Factură uriaşă pentru gaze şi curent la Muzeul Brukenthal din Sibiu: „Aici sunt bunuri de patrimoniu, nu putem închide căldura pentru că se deteriorează“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu Foto Muzeul Brukenthal
Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu Foto Muzeul Brukenthal

Facturile uriaşe pe luna ianuarie la utilităţi, care însumează aproximativ jumătate de milion de lei, au determinat conducerea Muzeului Bruckenthal din Sibiu să atragă un semnal de alarmă asupra acestei situaţii.

Într-o conferinţă de presă susţinută într-una din clădirile Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu, la Muzeul de Istorie - Casa Altemberger, managerul instituţiei, prof. univ. dr. Sabin Adrian Luca, a menţionat că în acest ritm, bugetul alocat va fi finalizat înainte de jumătatea acestui an, chiar de Ziua Muzeelor.

„Pe luna ianuarie am plătit gazul şi curentul 100.000 de euro, adică 500.000 de lei. Avem multe clădiri, dar şi aşa este o cifră… Vom plăti până epuizăm bugetul. Am calculat că la aceste preţuri, în mai, când este Ziua Muzeelor, ar cam fi închiderea definitivă. Terminăm tot bugetul şi gata. Dar nu cred că va fi atât de grav şi ne vom reveni ca întotdeauna”, şi-a exprimat speranţa managerul. 

Acesta a recunoscut că nu ştie ce se va întâmpla cu instituţia pe care o conduce dacă situaţia va continua: „Plutim şi când nu mai plutim ne punem puşca-n gură şi-l rugăm pe domnul Chituţă (Alexandru Chituţă - şeful Departamentului Marketing al Muzeului Brukenthal - n.r.) să apese pe trăgaci... Noi mergem până la final şi când nu mai e, punem bomba, nu-mi dau seama ce se va face.” 

Conferinţă de presă cu managerul Muzeului Naţional Brukenthal Sibiu - prof univ dr Sabin Luca Foto Muzeul Brukenthal

Conferinţă de presă cu managerul Muzeului Naţional Brukenthal Sibiu - prof univ dr Sabin Luca Foto Muzeul Brukenthal

Situaţia de la muzeul din Sibiu nu este singulară. „Oricum aţi văzut că o bătrână trebuie să-şi dea mai mult decât pensia pe gaz. E o treabă comună. Sunt sigur că şi Muzeul Astra are sume mari de plătit şi toată lumea, de fapt. Să sperăm că legiuitorul îşi va reveni şi ne va sprijini într-un fel sau altul”, şi-a mai exprimat speranţa managerul. 

Acesta a explicat şi situaţia deosebită în care se află muzeele din România care trebuie să îndeplinească anumite condiţii pentru conservarea bunurilor patrimoniale pe care le deţin şi prin urmare nu pot face economie nici la energia electrică şi nici la gaze: „În muzee, nu putem să reducem sau să ridicăm standardele de temperatură pentru că influenţează umiditatea şi nu este voie prin lege să facem  aceste mişcări. Trebuie să ţinem temperatura constantă prin legea muzeului şi normele de aplicare... Dacă am opri căldura, în două-trei zile încep condensurile”. 

Conducerea Muzeului Naţional Brukenthal a mai anunţat şi că din cauza pandemiei şi a creşterii numărului infectărilor în oraşul Sibiu, în data de 24 ianuarie, de Ziua Principatelor Române, Muzeul de Istorie - Casa Altemberger - va rămâne închis publicului.

Vă mai recomandăm şi:

A fost găsită persoana care a vandalizat statuia lui Samuel von Brukenthal. Cine este şi ce sancţiune a primit

Statuia lui Brukenthal din Sibiu, pângărită. Vandalizatorul, surprins pe camerele de luat vederi

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite