FOTO VIDEO Alegeri prezidenţiale 2014. Întâlnirea emoţionantă a lui Iohannis cu sibienii. 12.000 de oameni au participat la ultimul miting de campanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Miting pentru sustinerea lui Klaus Iohannis la Sibiu - Fotografii Ramona Găină
Miting pentru sustinerea lui Klaus Iohannis la Sibiu - Fotografii Ramona Găină

Candidatul ACL la alegerile prezidenţiale 2014, Klaus Iohannis, a avut vineri ultimul miting de campanie înainte de primul tur de scrutin. La manifestaţie nu a luat parte niciun reprezentant politic de la Bucureşti, au fost prezenţi doar sibienii şi Klaus Iohannis. În total, în Piaţa Mare a Sibiului s-au adunat circa 12.000 de oameni.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. E aproape ora 4.00 şi în Piaţa Mare a Sibiului, kilometrul 0 al oraşului, începe să se adune încet-încet lume. Grupuri mici, şi tineri, şi vârstnici. Într-un colţ al pieţei, îşi face apariţia un tânăr fluturând un tricolor. La 4 jumătate, când Klaus Iohannis iese din Primărie, unde tocmai primise o delegaţie germană, piaţa este plină ochi. Sunt şi oameni aduşi de partid, cu pancarte specifice, dar şi mulţi, foarte mulţi oameni simpli. 

În faţa Primăriei, îl aşteaptă liderii locali ai ACL şi FDGR. Lângă ei, soţia lui, Carmen, pe care o sărută discret pe obraz. Emoţionată, aceasta îi şterge zâmbind o urmă uşoară de ruj. Apoi, pleacă împreună spre scenă, în timp ce din piaţă se aud ropote de aplauze. 

Pe scenă sunt primari, consilieri, parlamentari şi liderii ACL locali. Mai sunt, la un capăt şi la celălalt, două perechi de tineri îmbrăcaţi în costume populare româneşti şi săseşti. Un tânăr îmbrăcat în portul tradiţional al Mărginimii Sibiului urcă pe scenă şi cântă „Deşteaptă-te române“. În public, oameni cu lacrimi în ochi, tineri care cântă, bătrâni cu mâna la inimă. Pe scenă, Klaus Iohannis. În faţa scenei, discret, Carmen Iohannis priveşte spre mulţimea adunată, în jur de 12.000 de oameni, şi zâmbeşte.

Miting Klaus Iohannis la Sibiu 2

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Încep discursurile. Spre surprinderea multora, prima care vorbeşte este Astrid Fodor, viceprimarul Sibiului şi prima femeie promovată într-o astfel de funcţie în oraşul de pe Cibin. E îmbrăcată lejer, cu jeans şi haină de fâş, vorbeşte liber. Lumea, surprinsă la început, pentru că e prima dată când Astrid Fodor apare într-o astfel de ipostază, o întrerupe apoi din când în când cu aplauze. Undeva în public se află şi Paul Jurgen Porr, noul lider al Forumului Democrat al Germanilor din România şi finul lui Klaus Iohannis. 

Vorbesc cei doi lideri ai ACL Sibiu, Mircea Cazan şi Raluca Turcan. Începe să se întunece, dar nimeni nu pleacă din piaţă. Când începe să vorbească Klaus Iohannis, lumea aplaudă şi îi scandează numele. 15 minute ţine discursul, iar Iohannis le spune că va fi preşedintele tuturor românilor, dar Sibiul va fi întotdeauna acasă. Din public, se mai aude câte un „Doamne-ajută!“, când candidatul îşi expune planurile pentru România.

Miting Klaus Iohannis la Sibiu 1

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Când îşi termină discursul şi în piaţă răsună „Verde înrourat“, imnul PDL adoptat de noul PNL în urma fuziunii, cineva din public aruncă spre Iohannis un şnur tricolor. Zâmbind, se apleacă, îl ia şi îl aşează sub haină, în dreptul inimii. Apoi, pleacă prin piaţă într-o uriaşă baie de mulţime. Dintr-un colţ, o femeie îl priveşte zâmbind. „Am venit pentru că îl susţin pe Iohannis cu mult drag. Sunt din Copşa Mică, nu e departe şi oricum pentru el facem orice”, spune Gabriela Făgărăşan (41 de ani). Puţin mai încolo, Jenica Oprea (58 de ani) are vocea plină de emoţie. 

„Îl iubesc foarte mult, e un om drept, un om de onoare, foarte puternic din punctul meu de vedere şi care creează o speranţă de mai bine şi pentru noi dar în special pentru copiii noştri şi pentru cei mai tineri. Sunt foarte emoţionată şi am foarte mare încredere că va schimba în sfârşit ceva şi pentru noi, pentru România”, spune femeia. 

Cu Andrei Creţu (23 de ani) ne întâlnim chiar înainte de a ieşi din piaţă. E tânăr şi spune că a venit cu speranţă. „Am venit pentru o Românie europeană, Iohannis este un om corect, sincer şi care se ţine tot timpul de cuvânt. În primul rând trebuie create locuri de muncă pentru ca tinerii să nu mai plece în străinătate, în al doilea rând ar trebui să nu se mai promoveze doar oamenii din partid, cum se face acum, şi cred că un bun model este oraşul Sibiu“, spune, zâmbind. 

Vă mai recomandăm: 

Analiza campaniei electorale a lui Klaus Iohannis: „Nu este un personaj contrafăcut, ceea ce este în interior se reflectă automat în afară“

Un specialist în ştiinţele comunicării, un psiholog şi un specialist în marketing au analizat pentru „Adevărul“ felul în care Klaus Iohannis, candidatul ACL pentru alegeri prezidenţiale 2014, s-a comportat în campania pentru turul întâi de scrutin.

EXCLUSIV Misterul celor şase case ale lui Klaus Iohannis. Unde sunt şi cât valorează casele candidatului ACL la prezidenţiale

Unul dintre cele mai fierbinţi subiecte ale campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale 2014 sunt cele şase imobile deţinute de Klaus Iohannis şi de soţia sa în municipiul Sibiu. Controversele au fost cu atât mai mari cu cât candidatul ACL la Preşedinţie a fost foarte rezervat în privinţa acestui subiect. Pentru a face lumină în acest caz, jurnaliştii „Adevărul“ au mers pe urmele imobilelor primarului din Sibiu.

FOTO Cum se votează în satul „roşu” al singurului primar traseist din judeţul Sibiu: „Nu ştiu cine e preşedinte, pun ştampila pe floare, aşa am înţeles”

Mai sunt doar câteva zile până la alegeri prezidenţiale 2014 aşa că e agitaţie mare şi la Hoghilag, singura comună din judeţul Sibiu unde un ales a schimbat partidul pe ordonanţa Dragnea. PSD-ul este şi singurul care a împărţit câte ceva prin zonă, bluze roşii, şepci, pixuri sau chibrituri, spre dezamăgirea unora care aşteptau măcar o găleată sau un lighean. Toată lumea merge la vot, chiar dacă unii nu ştiu să scrie sau să citească.

Elmar Brok, preşedintele Comisiei de politică externă din Parlamentul European: „Victor Ponta m-a rugat să-l iert, dar n-am devenit prieteni“

Sosit la Sibiu pentru a-şi arăta susţinerea faţă de candidatura lui Klaus Iohannis la Preşedinţia României, Elmar Brok, şeful Comisiei de politică externă din Parlamentul European, a vorbit, într-un interviu acordat cotidianului „Adevărul“, despre integrarea europeană a Republicii Moldova, despre regimul imigranţilor în ţările membre UE, dar şi despre candidaţii la alegerile prezidenţiale din România.

Gunter Krings, secretar de stat în Ministerul de Interne al Germaniei: „Politicienii germani nu se amestecă în proceduri judiciare“

Günter Krings, secretarul de stat în Ministerul de Interne al Germaniei, a vorbit într-un interviu acordat cotidianului „Adevărul” despre teme de actualitate precum independenţa justiţiei în România şi sancţiuni ce se doresc a fi impuse de Germania pentru cei care vor să meargă în această ţară doar pentru a beneficia de ajutoare sociale. Oficialul german a vorbit şi despre alegerile prezidenţiale din România dar şi despre Klaus Iohannis.

EXCLUSIV Klaus Iohannis. Secretele neamţului care vrea să fie preşedintele României

Klaus Werner Iohannis este primul personaj prezentat în detaliu, din seria candidaţilor la preşedinţia României, în cadrul campaniei „Alege preşedintele”, pe care ziarul „Adevărul” o demarează astăzi atât în ediţia tipărită, cât şi în cea online, pe www.adevarul.ro.

Ce înseamnă România pentru ungurii din secuime: „Mă simt ungureşte, nu româncă. Părinţii sunt unguroaică”

O discuţie simplă în limba română, pe plaiurile Ţinutului Secuiesc, se transformă într-o adevărată încercare pentru mulţi locuitori de aici. Copiii recunosc că li se predă la şcoală limba ţării lor, chiar şi câte trei - patru ore pe săptămână, dar asta nu le este suficient pentru a putea să te înţeleagă sau să-ţi răspundă.

VIDEO Cum văd autonomia ungurii din Ţinutul Secuiesc: „Nu ştiu să vă explic ce este, nu prea gândesc despre aceste lucruri”

Cu puţin timp înainte de intrarea în campanie electorală, liderii UDMR au depus în Parlament un nou proiect privind autonomia Ţinutului Secuiesc. Jurnaliştii „Adevărul” au vrut să afle cum a ajuns acest proiect în inima Secuimii, în Harghita şi Covasna, la oamenii de rând. Părerile lor sunt împărţite.

SibiuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite