Trafic de droguri de mare risc, în Sibiu: 17 persoane, audiate ca martori. Ce este 4-CMC VIDEO

0
Publicat:

Patru percheziții au fost efectuate miercuri, 5 octombrie, în Sibiu, de polițiștii de la Combaterea Criminalității Organizate Sibiu - Brigada Alba Iulia și de procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Sibiu.

Bani, telefoane și droguri confiscate de procurorii DIICOT Sibiu
Captură de la traficanții de droguri de mare risc din Sibiu Foto IPJ Sibiu jpeg

Este vorba despre un dosar despre vânzarea de droguri în Sibiu, instrumentat de procurorii DIICOT Sibiu. Suspecții sunt bănuiți de trafic de droguri de mare risc și efectuarea de operațiuni cu produse susceptibile a avea efecte psihoactive, fără să dețină autorizație eliberată în condițiile legii.

Anchetatorii au descoperit că în perioada 2021 – 2022 persoanele cercetate au vândut droguri din categoria celor de mare risc (4 CMC), dar și noi substanțe psihoactive mai multor consumatori din zona de nord a județului Sibiu, respectiv în municipiul Mediaș și în localitățile învecinate.

După percheziții (VIDEO jos), persoanele bănuite de trafic de droguri urmează să fie conduse la sediul DIICOT – Sibiu, pentru audieri și dispunerea măsurilor legale.

Alte 17 persoane vor fi audiate, în calitate de martor. 

Suportul de specialitate este asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române. La percheziții participă polițiști din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Sibiu, precum și echipe de intervenție din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu și jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Sibiu”, a precizat purtătorul de cuvânt al Poliției Județene Sibiu, Elena Welter.

Operațiunea de la Sibiu fac parte dintr-o misiune mai amplă în urma căreia s-au demarat nu mai puțin de 82 de percheziții domiciliare în urma cărora 150 de persoane vor fi conduse la audieri.

Anchetele procurorilor Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciile Teritoriale Alba, Cluj și Galați și Biroul Teritorial Sibiu beneficiază de sprijinul polițiștilor din 12 județe și au în vizor infracțiuni de trafic de droguri de risc și mare risc și operațiuni cu produse ilegale cu efecte psihoactive.

Ce este 4-CMC și care sunt efectele sale

Potrivit unui raport european din acest an privind piața narcoticelor: „O diversitate din ce în ce mai mare pe piața drogurilor este semnalată de disponibilitatea și consumul catinonelor sintetice necontrolate, care sunt vândute ca alternative la analepticele controlate”.

Din această categorie face parte și 4-CMC sau clefedrona, după cum este cunoscut drogul cunoscut la nivel internațional. Denumirea oficială este de 4 clorometcatinonă și este un medicament stimulant care a fost vândut online ca medicament de proiectare, experimental.

În unele țări, precum Germania, se vând astfel de medicamente controlat, în alte țări însă a fost scos în afara legii.

Drogul are o serie de efecte, de la euforie, energie crescută / vigilență, la scăderea nevoii de somn, sociabilitate crescută, ridicarea stării de spirit, sexualitate crescută, vorbire excesivă, scăderea apetitului și prin urmare pierdere în greutate, transpiraţie, somn perturbat, bruxism (obiceiul de a scrâșni din dinți), halucinații vizuale și auditive, mâncărime, agresivitate și toane, fiind extrem de popular în rândul tinerilor.

La sfârșitul anului 2021, în Europa erau monitorizate 162 de catinone, devenite a doua categorie ca mărime de substanțe psihoactive noi care se trafichează și au alertat autoritățile, după canabinoizii sintetici. Într-un singur an, capturile au crescut de peste trei ori de la 0,75 tone în 2019 la 3,3 tone în 2020.  

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite