Noaptea Muzeelor la Sibiu: concerte pe lac, ateliere interactive și tururi ghidate VIDEO

0
Publicat:

Sâmbătă seara, 13 mai, în Sibiu vor fi deschise publicului larg în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor o serie de instituții, dintre care cele mai multe aparțin de Astra și Brukenthal. Printre surprizele din acest an se numără concertul Damian Drăghici & The Brothers pe lacul din Dumbrava Sibiului și deschiderea în premieră a Sinagogii evreiești.

Noapte Muzeelor la Sibiu Foto Colaj
Noapte Muzeelor la Sibiu Foto Colaj

În anul Anul European al Competențelor (The European Year of Skills 2023), „Noaptea Muzeelor” a stabilit, la cea de-a XIX-a sa ediție, un record absolut, potrivit managerului Muzeului ASTRA din Sibiu, fiind înscrise în eveniment: 192 de muzee din țară, 34 din București, 14 din Republica Moldova, fiecare entitate muzeală cu propriul program. 

La Sibiu, spre exemplu, iubitorii de patrimoniu, muzică, cultură, istorie, artă, meșteșuguri, tradiții etc., de toate vârstele, sunt așteptați la: Muzeul Bisericii Evanghelice (10:00 - 21:30), Muzeul ASTRA - Muzeul în aer liber Dumbrava Sibiului (18:00 - 01:00), Muzeul Național Brukenthal - Muzeul Cinegetic August von Spiess (18:00 - 23:30), Muzeul Național Brukenthal - Muzeul de Artă Contemporană (18:00 - 23:30), Muzeul Național Brukenthal - Sala cu frescă (18:00 - 23:30), Muzeul Național Brukenthal - Sinagoga Mare (18:00 - 23:30), Muzeul Atelier de Tipografie MATS (18:00 - 22:00), Biblioteca Județeană ASTRA - Palatul ASTRA (17:00 - 23:00) și Casa Artelor din Piața Mică 16:00 - 22:00). Intrarea este liberă, iar programul interactiv destinat tuturor categoriilor de public.

Tururi ghidate și povești în pijamale, la Palatul ASTRA

Pasionații de bibliofilie, memorie locală sau arhitectură, vor fi călăuziți în sălile sediului istoric al Bibliotecii ASTRA, la Muzeul Asociațiunii, Sala Festivă și Expoziția de pictură Doina Veturia Papp. Vizitatorii vor putea participa la trei tururi ghidate intitulate sugestiv „Povestea Parcului ASTRA”, programate la orele 17:00, 19:00 și 21:00. Istoricul Răzvan Pop, managerul bibliotecii publice sibiene, va expune povestea Parcului Astra și a străzilor din proximitate, având ca punct de plecare pentru incursiunile în istoria orașului Terasa bibliotecii (Corpul B, etajul 5). Iar de la ora 20:00, cei mai mici dintre vizitatori alături de toți cei care îndrăgesc personajele de basm sunt așteptați la „Povești în pijamale”, în spațiul American Corner Sibiu (același corp și etaj).

Sinagoga Mare și Sala Frescă, deschise în premieră

Chiar dacă Palatul Brukenthal rămâne închis, alte unități aparținând Muzeului Național Brukenthal vor fi disponibile publicului larg. 

„Muzeul Național Brukenthal participă cu trei spații în acest program: vom deschide Muzeul de Artă Contemporană de pe Strada Tribunei cu expoziția temporară de la parter a șase artiști clujeni și depozitul vizitabil de la etaj, Muzeul Cinegetic „August von Spiess” de pe Strada Școala de Înot și în premieră Sala Frescă, mult timp închisă, din Piața Mică”, a precizat managerul interimar al Muzeului Național Brukenthal, Alexandru Chituță.

Sinagoga Mare va oferi o expoziție dedicată minorităților, dar și istoria construirii acestui edificiu și a comunității evreiești din Sibiu

Turnul Sfatului și turnurile de pe strada Cetății vor putea fi vizitate în cadrul programului Noaptea Muzeelor, între orele 19:00 - 24:00, ultima intrare fiind permisă la ora 23:30.

De asemenea, Muzeul și Biblioteca Universitară din cadrul Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu își deschid porțile, în intervalul orar 17:00 – 21:00, cu un program ce include ateliere, expoziții de carte militară și foto - documentară, lectură de seară, ateliere, filme și prezentare a ținutelor militare de epocă.

Casa Artelor - Muzeul de Etnografie Săsească „Emil Sigerus” - cunoscută și sub numele de „Hala Măcelarilor”, din Piața Mică a Sibiului, va fi și ea deschisă publicului larg. 

Muzeul Astra din Sibiu la Noaptea Muzeelor Foto Colaj
Muzeul Astra din Sibiu la Noaptea Muzeelor Foto Colaj

Concert cu Damian Drăghici pe lac și ateliere meșteșugărești, în Dumbrava Sibiului

La Muzeul în aer liber Dumbrava Sibiului, între orele 18:00 - 22:00, vor avea loc activități cultural educative: 15 ghidaje, nouă ateliere meșteșugărești interactive, șapte ateliere educaționale creative și cinci expoziții, iar de la ora 20:30, pe scena de pe lac vor urca Kosta – DJ Set, Damian & The Brothers (22:00) și FunkyDrop - DJ Set (23:00).

Cu ocazia Nopții Muzeelor, ASTRA își va fi lansa noul brand și noua identitate vizuală.

,,Am decis ca elementele de logo / brand ale Muzeului ASTRA, continuatorul de drept al Muzeului Asociațiunii și noua misiune asumată pe termen mediu și lung, să transmită mesajul de asumare a rolului de mediator, comunicator și lider în educarea societății în ceea ce privește multiculturalismul, păstrarea valorilor identitare și transmiterea de soluții pentru a răspunde noilor provocări generate de schimbările climatice, tranziția verde și utilizarea sustenabilă a resurselor naturale prin adaptarea la nevoile actuale a patrimoniului cultural administrat vremelnic de noi!”, a menționat managerul Muzeului ASTRA, Ciprian Ștefan.

„Avem argumente că noi, Muzeul ASTRA, suntem în măsură să fim locomotiva muzeografiei din România și exemplul de bună practică prin care un muzeu nu este doar depozitar de patrimoniu ci și generator de dezvoltare sustenabilă valorizând resursele patrimoniale materiale și imateriale!”, a mai precizat aceeași sursă. 

Și alte unități ale Muzeului ASTRA din județul Sibiu vor fi deschise în „Noaptea Muzeelor”: Muzeul Țării Secașelor din Miercurea Sibiului și Centrul Cultural Memorial „Dr. Gheorghe Telea - Bologa” din Nou Român, între orele 18:00 - 22:00.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite