Mediul privat „fură” cu oferte atractive medicii de la stat. Spitalul Slatina caută neurologi, oncologi și radiologi
0Spitalul Județean de Urgență Slatina are deja un istoric de concursuri de ocupare a posturilor vacante la care nu se prezintă medici. Ofertele atractive din mediul privat îi atrag, pe de altă parte, chiar și pe medicii deja angajați.
Încep să aibă probleme legate de personal și spitale care altădată atrăgeau, cel puțin pe medicii tineri, ca un magnet. Se pleacă spre sistemul privat, unde volumul de muncă este mai mic iar veniturile mai mari. În tot acest timp, la concursurile organizate în sistemul de stat nu se mai prezintă medici.
„Sunt anumite specialități deficitare, cum sunt Radiologia, Oncologia, Diabetul, Neurologia, cu specialități unde nu reușim să atragem medici. (...) Situația este în dinamică, medicii vin și pleacă, în privat devine oferta din ce în ce mai atractivă. S-a reglementat teleradiologia, medicii radiologi probabil consideră că este mult mai în regulă să practice teleradiologia”, a declarat managerul Spitalului Județean de Urgență Slatina, Angela Nicolae.
Medici aproape de burnout
Spitalul este cel mai mare din județul Olt, însă aici ajung, de mai multă vreme, și pacienți din Teleorman și Vâlcea. Pe lângă cei care vin cu programare, căutând anumiți medici specialiști, în continuă creștere este numărul de cazuri care asaltează UPU și, urmând circuitul, complică și situația medicilor de gardă în secții precum Cardiologia sau Neurologia, specialiștii avertizând că sunt aproape de burnout.
Spitalul încearcă în mod constant să atragă alți medici, însă deja există un istoric de concursuri la care nu se prezintă nimeni. E cazul posturilor de neurolog, dar și de oncolog.
„Din păcate, medicii oncologi sunt destul de atrași de mediul privat, din mai multe perspective: muncă mult mai puțină, cazuri mult mai ușoare, pentru că în final cazurile grele ajung tot la spital. Și atunci au plecat la privat, le e mult mai simplu, iar noi am rămas cu trei oncologi pe tot spitalul”, a precizat directorul medical al SJU Slatina, medicul Florin Popa.
Spitalul din Slatina a reușit, vreme de mai mulți ani, să atragă foarte mulți medici tineri din Craiova, care și astăzi fac naveta, când termină programul de lucru în spital, în orașul de domiciliu. Dotarea cu aparatură a fost la început un avantaj al spitalului de stat. Volumul de muncă – s-a ajuns în anumite secții ca un medic să facă și opt-nouă gărzi pe lună - îi face însă astăzi pe medici să aleagă mediul privat, unde programul este mult mai lejer, iar câștigul poate fi chiar dublu, spun medicii.