Alegeri prezidenţiale 2014. Primarul din Movileni-Olt, bănuit de turism electoral. BEJ şi IPJ infirmă incidentul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alegerile prezidenţiale în mediul rural nu au decurs fără incidente  (FOTO: Adevărul)
Alegerile prezidenţiale în mediul rural nu au decurs fără incidente  (FOTO: Adevărul)

Derularea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale 2014 a întâmpinat unele probleme deloc de neglijat, tentaţia de a ocoli legea fiind prea puternică pentru unii. Astfel, potrivit informaţiilor observatorilor independenţi din partea ONG-urilor, primarul din comuna Movileni ar fi transportat mai multe persoane la secţiile de vot amenajate pe raza localităţii.

Reprezentanţi ai Funky Citizens, Centrul pentru Resurse Civice şi Expert Forum, trei dintre ONG-urile care au supravegheat derularea procesului de vot în judeţul Olt, au semnalat aici situaţii care nu ar fi trebuit să existe într-o zi de alegeri. Observatorii ONG-urile menţionate au reclamat numeroase cazuri în care persoane neautorizate au staţionatt în secţiile de vot mai mult decât era necesar pentru exercitarea opţiunii de votare sau care au abordat şi au încercat să influenţeze grupuri de alegători.

Sesizate au fost şi situatii în care reprezentanţi ai autorităţilor locale au săvârşit acţiuni suspeceptibile a fi calificate drept  încălcări ale regulilor de funcţionare a secţiilor de votare. Nu în ultimul rând, au fost primite mai multe sesizări care reclamau suspiciuni de turism electoral la alegeri prezidenţiale 2014.

Una dintre aceste situaţii reclamate a fost sesizată de un observator al Centrului pentru Resurse Civice (CRC) acreditat a monitoriza procesul de votare în judeţ că, la secţia nr. 252 din comuna Movileni, primarul ar fi transportat - de mai multe ori - alegători cu un autovehicul.

“Este vorba despre o situaţie reclamată în mai multe localităţi din judeţul Olt, printre care Movileni, Bălteni şi Bacea, unde au fost observate cazuri de persoane – chiar oficialităţi locale -, care ar fi transportat persoane la vot. Astfel, pentru comuna Movileni, conform unei sesizări făcute de un observator al CRC cu care noi colaborăm, există suspiciuni că primarul acestei localităţi ar fi fost văzut transportând alegători la secţiile de votare. O sesizare scrisă cu aceste aspecte a fost trimisă de către observatorul respectiv către BEJ în acest sens”,  a declarat Alina Calistru, reprezentant al Funky Citizens, ONG acreditat pentru alegerile prezidenţiale 2014.

Important de semnalat este că reprezentanţii Biroului Electoral Judeţean Olt, dar şi ai Poliţiei Olt, au declarat că aspectele sesizate la alegerile prezidenţiale 2014 nu s-au confirmat.

Drept urmare, ONG-urile CRC, Expert Forum şi Funky Citizens, bazându-se pe mărturiile şi solicitările formulate de către cei care observă alegerile în teritoriu, cer Ministerului Afacerilor Interne să suplimenteze numărul de agenţi care monitorizează bunul mers al procesului electoral dar, mai ales, cer introducerea în judeţele enumerate a unor filtre pentru a limita şi descuraja turismul electoral. 

Mai puteţi citi:

Alegeri prezidenţiale 2014. Cimitirul şi biserica electorală din Alba. Banner pro-Victor Ponta amplasat pe gardul lăcaşului de cult

Alegeri prezidenţiale 2014. Un bărbat mort de patru ani, pe listele permanente din Braşov. Soţia sa a observat problema

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite