Video Schi la Păltiniș, cea mai înaltă stațiune din România. Aici se schiază încă din noiembrie FOTO VIDEO
0Păltiniș, din județul Sibiu, stațiunea montană aflată la cea mai mare altitudine din țară – 1.442 metri, a furat în acest an startul tuturor suratelor din România, încă de la finele lunii noiembrie.
Cum iarna și-a intrat în drepturi, mai ales la munte (vezi video), românii pasionați de schi și snowboard pot petrece mai mult timp la zăpadă, mai ales că o parte dintre pârtiile de schi au fost deja deschise și își așteaptă vizitatorii.
Pe lângă frumoasele sate sătești și cetăți fortificate, într-un cadru de îmbină ce îmbină perfect pitorescul satelor românești de munte cu uluitoarele peisaje ale Munților Cindrel, drumul duce către cea mai veche stațiune montană (1894) din România, situată în județul Sibiu.
Păltiniș nu este singurul loc din județul Sibiu destinat pasionaților sporturilor de iarnă, dar este cel mai bine dotat, cu cea mai variată ofertă de pârtii, servicii, instalații și cazare. Pârtii de ski și snowboard au mai fost amenajate și la Jina, Gura Râului (Trecătoarea lupilor) și Bâlea. Informații actualizate despre acestea nu se prea găsesc, dar mai multe amănunte puteți găsi AICI.
Alte domenii schiabile destul de apropiate sunt și în județele învecinate: Transalpina Ski Resort de la Obârșia Lotrului - Vâlcea ori Domeniul Schiabil Șureanu din Tău, la granița județelor Alba și Hunedoara.
Revenind la Păltiniș Sibiu, pasionații de schi și / sau snowboard pot alege între Arena Platoș și Pârtia Oncești. Deocamdată, sezonul de schi s-a deschis la Arena Platoș Păltiniș, încă de la finele lunii noiembrie. La jumătatea lunii decembrie, deja tunurile de zăpadă funcționau la capacitate maximă. Temperaturile scăzute contribuiau atât la calitatea zăpezii cât și la rezistența acesteia, pentru un sezon întreg.
Servicii oferite de Arena Platoș
Arena Platoș, cel mai nou resort montan din județul Sibiu, din Munții Cindrel, amplasat pe platoul Poiana Poplăcii, se află la 25 km de orașul Sibiu și la 3 km de stațiunea Păltiniş.
În acest an, sezonul de schi a fost deschis cu o singură pârtie (pârtia A) pentru schiori și snowboarderi, urmând ca restul să fie deschise pe rând.
Complexul de schi și snowboard înființat în anul 2010 oferă echipamente și servicii precum două școli de schi și de snowboard, grădiniță pe schiuri, centru de închirieri, fiind dotat cu peste 20 tunuri de zăpadă și nocturnă deservită de cinci teleschiuri și un telescaun, cinci pârtii pentru schiat în lungime totală de 3,5 km, snowboard sau sanie cu benzi transportoare și un modern fun-park construit pe patru platforme.
La baza pârtiilor există un bar, Apres Ski, unde au loc petreceri și concursuri. Ideea a fost preluată de la stațiunile din Austria, domeniul fiind destinat atât celor mici, cât și celor mari - atât începătorilor, cât și celor care fac performanță.
Cele cinci pârtii Păltiniș: (A) Platoș, (B1) Panorama Sibiului, (B2) Poiana Poplăcii, (D) Arena și (E) Soarelui au între 240 și 640 metri lungime, o diferență de nivel cuprinsă între 35 și 100 metri și o capacitate de transport între 500 și 1.200 persoane/oră.
Noutăți: magia din noaptea de Revelion
Petrecerea de Revelion de la Arena Platoș va fi marcată și în acest an de coborârea demonstrativă a școlilor de Schi și Snowboard urmată de sărituri spectaculoase cu schiuri și cu snowboard, prin cifrele 2023, în flăcări executate de rideri de top. Teleschiul principal va fi funcțional toată noaptea. Ski Pass-ul de Revelion costă 50 lei, indiferent de vârstă.
O altă noutate o reprezintă reamenajarea pârtiei E, unde există acum și teleschi și parcare, fiind dotată cu hidranți pentru tunurile de zăpadă și un sistem de nocturnă modern. O parcare generoasă există și la baza pârtiilor B, un drum de legătură cu șoseaua principală. De asemenea, se lucrează la o nouă pârtie independentă.
Program de funcționare și tarife
Până la 23 decembrie, pârtiile de la Arena Platoș sunt deschise doar în weekend, între orele 9:00 – 17:00, iar sâmbătă, dacă vremea o permite, se pornește și nocturna între 17:00 și 21:00.
În vârf de sezon, între 24 decembrie 2022 și 8 ianuarie 2023, pârtiile funcționează între orele 9:00 – 21:00, cu câteva excepții: pe 24 decembrie program 9:00 – 16:00; 31 decembrie, program 22:00 – 4:00; 1 ianuarie 2023, program 11:00 – 21:00, 8 ianuarie 2023, program 9:00 – 17:00.
În perioada 9 ianuarie – 5 februarie, în timpul săptămânii programul va fi între 10:00 – 17:00, iar în weekend, cu o oră mai devreme, de la 9:00. Miercurea și sâmbăta va funcționa și nocturna între 17:00 – 21:00.
Un alt sezon de vârf este în luna februarie: 6 - 26 februarie, când pârtiile vor fi deschise zilnic de la 9:00 la 17:00 și nocturna - sâmbăta și miercurea, iar în extrasezon din 27 februarie până în 15 martie se va reveni la programul 10:00 – 17:00 în timpul săptămânii, iar în weekend, de la ora 9:00, nocturna funcționând miercurea și sâmbăta doar la cerere.
Există posibilitatea de prelungire după 15 martie, dacă vremea o va permite, pentru weekend-uri.
În privința tarifelor practicate, un skipass pentru un adult costă 90 de lei în vârf de sezon și 95 de lei în extrasezon, iar pentru copii - 75 de lei. Mai multe amănunte despre prețurile la schi în Păltiniș găsiți atât în galeria foto, cât și pe site-ul resortului, unde de asemenea sunt menționate informații despre oferta bogată în evenimente, programul de funcționare, școala de schi și închirierea echipamentului, precum și posibilitatea de a ajunge în stațiune din municipiul Sibiu cu autocarele companiei locale Tursib.
Pârtia Oncești
În centrul staţiunii Păltiniş se regăsește Pârtia Oncești cu o lungime totală de aproximativ 1,1 km și o diferență de nivel de 241 m. De fapt sunt două pârtii care se completează, cu două grade de dificultate, atât pentru schi cât și pentru snowboard. Se poate ajunge până în vârful pârtiei cu un telescaun funcțional încă din 1971 și cu teleski pentru copii și începători.
Pârtia este dotată cu nocturnă și cu centru de închiriere echipament.
Telescaunul cu o capacitate de 1.200 persoane/oră circulă pe o distanță 400 de metri, instalația dispunând de 52 de scaune de câte două locuri. Funcționează pe toată perioada anului, zilnic între orele 9:00 și 18:00. În schimb, Pârtia Oncești este deschisă din decembrie până în luna martie.
Tarifele la telescaun sunt cuprinse între 110 și 135 de lei, în funcție de intervalul orar, în acest preț fiind inclus și cel al cartelei, care se restituie, iar la teleschi între 110 și 150 de lei, tot în funcție de intervalul orar. La telescaun, un bilet urcare-coborâre costă 40 de lei (sau 20 de lei un drum), iar la teleschi - 10 lei.
Mai multe detalii despre tarife, cele două pârtii și starea instalațiilor, program, inclusiv imagini în direct prin webcam etc. puteți găsi AICI.