Statuia lui Brukenthal din Sibiu, pângărită. Vandalizatorul, surprins pe camerele de luat vederi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statuia lui Samuel von Brukenthal din Sibiu vandalizată cu vopsea Foto Adevărul
Statuia lui Samuel von Brukenthal din Sibiu vandalizată cu vopsea Foto Adevărul

Sâmbătă dimineaţa, 9 octombrie, controversata statuie a baronului Samuel von Brukenthal din Piaţa Mare a Sibiului a fost murdărită cu vopsea de un trecător.

Poliţia Municipiului Sibiu a fost sesizată de către Poliţia Locală că în cursul dimineţii, în jurul orei 06:00, un bărbat a aruncat cu o substanţă ce pare a fi vopsea pe statuia din faţa Muzeului Brukenthal. 

Poliţiştii locali au văzut momentul distrugerii pe imaginile surprinse de camerele de luat vederi ale sistemului de supraveghere video din oraş. 

„Ca urmare a investigaţiilor preliminare efectuate, la nivelul Poliţiei Municipiului Sibiu – Biroul de Investigaţii Criminale, s-a deschis o anchetă penală având ca obiect săvârşirea infracţiunii de distrugere, în prezent fiind în derulare cercetări în vederea identificării persoanei în cauză şi aplicării măsurilor legale în consecinţă”, au anunţat reprezentanţii Poliţiei Sibiu.

Reamintim că sute de oameni au protestat pe data de 18 septembrie, în Piaţa Mare din centrul Sibiului, la o săptămână de la dezvelirea monumentului care a avut loc în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis. Momentul, cel din 11 septembrie, a încins spiritele între naţionalişti şi istorici.

Drept urmare, protestatarii au cerut renunţarea la „statuile stăpânitorilor străini“. Printre aceştia s-au aflat fostul primar al Clujului, Gheorghe Funar şi cântăreaţa de muzică populară Veta Biriş. Naţionaliştii consideră că baronul, care a fost guvernator al Transilvaniei în perioada răscoalei lui Horea, Cloşca şi Crişan, de la 1784, este responsabil de moartea acestora, în timp ce istoricii afirmă că Brukenthal nu a avut nicio implicare şi amintesc că împăratul Iosif al II-lea ar fi delegat un comisar aflat în serviciul său direct să mituiască şapte moţi care i-au trădat de fapt pe capii răscoalei.

Vă mai recomandăm şi:

Scandalul Brukenthal. Naţionaliştii critică statuia baronului de la Sibiu, istoricii îi contrazic FOTO

Cine a fost cu adevărat Samuel von Brukenthal. Ce implicare a avut în răscoala lui Horea, Cloşca şi Crişan

SibiuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite