Medic din Sibiu, urmărit penal pentru ucidere din culpă, la un an de la decesul unui pacient la spitalul din Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La aproape un an după ce un bărbat a murit la spitalul din Sibiu, medicul acuzat de către familie de moartea acestuia este oficial urmărit penal pentru ucidere din culpă.

Ion Malanga avea 62 de ani, şi iniţial a ajuns la spital în luna aprilie a anului trecut pentru o serie de investigaţii, fiind bolnav de cancer. Familia a povestit că la un moment dat bărbatul a plecat să facă nişte raze, însoţit de un brancardier. Familia susţine că, pe scări, brancadierul s-a împiedicat şi au căzut amândoi, bărbatul lovindu-se la cap. După acest episod însă, nimeni nu l-a trimis la computer tomograf, pentru a vedea dacă sunt leziuni în urma loviturii la cap. Medicii l-au trimis acasă, unde a intrat la scurt timp în comă.

Readus la spital, Ion Malanga a murit la Reanimare. La autopsie, legiştii a astabilit clar că Ion Malanga a murit din cauza hemoragiei cerebrale provocată de lovitura la cap.

Revoltaţi, membrii familiei au sesizat spitalului şi Colegiul Medicilor, iar Parchetul s-a autosesizat în acest caz. Familia a cerut pedepsirea doctoriţei care, deşi bărbatul căzuse pe scări şi se lovise la cap, l-a trimis acasă fără nicio examinare la computer tomograf. 

Doctoriţa a scăpat uşor atât în comisia de anchetă de la nivelul spitalului, care a decis doar să-i reţină 10 la sută din salariu, timp de 3 luni, cât şi la Colegiul Medicilor, care s-a pronunţat abia după jumătate de an şi care a sancţionat-o cu un simplu vot de blam, a treia sancţiune ca şi gravitate din cele şase prevăzute de statutul Colegiului Medicilor din România şi prin care o colectivitate organizată îşi arată dezaprobarea faţă de o faptă nedemnă a unui membru al ei. Suplimentar, pe perioada sancţiunii, un medic nu poate accede la funcţii de conducere, nu poate promova şi nici nu se poate înscrie la examene de competenţă. Potrivit statutului Colegiului Medicilor, în cazul votului de blam, sancţiunea se radiază după 6 luni.

Votul de blam a fost dat de comisie chiar dacă membrii acesteia au recunoscut că doctoriţa trebuia să ceară examinarea la computer tomograf şi nu a făcut-o.

“Având în vedere că pacientul a suferit un traumatism cranio-cerebral iar medicul curant este obligat să examineze zilnic bolnavii şi să consemnaze în foaia de observaţie evoluţia, explorările, alimentaţi a şi tratamentul corespunzător şi faţă de împrejurarea că a fost consemnat în foaia de observaţie „edem cerebral posttraumatic” domna doctor Moldovan Monica trebuia să solicite, a doua zi, consult neurochirurgical şi examen CT cranian, pentru pacient”, se arată în decizie.

Doctoriţa este urmărită penal

Separat de Colegiul Medicilor şi de spital, poliţiştii sibieni, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu au continuat cercetările în acest caz iar acum, după aproape un an, au început urmărirea penală împotriva doctoriţei pentru ucidere din culpă. 

"S-a început urmărirea penală împotriva unui medic sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă, aspect confirmat şi de către procuror", a declarat pentru Adevărul Luciana Balteş, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean dee Poliţie.  

SibiuPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite