Satu Mare: Legume şi fructe la jumătate de preţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producătorii agricoli din judeţ spun că îşi vor vinde marfa la jumătate de preţ în noua piaţă en-gros, care se va deschide pe strada Magnoliei. Asociaţia Producătorilor de Produse Tradiţionale şi Ecologice din Satu Mare a propus Primăriei înfiinţarea unei pieţe agroalimentare en-gros.

„Am decis să înfiinţăm această piaţă în primul rând pentru ca producătorii de legume şi fructe de la noi din judeţ să îşi poată vinde marfa în sistem en-gros în cadru legal, nu cum se face în pieţele alimentare din oraş”, spune Ioan Pop, preşedintele asociaţiei.
Conducerea Primăriei municipiului Satu Mare a găsit un spaţiu corespunzător pentru această piaţă, în locul în care, în urmă cu 2-3 ani, era piaţa auto. „Este bine să putem separa micii vânzători din pieţe de marii producători care şi-ar putea vinde marfa în cantităţi mult mai mari şi astfel mult mai ieftin la o piaţă en-gros. Cea mai potrivită locaţie pentru această piaţă este terenul de pe strada Magnoliei, unde a fost până în urmă cu 2-3 ani piaţa de maşini. Este o zonă curată şi dotată cu grupuri sanitare, ideală pentru o piaţă agroalimentară”, spune Iuliu Ilyes, primarul municipiului.

Oferte pentru sătmăreni

Ioan Negrău, producător de legume din Pişcolt, spune că până acum era nevoit să-şi valorifice 40% din marfă în judeţele vecine. „Deoarece am supraproducţie nu pot vinde toată marfa în aprozarul pe care îl am în Satu Mare şi trebuie să plec până în Baia Mare să vând legumele. Este o idee excelentă să avem şi noi o piaţă agroalimentară en-gros, deoarece nu mai trebuie să scoatem producţia la vânzare în vecini, iar sătmărenii pot cumpăra cartofi, pepene şi tot ce-şi doresc la jumătate faţă de preţurile din pieţele obişnuite”, spune Negrău.
Producătorul din Pişcolt spune că va vinde pepenii cu 0,5 lei/kg, faţă de 1 leu, cât costă în celelalte pieţe, iar cartofii îi va da cu 0,8 lei.
Bura Janos din Prilog are o livadă cu meri şi pruni, din care produce palincă. El crede că în noua piaţă ar trebui să fie interzis accesul producătorilor străini. „Dacă vor veni maghiarii din Csenger cu merele la noi nu va fi bine. Recomand ca piaţa să fie numai a sătmărenilor pentru că avem destule bogăţii în judeţ pe care să le valorificăm şi nu avem nevoie de mâncarea vecinilor”, spune producătorul din Prilog.


Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite