Imagini uluitoare ale Carpaților și altor zone surprinse de o legendă a parapantismului mondial VIDEO

0
Publicat:

Expertul australian de parapantă Nick Neynens care a planat și pe deasupra Munților Făgăraș, a împărtășit zilele trecute cu publicul experiența trăită, postatând o compilație a imaginilor surprinse.

Sportivul de 39 de ani, originar din Noua Zeelandă, descris deseori ca o „legendă” a lumii parapantismului, a publicat în ultimele zile, pe contul său de YouTube „Share my joys”, două astfel de filmări realizate pe parcursul mai multor zboruri cu parapanta deasupra munților din țara noastră, între Sibiu și Brașov, tur – retur, la sfârșitul primăverii.

Aventura din Carpații Meridionali s-a derulat cu doar o lună înainte ca un accident în Alpii francezi să-l lase țintuit într-un scaun cu rotile.

Încă se află în perioada de recuperare, și profită de acest lucru pentru a posta filmări cu aventurile sale de prin toate colțurile lumii, binecunoscute printre cei care practică sau iubesc acest sport extrem. Printre acestea se află și experiențele trăite în țara noastră care surprind imagini uluitoare cu panorama Munților Făgăraș dar și alte zone, precum Brașovul (vezi galeria foto)

„Aceasta este o compilație a zborurilor frumoase de pe înălțimile din Brașov”

Accidentul din Alpii francezi s-a soldat cu leziuni extrem de serioase la coloana vertebrală, din cauza cărora Nick a stat luni de zile în spitalele din Franța și Australia.

În tot acest răstimp, și-a ținut la curent fanii cu evoluția recuperării sale, iar de câteva zile a început să posteze imagini ale aventurilor sale dinainte de accident. După cum explică și în vloggurile sale, după ce a escaladat Carpații Meridionali, și-a dorit să-i admire și din înaltul cerului, drept pentru care s-a decis să străbată distanța dintre cele două orașe din Transilvania - Sibiu și Brașov - și cu parapanta. Iar acest lucru l-a realizat în mai multe etape, pe parcursul mai multor zile, având ca puncte de plecare atât cele două destinații menționate, cât și altele de pe traseul dintre acestea. 

„Mai 2022, cu o lună înainte de accidentul meu. Aceasta este o compilație a zborurilor frumoase pe care le-am făcut de pe înălțimile de lângă apartamentul prietenei mele din Brașov”, a explicat parapantist Nick Neynens la primul clip postat pe YouTube, în urmă cu câteva zile.

După cum reiese și din explicații, acesta cuprinde imagini din planările realizate de-a lungul Masivului Bucegi, peste înălțimile Bunlocului, „într-o zonă de război”, și chiar pe lângă Castelul lui Dracula.

A zburat pe lângă un poligon militar, Castelul Dracula, Bucegi și Bunloc

Prin zonă de război s-a referit la Poligonul militar Grohotiș locul unde „se testează artilerie pentru Ucraina”. S-a referit probabil la faptul că în ultima vreme aici au loc o serie de simulări, cum s-a întâmplat în luna octombrie a acestui an când a avut loc un exercițiu multinațional în teren cu trupe și trageri de luptă „SARMIS – OLT 22”.

Iar dacă despre Bucegi a auzit toată lumea, Bunloc sau Bolnoc reprezintă principalul loc de promenadă pentru localnicii din municipiul Săcele, județul Brașov și din împrejurimi. Altitudinea maximă este de 1.185 m și este cunoscut prin faptul că aici a fost construită în interbelic prima trambulină de sărituri cu schiurile din România, pe o structură de lemn.

Se întâmpla în 1933, iar un an mai târziu găzduia și primul concurs. Și tot aici a existat până la Revoluție o pârtie de schi la mare căutare. În continuare rămâne una dintre zonele cele mai căutate de parapantiști, dar și pentru alergătorii montani.

În imaginile care imortalizează nu doar panorame superbe cu înălțimile munților, dar și coloratele zone de câmpie, apar inclusiv „localnicii prietenoși” alături de care a zburat Nick, pasionați ca și el de parapantism.

Un alt videoclip cuprinde drumul înapoi dintre Sibiu și Brașov, postat sâmbătă, 10 decembrie: „O amintire grozavă: am zburat înapoi de la Sibiu la Brașov, făcând drumeții și urcând pe cel mai apropiat munte de camera de hotel din Orașul Vechi și conectându-mă cu nerăbdare la vârfurile înzăpezite ale Făgărașului din Munții Carpați”. 

Pe tot parcursul zilelor în care a stat în România, s-a bucurat atât de parapantism cât și de drumeții pe munte. Și-a testat abilitățile în zone cunoscute iubitorilor acestui sport extrem, dar și în altele în care nu exista țipenie de om.  

Nick a menționat că a avut parte de zile frumoase, pline de satisfacții, dar s-a bucurat și de uimitoarele peisaje, de superbele locuri în care a ajuns, dar și de oamenii faini pe care i-a întâlnit pe tot parcursul celor câteva săptămâni cât au durat călătoriile sale în România, recunoscând că ar trebui să se bucure mai des de astfel de experiențe. Cât despre aterizarea sa de deasupra Carpaților chiar în Centrul Vechi al Brașovului a recunoscut că a fost extraordinară.

Recordman la cea mai dură competiție de parapantism de pe glob

Uimiți de locurile frumoase pe care le-a vizitat, fanii l-au încurat să-și împărtășească aventurile: „Chiar dacă nu te mai vedem alergând prin munți și zburând în cele mai frumoase locuri de pe pământ, continuă să postezi videoclipuri”.

Nick, a experimentat zborul cu parapanta timp de 15 ani, perioadă în care a concurat de nenumărate ori în competiția „Red Bull X-Alps” – cea mai dură cursă de pe Pământ –, unde a și reușit să doboare câteva recorduri naționale și a explorat colțuri ale lumii la care cei mai mulți n-ar îndrăzni să viseze.

A mărturisit și că încă nu știe dacă va mai zbura din nou, atunci când starea de sănătate i-o va permite. „Nu am avut niciodată un atașament dogmatic față de zbor, mi s-a părut că îmi oferă însă cel mai bun raport calitate/preț pentru a explora și a avea parte de experiențe unice și speciale în natură. Situația s-a schimbat însă acum și este prea devreme să spunem ce ne va aduce viitorul.”

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite