VIDEO Vicarul Iustin Sigheteanul, mesaj pentru preoţi: „Vă puneţi în fruntea credincioşilor. De la Biserică la vot. Oamenii să voteze cu un creştin ortodox“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iustin Sighteanul a fost surprins într-o înregistrare în timp ce făcea campanie pentru Ponta
Iustin Sighteanul a fost surprins într-o înregistrare în timp ce făcea campanie pentru Ponta

Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, arhiereu vicar al Maramureşului şi Sătmarului, apare într-o înregistrarea video în timp ce face campanie electorală pentru Victor Ponta şi îşi îndeamnă subordonaţii să meargă la vot cu acest gând. Un alt moment surprins de o televiziunea locală din Satu Mare arată cum, la predică, cu crucea în mână, un preot ortodox face publicitate electorală făţişă pentru candidatul PSD.

Trimişii Domnului s-au remarcat în această campanie electorală prin discursurile politice susţinute în biserică, ori prin transformarea lăcaşurilor de cult în locuri de pelerinaj pentru politicieni şi titluri de onoare date chiar de cei mai mari oameni din BOR şefilor Guvernului. Aşa şi-au arătat, în acest an electoral, trimişii Domnului susţinerea pentru anumiţi oameni politici.

Un episod din acest serial în care principalii actori sunt chiar mai marii bisericii se desfăşoară la Satu Mare. Aici rezultatele de la alegeri nu au fost în favoarea lui Victor Ponta. Acest lucru l-a nemulţumit pe Mircea Govor, preşedintele PSD Satu Mare, care i-a convocat pe colegii săi de partid într-o şedinţă, la care i-a ameninţat că vor avea de suferit dacă Victor Ponta nu va câştiga prezidenţialele. În înregistrarea audio făcută publică de gandul, Govor susţine că a vorbit cu „preasfinţitul” şi că preoţii se vor implica în campania electorală de partea lui Victor Ponta.

Discuţiile lui Govor se pare că au rezultate, iar preoţii au luat act de cele transmise de preşedintele PSD. Aşa se face că în 8 noiembrie, episcopul Iustin Sigheteanul a fost surprins într-o înregistrare video în timp ce face campanie electorală pentru Victor Ponta şi îşi îndeamnă subordonaţii să se pună în fruntea alegătorilor şi să meargă la vot cu acest gând şi deziderat chiar în timpul slujbei susţinute la Corund, acolo unde a târnosit biserica, în urma amplelor lucrări de înnoire şi reorganizare a sfântului altar.

Iustin Sigheteanul a liturghisit şi a predicat, fără să omită discursul prin care-I îndeamnă pe credincioşi să voteze cu candidatul ortodox.

 “Trebuie să mergem mai mulţi la vot pentru că am fost codaşi la vot. Noi suntem oameni dintr-o bucată şi serioşi. Nu suntem superficiali şi iresponsabili. De aceea, duminicap viitoare să daţi dovadă de iubire pentru neam şi ţară. Nu sunt demnitarii voievozi. Nu mai avem capete încoronate, nici regi, dar sunt ai noştri”, le-a spus Iustin Sigheteanul, epicopul vicar al Maramureşului şi Sătmarului credincioşilor.

În încheierea discursului, acesta le-a mai spus participanţilor la slujbă că trebuie să voteze cu acel candidat ortodox, creştin, care să-şi facă sfânta cruce.

“Noi vă spunem, votaţi-l pe-al nostru. Trebuie să fie creştin, să fie ortodox, să se închine, să facă sfânta cruce”, a mai spus Iustin Sigheteanul.

Momentul a fost surprins de televiziunea locală Nord Vest TV, deţinută chiar de fiul preşedintelui PSD Satu Mare, Răzvan Govor.

Pe de altă parte, în cadrul predicii rostită pe 4 noiembrie la biserica din Moftin, părintele duhovnic Sebastian de la Mănăstirea Ţeghea i-a îndemnat pe credioncioşi să voteze cu Victor Ponta, specificând că societatea românească se află în pragul unei decizii foarte importante pentru viitorul României.

„Trebuie să învăţăm că în sufletul unui ortodox nu trebuie să existe vicleşug. Ortodoxia nu stă la masă cu viclenia. De aceea, să încercăm să ne unim, iar duminică, când vor fi alegerile, să mergem să dăm un vot pentru ţara noastră. E aici şi vicepreşedintele CJ Satu Mare, Mircea Govor, care ne îndeamnă să votăm cu Victor Ponta căci el poate să ne unească”, a spus părintele duhovnic Sebastian de la Mănăstirea Ţeghea.

Înregistrare Nord Vest TV. Momentul, de la minutul 2.10

Cum comentează Episcopia Maramureşului şi Sătmarului?

Punctul de vedere oficial al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului este unul cât se poate de clar. Şi anume că Biserica nu face politică. Reprezentanţii Episcopiei recunosc pe de altă parte că PS Iustin Sigheteanu are obiceiul de a îndemna lumea să iasă la vot la fiecare alegeri care sunt sunt.

“Ştiu că PreaSfinţitul Justin Sighteanu de obicei, la toate alegerile care au fost de-a lungul timpului, a insistat ca lumea să meargă la vot. Asta e sigur că insistă. Îmn ceea ce prioveşte opţiun ea dânsului, fiecare are o opţiune. Are dreptul să voteze fiecare cu cine vrea. De aici şi până la a-I pune şi oblige pe cineva să voteze în vreun fel sau altul, déjà e o cale ceva mai lungă. 

Întreaga decalaraţie AICI

Mai mult, săptămâna trecută, Mircea Govor a avut o discuţie la Carei cu feţele bisericeşti din parohiile ortodoxe din Satu Mare. Asta după conferinţa preotească condusă de Iustin Sigheteanul, arhiereu vicar al Maramureşului şi Sătmarului.

Pozele de la conferinţă preoţească de la Carei sunt postate şi pe siteul Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului unde apare PS. Iustin Sigheteanul alături de primarul oraşului Carei şi de preşedintele PSD Satu Mare, patron al grupului de presă care au făcut publice înregistrările video în care episcopul face campanie pentru Victor Ponta.

Vă recomandăm şi 

Preasfânta campanie electorală sau când popii devin politruci sub acoperire: milioane de lei pentru milioane de voturi

Mircea Govor, şeful PSD Satu Mare, le dă ordin preoţilor să-i scoată pe credincioşi la vot: „S-a terminat, fraţilor. Dacă nu votaţi cu Ponta, nu vă mai cunosc”

„Dezbatere prezidenţială“ doar cu Ponta, la România TV. Moderatoarea, amuzată: „Poate Iohannis a greşit televiziunile!“

Satu MarePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite