De ce se simt sibienii în pericol în oraşul cu imagine idilică VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de la accidentul produs la ieşirea din Sibiu, spre Răşinari, în urma căruia a murit un tânăr de 18 ani Foto ISU Sibiu
Imagine de la accidentul produs la ieşirea din Sibiu, spre Răşinari, în urma căruia a murit un tânăr de 18 ani Foto ISU Sibiu

În municipiul Sibiu tot mai mulţi localnici se arată revoltaţi de modul haotic în care se circulă pe şosele: maşini care nu respectă culoarea roşie a semaforului, vitezomani, plimbări pe capota maşinii, incidente rutiere dese în preajma şcolilor etc..

Mărturiile din mediul online sunt doar o parte din semnalele de alarmă trase de localnici. Cum este şi reacţia unui medic sibian după ce a asistat la un accident rutier în urma căruia o adolescentă a intrat în comă.

„O fată tânără care mergea spre şcoală a fost “spulberată” în faţa mea, pe trecerea de pietoni de la intersecţia străzii Moldoveanu cu Bucegi, căreia îi spun eu “trecerea morţii!”. Pentru că anul acesta era să fiu “zburat” de pe această trecere de pietoni de trei ori! Este “pista de viteză” dintre strada Bâlea şi Bulevardul V. Milea!”, a povestit ulterior neurochirurgul Vicenţiu Săceleanu, pe pagina sa de socializare

Accidentul s-a produs în data de 4 aprilie, când o copilă de 13 ani a beneficiat de cunoştinţele a nu mai puţin de patru medici, printre care şi cel care a povestit întâmplarea. 

„Sunt şocat de distinsele noastre autorităţi care pun tot felul de limitatoare de viteză peste tot, iar unde este risc real, nimic! Câţi oameni mai trebuie să fie accidentaţi, ca să se trezească cei responsabili?”, a întrebat retoric medicul sibian. 

Şi nu este singura experienţă împărtăşită de sibieni. Un localnic care-şi duce zilnic copilul la grădiniţă,  aproape de casă, a povestit: „Nu vă spun ce bolizi accelerează pe câţiva zeci de metri. Se uită cu mirare şi dispreţ la noi, când ne văd aşteptând la trecerea de pietoni... Nu au nicio şansă să oprească la timp... Şi culmea, majoritatea sunt cu copilul în spate (pe bancheta din spate – n.r.).”

Nici semaforizarea nu este respectată de unii participanţi la trafic; filmarea surprinsă de un şofer şi postată pe YouTube de jurnaliştii de la „Turnul Sfatului”, fiind doar unul dintre multele episoade de acest gen, după cum atrag atenţia localnicii.

Pe fondul vitezei, în primele zile ale lunii aprilie, un tânăr de 18 ani şi-a pierdut viaţa, la ieşirea din Sibiu, spre Răşinari. Se afla într-o maşină, alături de alţi doi băieţi de vârsta lui, când şoferul a pierdut controlul volanului şi autoturismul a ieşit în decor unde s-a răsturnat de mai multe ori.  

Tot legat de teribilismul la volan, anul trecut, în Sibiu, erau surprinse în trafic imagini cu tineri care se plimbau pe plafonul unei maşini. Iar exemplele de acest gen pot continua. 

Soluţii propuse de societatea civilă

Sibienii consideră că există soluţii la multe dintre problemele din trafic şi că ele nu trebuie căutate prea departe, ci în „ograda vecinilor”, pentru a fi implementate. Cum ar fi măsura luată în localitatea Şelimbăr împotriva vitezomanilor: „Primarul Marius Grecu a rezolvat această problemă, foarte simplu şi elegant, cu acele denivelări de ciment, înaintea trecerilor de pietoni! Asta ca să nu mai comenteze cei de pe stradă că au vibraţii din cauza limitatoarelor de viteză montate! Poate că ar trebui să ne uităm în “ograda vecinilor” şi să ne inspirăm!”. 

Sunt menţionate la soluţii şi radarele de viteză care împânzesc drumurile din Europa, necesare împotriva celor care nu respectă legislaţia şi conduc haotic. „Cine blochează acest sistem de supraveghere şi respectare a legilor de circulaţie? Pe porţiunea dintre Dumbravă şi Hilton, până la intrarea în Răşinari, sunt indivizi care merg cu peste 140 km/h. Trecerile de pietoni de la muzeu sunt de cele mai multe ori ignorate...”, semnalează sibienii care consideră că radarele fix sunt singura modalitate de a-i bloca pe „infractorii traficului”, dar şi o modalitate de venit substanţial pentru bugetul primăriei.

Oamenii şi-ar dori ca în timpul şcolii, în fiecare dimineaţă, agenţii de circulaţie să fie mobilizaţi în jurul unităţilor de învăţământ până intră elevii în clase. „Este haos total dimineaţa în oraş. Eu am avut elevă lovită pe trecerea de pietoni acum câţiva ani în faţa liceului. Şoferul nici măcar nu a oprit, era băut, ulterior s-a aflat... Toată lumea e cu celularul la ureche dimineaţa, toţi vorbesc la telefon din maşini...”,  povesteşte o profesoară.

Sute de vitezomani amendaţi şi zeci de şoferi traşi pe dreapta, în trei luni

La solicitarea „Adevărul” Poliţia Judeţeană Sibiu a trimis o situaţie legată de accidentele produse de la începutul anului în municipiul Sibiu. Din informaţiile furnizate reiese că în mai puţin de patru luni (1 ianuarie – 10 aprilie), pe şoselele din municipiul Sibiu s-au produs 38 de accidente rutiere, în urma cărora doi oameni şi-au pierdut viaţa, iar alţi 50 s-au ales cu diverse leziuni.

Poliţiştii rutieri au menţionat drept cauze de producere a accidentelor: neacordarea de prioritate pietonilor, conducerea autovehiculelor cu viteză excesivă sau neadaptată, dar şi alte două care au de această dată ca protagonişti pietonii: neacordarea de prioritate auto şi, respectiv, traversarea neregulamentară.

Cum se parchează în Sibiu Foto Marian Andrei

Cum se parchează în Sibiu Foto Marian Andrei

Reprezentanţii IPJ Sibiu susţin însă că de fiecare dată s-au luat măsurile care se impun: „Pentru prevenirea şi combaterea indisciplinei rutiere, poliţiştii Biroului Rutier din cadrul Poliţiei Municipiului Sibiu au desfăşurat numeroase acţiuni punctuale, fiind vizată depistarea îndeosebi a conducătorilor auto care încalcă regulile de circulaţie cu consecinţe grave asupra siguranţei participanţilor la trafic. Astfel, în aceeaşi perioadă analizată, au fost reţinute 55 de permise de conducere pentru neacordare prioritate pietoni şi 24 de permise de conducere pentru neacordare prioritate auto. Pentru încălcarea regimului legal de viteză, au fost sancţionaţi 507 conducători auto, în cazul a 33 de şoferi fiind aplicată şi măsura complementară de suspendare a dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile”, a precizat purtătoarea de cuvânt a Poliţiei Judeţene Sibiu, Elena Welter.

De asemenea, tot în perioada menţionată, 34 de pietoni au fost amendaţi pentru traversarea drumului prin loc nepermis.

O maşină la doi locuitori şi semaforizare inteligentă de 1 milion de euro

Potrivit autorităţilor locale, în municipiul Sibiu proporţia maşinilor faţă de locuitori este de 1 la 2. Acesta este motivul pentru care administraţia publică a conceput un proiect pentru a accesa fonduri nerambursabile – circa 1,3 milioane de euro - menite să rezolve parţial aglomeraţia din trafic.

Concret, se doreşte ca semafoarele din 15 intersecţii să fie dotate cu sisteme automate de trafic inteligente capabile să prioritizeze transportul public, ce ar urma să fie interconectate cu un software dedicat şi cu echipamente digitale moderne de pe autobuze. Practic, când autobuzele s-ar apropia de intersecţiile semaforizate inteligent, culoarea acestora ar urma să se modifice în cel mai scurt timp în verde, în aşa fel încât să fie eliminaţi mare parte din timpii morţi petrecuţi în trafic. Iar 20 de panouri amplasate în staţii ar urma să afişeze informaţii în timp real pentru călători, cu orarul, hărţile reţelelor de transport, timpi de plecare şi sosire, modificări survenite - când va fi cazul - atât în ceea ce priveşte programul cât şi rutele alternative.

Mai multe accidente în municipiul Sibiu, decât pe drumurile naţionale / europene

O statistică realizată la nivelul judeţului Sibiu, arată că anul trecut s-au produs cu aproape 50% mai multe accidente rutiere faţă de anul 2020, în urma cărora 40 de persoane şi-au pierdut viaţa. Patru dintre ele au murit din cauza neacordării priorităţii de trecere pietonilor, alte cinci pentru că au traversat neregulamentar, tot atâtea din cauza vitezei, şi şase pentru neacordarea priorităţii de trecere vehiculelor. Aceeaşi statistică mai arată clar că pe parcursul anului trecut, cele mai multe accidente rutiere s-au înregistrat în municipiu Sibiu, aproape dublu faţă de cele produse pe drumul european DN 7 / E 81 care traversează judeţul.

Recomandări pentru toţi participanţii la trafic

Poliţiştii sibieni recomandă tuturor participanţilor la trafic să manifeste prudenţă maximă şi responsabilitate în timpul deplasării pe drumurile publice. Şoferii sunt îndemnaţi să circule cu viteză redusă îndeosebi pe sectoarele de drum în curbă şi în condiţii de carosabil ud/umed şi/sau de vizibilitate scăzută, dar şi să mărească distanţa între maşini şi să nu frâneze brusc. De asemenea, li se recomandă să nu mai depăşească în condiţii de vizibilitate scăzută cauzată de ceaţă sau ploaie, chiar dacă marcajul rutier permite şi să se asigure foarte bine înainte de a trece de pe o bandă pe alta.

„Folosiţi luminile de întâlnire pe tot parcursul deplasării, indiferent de oră şi categoria de drum pe care vă aflaţi. Atenţie, proiectoarele de ceaţă se folosesc exclusiv pe timp de ceaţă! În condiţiile unui trafic aglomerat, precipitaţiile pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile!”, îi sfătuiesc agenţii de circulaţie pe şoferi.

Pietonilor li se atrage atenţia că în perioadele cu temperaturi scăzute, vreme închisă, lapoviţă şi ninsoare, oboseala conducătorilor auto creşte exponenţial: „Recomandarea principală este aceea de a vă asigura foarte bine înainte de a vă angaja în traversarea drumului, inclusiv când faceţi acest lucru pe trecerile semaforizate. Nu traversaţi până când şoferii nu opresc pentru a vă acorda prioritate!”, sunt sfătuiţi pietonii.

Vă mai recomandăm şi: 

Accident teribil la ieşire din Sibiu. Un tânăr de 18 ani a murit şi alţi doi sunt în stare gravă FOTO

Imagini incredibile în trafic. Plimbare pe plafonul unei maşini, în Sibiu: „Uite, un nebun!” VIDEO

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite