UPDATE Guvernul cadoriseşte Episcopia Maramureş-Sătmar, unde preoţi au făcut campanie pro Ponta, cu clădirea SRI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului va primi gratuit de la Guvern, în proprietate, o serie de imobile ale statului pe care în prezent le are în administrare, prin Secretariatul de Stat pentru Culte, proiectul de hotărâre fiind inclus pe agenda şedinţei de marţi a Guvernului.

Proiectul de act normativ a fost înregistrat la Guvern luni, 10 noiembrie, după ce la slujba de sâmbătă, conform înregistrărilor furnizate de presa locală, PS Iustin Sigheteanu, episcop vicar al Maramureşului şi Sătmarului, i-a îndemnat pe credincioşii din judeţele Satu Mare şi Maramureş, în faţa unor politicieni din coaliţia de guvernare, să se prezinte duminică la urne şi să voteze în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale pe cel pe care l-a definit ca fiind "al nostru, un creştin ortodox, care îşi face semnul Sfintei Cruci".

În Maramureş şi Satu Mare au fost înregistrate, în primul tur al alegerilor prezidenţiale, cele mai mici diferenţe de vot în favoarea lui Klaus Iohannis (ACL) faţă de premierul Victor Ponta (PSD), de 36,55% la 36,46% în Maramureş şi de 32,37% la 31,63% în Satu Mare.

Proiectul stabileşte "transmiterea, fără plată, în proprietatea unităţilor de cult deţinătoare a unor imobile aflate în domeniul privat al statului şi în administrarea Secretariatului de Stat pentru Culte, respectiv a Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului" şi este iniţiat de Cancelaria premierului, Secretariatul General al Guvernului, Autoritatea pentru Restituirea Proprietăţilor şi Secretariatul de Stat pentru Culte.

Aceeaşi procedură va fi aplicată de Guvern şi pentru Arhiepiscopia Târgoviştei, pe agenda Guvernului fiind introdus şi un proiect prin care un imobil folosit în prezent de către Arhiepiscopie este cedat gratuit în proprietatea acesteia. Şi acest act normativ este iniţiat de Cancelaria premierului, Secretariatul General al Guvernului şi Secretariatul de Stat pentru Culte. La finalul şedinţei de marţi, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Corneliu Calotă, a precizat, la solicitarea MEDIAFAX, că cele două proiecte au fost amânate pentru o dată ulterioară, deoarece sunt necesare "anumite evaluări".

"S-au amânat, mai trebuie făcute nişte evaluări. S-a amânat pentru o dată ulterioară", a spus Calotă.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, Ştefan Cristian, este vorba despre o parte din clădirea în care-şi desfăşoară activitatea în acest moment SRI. Potrivit părintelui Ştefan Cristian, Episcopia are mare nevoie de spaţiu pentru a-şi desăşura activitatea, iar acea parte din clădirea Direcţiei Judeţene a Serviciului Român de Informaţii Baia Mare nu este dată în folosinţă.

"Din câte ştiu eu este vorba despre o parte din clădirea în care-şi desfăşoară activitatea SRI. Construcţia se află în vecinătatea Episcopiei şi din câte ştiu eu, nu este dată în folosinţă. Noi avem foarte mare nevoie de spaţiu"- părintele Ştefan Cristian.

Cu două zile înainte ca proiectul de act normativ să fie înregistrat la Guvern, pe 8 noiembrie, Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, arhiereu vicar al Maramureşului şi Sătmarului, apare într-o înregistrarea video în timp ce face campanie electorală pentru Victor Ponta şi îşi îndeamnă subordonaţii să meargă la vot cu acest gând.

Pe de altă parte, în cadrul predicii rostită pe 4 noiembrie la biserica din Moftin, părintele duhovnic Sebastian de la Mănăstirea Ţeghea i-a îndemnat pe credioncioşi să voteze cu Victor Ponta, specificând că societatea românească se află în pragul unei decizii foarte importante pentru viitorul României.

„Trebuie să învăţăm că în sufletul unui ortodox nu trebuie să existe vicleşug. Ortodoxia nu stă la masă cu viclenia. De aceea, să încercăm să ne unim, iar duminică, când vor fi alegerile, să mergem să dăm un vot pentru ţara noastră. E aici şi vicepreşedintele CJ Satu Mare, Mircea Govor, care ne îndeamnă să votăm cu Victor Ponta căci el poate să ne unească”, a spus părintele duhovnic Sebastian de la Mănăstirea Ţeghea.

Ba mai mult, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a deschis o anchetă în care este vizat preşedintele PSD Satu Mare, Mircea Govor, după ce a fost înregistrat într-o şedinţa de partid în timp ce-şi ameninţa colegii că vor avea de suferit dacă Victor Ponta nu va câştiga prezidenţialele. În înregistrarea audio, Govor susţine că a vorbit cu „preasfinţitul” şi că preoţii se vor implica în campania electorală de partea lui Victor Ponta.

„Deci noi facem ce trebuie pentru judeţ şi ne pişăm pe şefii noştri…..Nu se mai poate să-l dăm în aia, nici pe el, nici pe … de la municipiu. Nu există asemenea vocabular, să-l dăm in aia sau în aia de Ponta sau de Dragnea. Nu există aşa ceva şi nu va mai exista, garantez eu. În judeţul Satu Mare, cât sunt eu aici nu vor mai exista aşa feluri de oameni. Să-i ia mama dracului pe toti, că n-am nevoie de toţi nenorociţii în jurul meu. Deci am nevoie decât de cei cu care pot face treabă, restul valea”, spune Govor, potrivit stenogramelor redate de gandul.info. Preşedintele PSD Satu Mare a mai fost surprins ameninţându-şi colegii de partid că, dacă nu vor avea rezultate în turul II al alegerilor prezidenţiale, nu vor mai primi bani de la Consiliul Judeţean, dar nici de la bugetul de stat. Potrivit înregistrărilor gandul, Govor le spune clar directorilor de deconcentrate care au fost numiţi politic şi directorilor de şcoli că, dacă nu participă efectiv la campanie, pleacă acasă.

Vă recomandăm şi

Mircea Govor, şeful PSD Satu Mare, le dă ordin preoţilor să-i scoată pe credincioşi la vot: „S-a terminat, fraţilor. Dacă nu votaţi cu Ponta, nu vă mai cunosc”

Anchetă DNA în cazul preşedintelui PSD Mircea Govor. Acesta a fost înregistrat când şi-ar fi ameninţat colegii

VIDEO Vicarul Iustin Sigheteanul, mesaj pentru preoţi: „Vă puneţi în fruntea credincioşilor. De la Biserică la vot. Oamenii să voteze cu un creştin ortodox“

Satu MarePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite