Elmar Brok, preşedintele Comisiei de politică externă din Parlamentul European: „Victor Ponta m-a rugat să-l iert, dar n-am devenit prieteni“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elmar Brok, şeful Comisiei de politică externă din Parlamentul European
Elmar Brok, şeful Comisiei de politică externă din Parlamentul European

Sosit la Sibiu, la finele săptămânii trecute, pentru a-şi arăta susţinerea faţă de candidatura lui Klaus Iohannis la Preşedinţia României, Elmar Brok, şeful Comisiei de politică externă din Parlamentul European, a vorbit, într-un interviu acordat cotidianului „Adevărul“, despre integrarea europeană a Republicii Moldova, despre regimul imigranţilor în ţările membre UE, dar şi despre candidaţii la alegerile prezidenţiale din România.

„Adevărul“: Aţi propus amprentarea şi repatrierea imediată a imigranţilor din ţări comunitare, care vin în Germania „doar pentru a profita de ajutoarele sociale“. Menţineţi această poziţie?

Elmar Brok: Oricine poate merge într-o ţară unde are un job, sau are suficienţi bani şi are asigurare, sau este liber profesionst, dar liber-profesionist de-adevăratelea. Cu aceste reguli respectate toată lumea este invitată, nu sunt reguli speciale pentru români, au aceleaşi drepturi ca oricare alţi cetăţeni.  

Aţi vorbit cu premierul Victor Ponta după ce v-a acuzat că aveţi o gândire nazistă? (premierul României a făcut această afirmaţie după ce Brok a vorbit despre amprentarea imigranţilor - n.r.)

M-a rugat să-l iert, a fost la relativ puţin timp după ce a făcut acele afirmaţii. Şi-a cerut scuze. Dar n-am devenit prieteni datorită acestor scuze. 

Germania a luat măsuri concrete după cazul Dietl, pentru a evita infiltrarea serviciilor secrete în presă. Ce recomandaţi României, având în vedere ultimele scenarii din ţara noastră privind legătura jurnaliştilor cu aceste Servicii?

Cred că fiecare ţară ar trebui să funcţioneze după lege. Poţi face ceva împotriva cuiva, dacă ai o dovadă că acea persoană a făcut ceva rău pentru populaţie, dar trebuie să fie clar că, în fiecare dintre cazuri, nimic nu este ascuns, că victimele au şansa de a şti ce s-a întâmplat. 

Aţi afirmat că „Putin vrea să ajungă la gurile Dunării”. Accelerarea procesului de aderare a Republicii Moldova la UE ar împiedica asta. Veţi sprijini un astfel de demers?

Cred că Rusia trebuie să accepte integritatea teritorială a fiecărei ţări şi că nicio graniţă nu poate fi schimbată cu forţa. Cred că fiecare ţară, inclusiv Ucraina, are dreptul la autoapărare şi asta nu ar trebui să permită ca Rusia să continue misiuni suplimentare sau alte violări ale drepturilor internaţionale.   

Există vreo şansă ca Basarabia să fie primită în UE fără o soluţionare clară a conflictului îngheţat din Transnistria?

Trebuie văzut ce influenţă are, este parte din negocieri dar nu este un principiu. Dacă am lua Transnistria ca şi condiţie, atunci i-am da Rusiei dreptul de a lua o decizie. 

Când vedeţi ieşirea României de sub Mecanismul de Cooperare şi Verificare?

O vedem în termen scurt. Vom încerca să sprijinim acest lucru. 

Se discută despre o posibilă separare a României de Bulgaria din Mecanismul de Cooperare şi Verificare? Care sunt motivele?

Cred că fiecare ţară poate fi judecată după proprile merite. Este un principiu, nu poţi opri pe cineva, pentru că altcineva nu este suficient de rapid. Asta ar înseamna ca fiecare să fie judecat aşa cum a fost judecat întotdeauna. Nu cred că trebuie să să facem astfel de judecăţi automate în ceea ce priveşte dezvoltarea unor ţări.

image

Elmar Brok si Klaus Iohannis - Foto Primaria Sibiu

Klaus Iohannis are origini germane, asta îl ajută sau îi dăunează în drumul spre Preşedinţia României? Iohannis a fost atacat în campania electorală pentru că nu e „suficient de român”. Credeţi că societatea românească este pregătită pentru un preşedinte de origine străină?

Văd că este un curent de opinie foarte favorabil, asta arată că abilitatea de a conduce o administraţie, de a face asta cu responsabilitate este văzută ca un lucru pozitiv. Se vede că domnul Iohannis are parte de multă simpatie în toată ţara, asta arată că societatea românească pare să se fi maturizat într-un mod pozitiv. El şi-a arătat capacitatea de a conduce un oraş, deci are şi capacitatea de a conduce o ţară. Întâmplător este etnic german, dar asta este pură coincidenţă. 

Candidatul cel mai bine plasat în sondaje şi-a concentrat campania pe sloganul „Mândri că suntem români”. Vedeţi vreo legătură între asta şi faptul că Iohannis este considerat principalul adversar al lui Victor Ponta în cursa pentru Cotroceni?

Cred că acela care a inventat acest slogan ar putea fi foarte îngust la minte. În discuţia mea cu domnul Iohannis, am avut sentimentul că dumnealui este mândru că este român şi, tocmai pentru că îşi iubeşte ţara, vrea să devină preşedinte. 

Victor Ponta este dat acum de sondaje dreptul favoritul pentru Preşedinţie. Cum ar vedea Berlinul victoria sa, având în vedere criticile dure ale Germaniei la adresa lui Ponta, în vara lui 2012?

UE acceptă toate rezultatele alegerilor şi va coopera cu fiecare preşedinte şi fiecare guvern. Astea sunt regulile şi valorile UE. Germania vrea să aibă relaţii egale cu fiecare ţară din Uniunea Europeană. Toate ţările sunt în relaţii bune şi nu este niciun motiv să nu le dezvoltăm.

Cine este Elmar Brok

Elmar Brok este membru al Parlamentului European din 1980, preşedinte al Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, membru al Comisiei pentru afaceri constituţionale, membru al Conferinţei preşedinţilor de comisie şi al Delegaţiei pentru relaţiile cu India. Brok este de asemenea preşedinte al Uniunii Federaliştilor Europeni şi vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al Institutului pentru Politici Europene (IEP) şi preşedinte al Grupului de lucru "Extindere".

Vă mai recomandăm: 

Elmar Brok, din Parlamentul European, la Sibiu: „Politica secolului XXI trebuie să fie diferită de cea a secolului XIX“

Preşedintele Comisiei pentru Afaceri din Parlamentul European, Elmar Brok, a fost vineri oaspetele de onoare al primarului Sibiului, Klaus Iohannis. Cei doi au susţinut o conferinţă de presă în sala de conferinţe a Primăriei.

Europarlamentarul german Elmar Brok:  „Putin visează la gurile Dunării“

Elmar Brok, presedintele Comisiei de afaceri externe din cadrul Parlamentului European,  se teme că Rusia ar putea ataca Odessa şi ar putea ocupa litoralul Marii Negre şi regiunea Deltei Dunării.

Ponta: Când cineva zice că trebuie să fim amprentaţi, vreau să avem o reacţie. Mai diplomatică decât a mea, dar clară

Premierul Victor Ponta le-a transmis miniştrilor miercuri, înaintea şedinţei de Guvern, că trebuie să reacţioneze în faţa oricărui atac la adresa românilor.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite