medicilor, conform Rador Radio România. Potrivit celor mai recente date Eurostat, aproximativ 40% dintre medicii din Uniunea Europeană au vârsta de cel puțin 55 de ani. În acest context, Italia se află într-o situație deosebit de delicată, având cei mai vârstnici medici din UE, cu 54% dintre aceștia având cel puțin 55 de ani.
În general, Uniunea Europeană numără aproximativ 1,83 milioane de medici, înregistrând o creștere ușoară față de 2021, când erau 1,82 milioane. Însă, criza forței de muncă în sectorul sanitar este tot mai evidentă, cu un număr insuficient de medici pentru a răspunde nevoilor populației.
Printre țările cu cele mai mari economii, presiunea asupra sistemelor de sănătate este din ce în ce mai mare din cauza lipsei de medici, problemelor salariale, grevelor și vârstei înaintate a personalului medical. De exemplu, în Italia, unde 54% dintre medici au cel puțin 55 de ani, rata medicilor tineri – sub 35 de ani – este de doar 11%, cea mai scăzută din Europa, cu excepția Liechtensteinului.
În contrast, Malta înregistrează cel mai mare procent de medici tineri, cu 46% dintre aceștia având sub 35 de ani, urmată de Turcia (41%), România (35%) și Țările de Jos (30%).
În ceea ce privește numărul de medici generaliști, Țările de Jos stau cel mai bine, cu 183 de medici la 100.000 de locuitori, urmate de Austria (146) și Cipru (138). La polul opus, Grecia are cel mai mic număr de medici per capita, cu doar 46 de medici la 100.000 de locuitori, iar țări precum Muntenegru (51), Islanda (56) și Bulgaria (60) se află aproape de ultimul loc în UE.
Italia, deși una dintre marile economii europene, ocupă locul 8 în UE, cu 80 de medici generaliști la 100.000 de locuitori, fiind una dintre țările cu cele mai mari probleme în ceea ce privește lipsa de personal medical, datorită îmbătrânirii medicilor și numărului scăzut de tineri care aleg să urmeze această profesie.