UPDATE VIDEO FOTO Cei patru suspecţi în cazul taximetristului ucis la Braşov au fost prinşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doi dintre cei care l-au omorat pe taximetrist sunt minori - Foto Ramona Găină
Doi dintre cei care l-au omorat pe taximetrist sunt minori - Foto Ramona Găină

Surse judiciare au confirmat, pentru „Adevărul“, că cei patru suspecţi în cazul taximetristului omorât la sfârşitul săptămânii trecute, la graniţa dintre judeţele Sibiu şi Braşov, au fost reţinuţi.

UPDATE 23:18 Patru tineri l-au ucis cu sânge rece pe Gheorghe Mare, iar doi dintre ei sunt minori. Cei 4 au 16, 17, 19 şi 26 de ani, ultimul fiind şi cel care l-a ştrangulat pe taximetrist cu centura de siguranţă. 

Cei patru, despre care anchetatorii au refuzat să spună din ce localităţi sunt, rezumându-se să afirme doar că sunt "din zona Făgăraşului", au venit să se distreze la un club de manele din Sibiu, de Sfântul Valentin. Au avut la ei bani puţini, pe care i-au cheltuit în club, iar la plecare, neavând bani să plece cu trenul, au hotărât să ia taxi-ul. 

Pe drum, ştiind că nu au cu ce să achite cursa, au început să-şi dea mesaje unul altuia, stabilind iniţial să-l tâlhărească pe Gheorghe Mare, apoi să-l ucidă. După ce l-au ştrangulat cu centura de siguranţă, l-au băgat în portbagaj, deşi bărbatul era încă în viaţă, aceştia povestind ulterior, la audieri, cum îi auzeau respiraţia îngreunată şi mişcările făcute de acesta, în portbagajul maşinii. 

Unul dintre ei s-a urcat la volanul taxiului şi au mai mers aproximativ o jumătate de oră, după care maşina s-a împotmolit iar cei patru au abandonat-o şi au plecat acasă cu maşini de ocazie. 

Trei dintre ei sunt elevi, însă doi au abandonat şcoala, iar bărbatul de 26 de ani a mers miercuri la noul lui loc de muncă, o firmă de construcţii, în prima zi de lucru. Potrivit procurorului criminalist Ioan Boţoc, cei patru sunt cercetaţi pentru omor calificat şi deosebit de grav şi riscă să-şi petreacă tot restul vieţii după gratii. 

Trei dintre tineri au primit mandate de reţinere pentru 24 de ore, iar în cursul zilei de joi vor fi prezentaţi instanţei cu propunere de arestare preventivă, iar tânărul de 16 ani, abia împliniţi, este internat la spital şi urmează să fie supus unei expertize psihiatrice, pentru a se vedea dacă a avut discernământ.

UPDATE 18.29  Surse judiciare au confirmat, pentru „Adevărul“, că cei patru suspecţi în cazul taximetristului omorât la sfârşitul săptămânii trecute, la graniţa dintre judeţele Sibiu şi Braşov, au fost reţinuţi în cursul după-amiezei de miercuri, 20 februarie. Aceştia sunt audiaţi la această oră.

Sute de oameni, rude, prieteni şi colegi taximetrişti l-au condus miercuri pe ultimul drum pe Gheorghe Mare, taximetristul sibian ucis la sfârşitul săptămânii trecute la graniţa dintre judeţele Sibiu şi Braşov.

Chipuri împietrite, şoc şi durere fără margini. Sute de oameni, prieteni, vecini şi colegi s-au strâns, miercuri, la Cisnădie, pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Gheorghe Mare, taximetristul ucis cu bestialitate la sfârşitul săptămânii trecute, la graniţa dintre judeţele Sibiu şi Braşov.

“Era un om foarte cumsecade, eu il cunosc de fecior, de aproape 40 de ani, am feciorit împreună, foarte bine ne-am avut, ne-am ajutat reciproc şi a fost un om de excepţie. Mă surprinde şi nu îmi vine a crede nici acum că e mort”, a spus Ilie Chidu, prieten de-o viaţă cu Gheorghe Mare.
 
Alături de rude şi prieteni, la Cisnădie au venit şi majoritatea colegilor de la firma de taximetrie unde lucra Gheorghe Mare. Străzile din localitate au răsunat de claxoanele celor aproximativ 200 de taximetrişti veniţi să-l conducă pe cel care le-a fost prieten şi coleg pe ultimul drum.

Paştiu Pleşca era în staţia de taxiuri de la Continental Forum în noaptea blestemată. I-a văzut pe cei trei clienţi, singuri suspecţi în acest caz, cum au venit dinspre centrul oraşului şi s-au urcat în maşină. Ghinionul lui Gheorghe Mare a fost că taxiul pe care îl conducea era primul în staţie.  

“Era prima maşină şi au venit trei persoane de pe bulevard , au trecut trotuarul de unde sunt afişele de cinematograf şi au urcat, doi bărbaţi pe partea dreptă a maşinii şi o femeie pe partea stângă a şoferului. S-a anuntat că pleacă la Făgăraş, a întrebat şi câţi kilometri sunt până la Făgăraş şi colegii i-au spus că sunt 70 de kilometri”, povesteşte Paştiu Pleşca.

Acesta spune că cei trei, doi bărbaţi şi o femeie, erau toţi tineri. “Femeia era îmbrăcată într-o costumaţie bej deschis sau crem deschis şi parcă era blondă. Bărbaţii erau până în 30 de ani, îmbrăcaţi cumva aşa cum vin de pe la cluburi”, a mai povestit fostul coleg al taximetristului ucis.

Ioan Iacob a fost coleg de tură cu Gheorghe Mare. În dimineaţa zilei de vineri, 15 februarie, el a fost cel care a alerat lumea, alarmat că Gheorghe Mare nu ajunsese la serviciu şi nici nu răspundea la telefon.

 “Eu cred că am fost singurul care am dat alerta, că nu venise la ora aia şi el daca întârzia obişnuia să sune. L-am sunat până la ora 9 de vreo 10 ori, era tot închis telefonul, îmi intra căsuţa, mi-am dat seamna că ceva nu e în regulă”, povesteşte Ioan Iacob, coleg şi prieten cu Gheorghe Mare.
 
Bărbatul spune că a fost de două ori la Braşov, să discute cu anchetatorii, care i-au explicat ce sfârşit cumplit a avut prietenul lui.

“Am fost de două ori la Braşov, din ce am înţeles de la procurorul de caz a fost tăiată cu un cutter centura din stânga spate şi dat peste cap şi sugrumat de tetiera şoferului, după care l-au tras şi l-au băgat în portbagaj. Nu i-au dispărut decât în jur de 200-300 de lei, banii maşinii erau în maşină, aurul tot îl avea, inel, lănţişor cu cruciuliţă”, a povestit Ioan Iacob.

Deşi taximetriştii spun că în maşină s-au urcat trei persoane anchetatorii spun că la faţa locului s.au găsit patru rânduri de urme, fapt ce face posibil ca o a patra persoană să fi fost luată de pe drum în cursa care i-a adus taximetristului de 63 de ani sfârşitul.  

Gheorghe Mare a plecat la serviciu joi dimineaţa, pe 14 februarie, a povestit soţia acestuia, iar vineri dimineaţa, în 15 februarie, nu a mai ajuns acasă. Alarmată, femeia a mers imediat şi a anunţat dispariţia la poliţie. Sâmbătă, trupul neînsufleţit al bărbatului a fost găsit în portbagajul maşinii sale, la limita dintre judeţele Braşov şi Sibiu. 

Cei de la firma de taximetrie spun că, în noaptea fatală, bărbatul a anunţat cursa spre Făgăraş, însă nu a respectat o procedură standard, aceea ca la cursele în afara localităţii să anunţe la dispecerat datele din buletin ale persoanelor pe care urmează să le transporte. 

Iniţial, cercetările în acest caz au fost făcute de procurorii de la Braşov, dosarul fiind ulterior declinat Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu.

Colegii taximetristului găsit mort în portbagajul maşinii sale, la sfârşitul săptămânii trecute, sunt în stare de şoc şi spun că meseria este una extrem de periculoasă, pentru că nu ştii niciodată cine ţi se urcă în maşină.

Anchetatorii spun că nu este exclusă ipoteza jafului ca mobil al crimei, ţinând cont că bărbatului i-a dispărut un portmoneu, şi că imagini cu cei cu care a plecat spre Făgăraş au fost surprinse de camerele de supraveghere amplasate în zonă, încercându-se acum identificarea acestora.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite