Votanţii PSD, la coadă la mici şi bere, de 1 Mai, în pădurea Căcâna. „Păi ce, pentru haleală am venit?! Am venit pentru atmosferă“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În baza invitaţiei, fiecare participant a primit câte cinci mici FOTO: Alina Mitran
În baza invitaţiei, fiecare participant a primit câte cinci mici FOTO: Alina Mitran

PSD Slatina a pregătit mici şi bere, gratis, pentru aproximativ 1.000 de persoane, oferindu-le la sărbătoarea câmpenească de 1 Mai, de la Căcâna, după trei ani de întrerupere a „tradiţiei“. „E bine, frumos, da’ trebuia să dea la toţi invitaţii, în cutiile poştale!“, i-au mai şi certat oamenii pe politicieni.

Sărbătoarea câmpenească organizată de PSD într-o pădurice cunoscută drept Căcâna (în zonă se află staţia de epurare a apei, iar mirosul este uneori greu de suportat), de la marginea municipiului Slatina, pe malul râului Olt, are o tradiţie de peste zece ani. În ultimii trei însă nu s-a mai putut organiza, în 2019 pentru că 1 Mai a fost în campania pentru Alegerile Europarlamentare, iar în 2020 şi 2021 din cauza pandemiei. 

„După doi ani de «covrigărie» e binevenită“

Oamenii au început să se strângă în pădurice încă dinainte de orele prânzului. Cine n-a putut veni nici cu maşina personală, şi nici nu s-a încumetat să străbată pe jos cei 4-5 kilometri din centrul oraşului până pe malul Oltului a avut la dispoziţie autobuzele societăţii locale de transport în comun, Loctrans S.A..

Votanţilor PSD li s-au pus la dispoziţie autobuzele Loctrans pentru a ajunge la Căcâna FOTO: Alina Mitran

1 mai cu mici şi bere de la psd la slatina

La capătul cursei, oamenii au fost aşteptaţi de membrii de partid şi îndrumaţi către locul petrecerii. N-a fost chiar cu „intrare liberă“, s-au împărţit înainte invitaţii în baza cărora fiecare participant a avut asigurată o porţie de mici (cinci bucăţi) şi un pahar cu bere. Pentru ambele s-a stat la cozi imense, însă n-a părut să deranjeze pe cineva. Oamenii, votanţi pe care PSD se bazează de atâţia ani, ştiau la ce să se aştepte. „La mici a mers mai repede, am ajuns, cred, printre primii, aici a durat mai mult (n. red. - la bere), dar e bine. Eu nu rămân, că mi-am lăsat soţia acasă, n-a putut să vină, iau şi fac petrecere acasă. Întotdeauna am fost, în afară de anii ăştia de pandemie“, a explicat un bărbat de ce nu putea lipsi de la petrecerea câmpenească.

Invitaţii au avut de stat la două cozi pentru mici şi bere FOTO: Alina Mitran

1 mai cu mici şi bere de la psd la slatina

Cei care au venit cu vecinii sau prietenii şi-au împărţit sarcina de a sta la rând. Locurile disponibile la mese în cele câteva corturi montate în poieniţă s-au ocupat foarte repede. Cei mai mulţi slătineni ştiau din anii trecuţi cum va fi, aşa că şi-au adus de acasă pături pentru picnic.

„Chiar voiam să ieşim şi noi din toată aiureala asta. Că doi ani jumate şi-au bătut joc de noi, cu covrigăria lor, că eu aşa îi zic la COVID, covrigărie. Ne bucurăm să ieşim la iarbă verde, să respirăm aer curat, că e destul de poluat oraşul cu maşini şi cu toate cele. Aici stai, asculţi muzică, mulţumit, bei o bere, şi stăm în continuare şi ne destindem“, s-a declarat mulţumit un pensionar care s-a aşezat pe iarbă, alături de soţie. 

La doar câţiva metri, un alt slătinean a avut însă o nemulţumire de rostit: „N-am avut toţi invitaţii. Am venit fără invitaţii şi am venit pe jos, că sunt sărac, n-am maşină, pensia e mică... PSD trebuia să pună în cutiile poştale invitaţii, că nu toţi cei care au venit au avut invitaţii, cred eu. (...) Bine măcar că mi-a dat bericioaica asta. Mici n-am luat, că deh, dacă n-am avut invitaţii... Da’ mi-a dat un consătean de-al soţiei, că nu mai putură să mănânce, ei, fiind doi, au luat zece mici“, a explicat un alt bărbat.

„Ziua Internaţională a Oamenilor Muncii e capitalistă, de la Chicago“

Petrecerea de 1 Mai de la Slatina se vrea a fi o demonstraţie de forţă a organizaţiei municipale şi a celei judeţene. Membrii de partid, organizaţi pe cartiere, au avut sarcini foarte clare, ei fiind cei care i-au invitat personal pe votanţi şi i-au şi aşteptat la locul petrecerii. Aşa se face că la Căcâna s-au adunat mare parte din angajaţii instituţiilor publice, fie ei salariaţi simpli sau şefi, deşi nu pe faţa tuturor se citea un chef nebun de petrecere.

Cu puţin înainte de orele prânzului, a ajuns şi secretarul general al PSD, Paul Stănescu, însoţit de şeful PSD Olt Marius Oprescu, de primarul Slatinei - Emil Moţ, dar şi de deputaţii şi senatorii trimişi de organizaţia PSD Olt în Parlament. Au făcut cu toţii baie de mulţime, unii au fost solicitaţi şi pentru declaraţii, ulterior retrăgându-se în spatele scenei pe care au urcat, timp de ore bune, solişti de muzică populară ai Ansamblului „Doina Oltului“ (ansamblu aflat în subordinea CJ Olt). 

1 mai cu mici şi bere de la psd la slatina

Şefii PSD au repetat aproape obsesiv că 1 Mai nu este o petrecere comunistă, sugerând că, pe nedrept, partidului i se lipeşte o anumită etichetă. „Ziua Internaţională a Oamenilor Muncii e capitalistă, de la Chicago, din 1800 şi ceva, aşa că noi de fiecare dată ne-am propus să ne întâlnim cu cetăţenii municipiului Slatina, în primul rând, cu membrii noştri de partid, să stăm de vorbă cu ei, să bem o bere, să mâncăm un mic, să discutăm subiecte diverse, sunt lucruri pe care la un moment dat le pierzi din vedere şi doar aici, la firul ierbii, se ştiu toate lucrurile. (...) Hristos a Înviat, sănătate la toţi şi să avem grijă de judeţul ăsta al nostru“, a declarat secretarul general al PSD, Paul Stănescu.

Paul Stănescu a venit să culeagă păreri de la „firul ierbii“ FOTO: Alina Mitran 

1 mai cu mici şi bere de la psd la slatina

„Să nu uităm că această sărbătoare a plecat din America, şi nu de la comunişti, aşa cum încearcă unii să sugereze. E adevărat, poate că românii au ridicat-o la nivel de artă, dar cu toate astea e sărbătoarea noastră şi nu ne e ruşine“, a insistat şi preşedintele PSD Olt, Marius Oprescu.

Deşi până la orele prânzului se împărţiseră deja mii de mici şi sute de pahare cu bere, slătinenii invitaţi continuau să vină. Cel mai greu le-a fost celor care au probleme motorii şi care au avut de străbătut aproximativ un kilometru de la punctul în care s-a putut ajunge cu un mijloc de transport şi până la locul petrecerii câmpeneşti. Incomod a părut să le fie şi artiştilor ansamblului folcloric, obligaţi de împrejurări să se îmbrace în hainele de scenă într-un cort montat în imediata apropiere, dar puţin ferit de ochii curioşilor. 

După porţia de mici şi bere votanţii PSD au trecut la joc FOTO: Alina Mitran

1 mai cu mici şi bere de la psd la slatina

Petrecăreţii, în schimb, şi-au găsit repede cheful de joc, incingând hore în faţa scenei. „Păi ce, eu pentru haleală şi pentru bere am venit?! Am venit pentru atmosferă!“, a simţit nevoia să se justifice faţă de colegul care îl însoţea un bărbat pentru care mai mullţi cameramani au dovedit interes. „Nuuuu, tu de toate ai!“, l-a ironizat colegul. Ca de fiecare dată, s-a încercat şi să se sară peste rând, însă cetăţeni vigilenţi le-au tăiat elanul curajoşilor.

SlatinaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite