Căcâna, fără mici și bere gratuit. PSD a renunțat la tradiționalul loc de picnic de 1 Mai. „Nu m-așteptam, vorba aia!” VIDEO

0
Publicat:

PSD a anunțat că în acest an renunță la tradiționalul picnic cu mici și bere oferite gratuit la care îi chema pe votanții din Slatina, la Căcâna. I-a invitat în schimb pe banii lor la Pădurea Strehareți și puțini au și venit.

Candidatul PSD care le-a lansat slătinenilor invitația s-a lăsat așteptat aproape o oră FOTO: A.M.
Candidatul PSD care le-a lansat slătinenilor invitația s-a lăsat așteptat aproape o oră FOTO: A.M.

Primarul municipiului Slatina, Emil Moț, a anunțat „reînvierea tradiției” de a petrece 1 Mai la Pădurea Strehareți, un loc pe care s-au tot „bătut” de-a lungul timpului politicienii din Slatina. Aici slătinenii petreceau momente de neuitat în comunism și s-a întâmplat chiar și câțiva ani după, până când locul a ajuns, încet-încet, o paragină.

În mandatul fostului primar Darius Vâlcov, înainte ca Vâlcov să treacă în barca PSD, PSD s-a mutat cu activul de partid în păduricea de pe malul Oltului, locul, cunoscut drept Căcâna, ajungând între timp cunoscut în toată țara. Aici erau chemați anual votanții social-democraților, oferindu-li-se, în baza invitației, mici și bere gratuit.

În acest an PSD a anunțat că nu mai organizează picnicul la Căcâna, în schimb primarul Emil Moț, care candidează pentru al treilea mandat, i-a invitat pe slătineni la Pădurea Strehareți, anunțând că  vrea să „reînvie” locul.

În pădure s-au făcut între timp lucrări de refacere a covorului asfaltic pe drumul principal, s-au montat bănci, s-a amenajat și un loc de joacă pentru copii, s-a suplimentat numărul de grătare. Locul fostei grădini zoologice este în schimb abandonat, de-abia se mai văd treptele care coborau către podul distrus și el de ani de zile.

Oamenii s-au așezat la mese dar au ezitat să comande mâncare FOTO: A.M.
Oamenii s-au așezat la mese dar au ezitat să comande mâncare FOTO: A.M.

Pentru 1 Mai, operatorul local de transport în comun, Loctrans, a organizat chiar curse speciale, pe tot parcursul zilei, astfel încât slătinenilor să le fie mai ușor să ajungă la Pădurea Strehareți, situată al marginea Slatinei, iar primăria le-a permis mai multor operatori economici să vină cu produse specifice unei sărbători câmpenești. Pe deasupra, s-a anunțat că a fost montată și o scenă și că sunt invitați mai mulți artiști care vor întreține voia bună.

În așteptarea candidatului

Primarul a anunțat că se dă startul petrecerii înainte de prânz, așa că, încă din jurul orei 9,00, la Pădurea Strehareți au început să vină slătinenii. Primii au fost cei care fac de obicei mișcare în aer liber și care aleg acest colț de natură să alerge.

La datorie, încă de la primele ore, au fost și angajații societății de salubritate, care au montat pubele peste tot de-a lungul drumului prin pădure și au avut grijă să măture asfaltul. De la ora 10,00, oamenii firmei care asigură curățenia în oraș au fost înlocuiți de cei ai unei firme de curățenie din Craiova, cei din urmă, toți foarte tineri, fiind permanent atenți să nu existe o hârtie aruncată unde nu trebuie.

Ofertă bogată, vânzăre slabă FOTO: A.M.
Ofertă bogată, vânzăre slabă FOTO: A.M.
Ofertă bogată, vânzăre slabă FOTO: A.M.
Ofertă bogată, vânzăre slabă FOTO: A.M.

După ora 10,30 au început să vină, unul câte unul, oamenii din PSD cu funcții în diverse instituții, așa cum se întâmpla an de an și la Căcâna. S-au salutat, s-au bucurat să se revadă, au schimbat impresii, au stat cât au stat în picioare și s-au așezat la mesele aduse pentru participanții la spectacol.

Au ajuns între timp și alți slătineni dornici să petreacă la aer curat, au început și aceștia să se așeze la mese. În tot acest timp, o așteptare apăsătoare. Grătarele deja sfârâiau, fripturile bine rumenite au început să se adune, însă niciun cumpărător nu s-a apropiat. Rar de tot, câte cineva care n-a mai putut rezista mirosului apetisant și-a comandat fie o porție de mici, fie o friptură, fie o porție de pește...

Au sfârâit grătare, cumpărătorii nu s-au înghesuit FOTO: A.M.
Au sfârâit grătare, cumpărătorii nu s-au înghesuit FOTO: A.M.

Și minutele au tot trecut, însă slătinenii nu s-au adunat în număr mare, așa cum, cel mai probabil, s-au așteptat organizatorii. Destul de mult după ora 12,00 s-a dat semnalul și activul de partid și-a îndreptat privirea către intrare.

Candidatul PSD Emil Moț, însoțit de șeful CJ Olt, de parlamentarii PSD de Olt și de diverși alți oameni cu funcții din PSD, membri cu state vechi alături de oameni de-abia aduși în partid, și-au făcut apariția.

Efortul bucătarilor a fost peste interesul vizitatorilor FOTO: A.M.
Efortul bucătarilor a fost peste interesul vizitatorilor FOTO: A.M.

Strângeri de mână, îmbrățișări, încurajări, fotografii, se înregistrează mesajul de mulțumire, declarații - încercăm să readucem la viață tot ce înseamnă trecutul nostru; și mai mult spațiu verde; vom mai face un parc; vom face cel mai mare skate park din sud-estul Europei -, alte fotografii, încă un selfie etc..

În cele din urmă, când toți cei dornici de interacțiune cu candidatul au fost prezentați, delegația a pornit la o plimbare prin pădure. Pe dreapta, standurile cu dulciuri – mai scump ca la mare, acuză cumpărătorii, da, dar mai bune, se laudă comercianții - , pe stânga panouri care acoperă ruinele fostului restaurant cu terasă de care-și amintesc și astăzi slătinenii.

În urma politicienilor oamenii au rămas tot fără prea mare chef de dans, cu gândul la micul scump – 6 lei bucata – și la pensia mică.

„Veneam des, nu numai de 1 Mai”

„Eheee, era altfel, eram veseli, eram tineri, aveam bani, luai câți mici îți poftea sufletul, nu te gândeai că nu mai ai nimic în portofel până la salariu. Veneam și cu mașina, când făceam grătar cu ce ne-aduceam noi, veneam și pe jos, n-a fost asta problema. Și veneam des, nu doar de 1 Mai. Veneam la oaie, făceam grătar pe malul lacului...”, și-a amintit un slătinean care a venit însoțit de soția sa și s-au așezat pe-o bancă să se bucure de aerul curat.

image

„Înainte era mai frumos. Asta este, timpul a trecut. Micul s-a mâncat. Prețul foarte mare. Și necalitativi”, spune un bărbat care a venit de acasă cu o pătură pentru picnic și se bucură de natură. „E frumos că e la iarbă verde, așa, dar nu mă așteptam fără mici și bere, vorba ăluia, gratuit. Nu mai e ca anul trecut”, adaugă și femeia care îl însoțește și care e nemulțumită că nu mai e „moca”, după cum spune femeia.

„Știe că nu mai ia”, încearcă bărbatul o explicație pentru faptul că nu se mai dau mici și bere gratuit.

Lume puțină față de ceea ce se întâmpla la Strehareți cu mulți ani în urmă FOTO: A.M.
Lume puțină față de ceea ce se întâmpla la Strehareți cu mulți ani în urmă FOTO: A.M.

În locul amenajat pentru grătare, în schimb, slătinenii vin pregătiți să-și prepare singuri friptura. Se bucură de faptul că sunt cu prietenii, până când e gata mâncarea își povestesc, mai comentează cât de bună e sau nu muzica, fac haz de necaz de cei care încă mai speră la ceva gratuit și spun că vin la Pădurea Strehareți pentru că e un loc liniștit, aerul e curat și „e locul slătinenilor, nu al unui primar sau al altuia”.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite