Povestea dansatorului român Marius Iepure, vicecampion european la dans, după ce a renunţat la informatică

0
0

Marius Iepure, un sătmărean de 32 de ani, este mai cunoscut în străinătate decât în ţară. Dragostea pentru dans l-a făcut să renunţe la studiul informaticii, dar şi să obţină medalia de argint la campionatele europene de dans şi pe cea de bronz la mondiale. Marius Iepure şi partenera lui, Otlile Mabuse, au câştigat anul acesta mai multe competiţii cu un dans în memoria lui Nelson Mandela.

Marius Iepure a început dansul la 12 ani, în urma unei întâmplări hazlii. Era elev în clasa a VI-a când a fost nevoit să plece de la şcoală, alături de ceilalţi colegi, din cauza unei pene de curent. Intenţia puştanilor a fost să meargă la o sală de biliard, să se distreze. Aflând de situaţie, mama lui Marius, a decis însă să-l trimită la Casa de Cultură din Satu Mare, să participe la un curs de dans sportiv.

I-a plăcut aşa de mult, încât a urmat al doilea curs, al treilea şi nu s-a mai putut opri. A devenit sportiv legitimat la Royal Dance Club din Satu Mare, unde i-a avut ca antrenori pe Otto Varga, Ovidiu Ignat şi Cristi Cordea. După zeci de ore de pregătire, au venit şi rezultatele, Marius reuşind să ocupe locul VII la Campionatul Naţional de Tineret. Paralel cu dansul, adolescentul era preocupat de informatică, domeniu în care dorea să-şi facă o carieră.

La 19 ani, a plecat în Germania să studieze informatica şi, în paralel, să continue cariera de dansator. Acolo a avut norocul să dea peste una dintre cele mai bune antrenoare din Germania, Manuela Faller, la îndemnul căreia a decis să se concentreze pe cariera de dansator profesionist. În aceste condiţii, Marius a renunţat la facultatea de informatică, acordând toată atenţia activităţii artistice.

image

PARTENERĂ DIN AFRICA DE SUD

Cel mai recent titlu obţinut de Marius Iepure este cel de vicecampion european la dansuri latino-americane, în cadrul competiţiei desfăşurate luna trecută la Dresda, în Germania. Totuşi, cea mai importantă medalie din întreaga carieră a fost câştigată tot anul acesta, în luna octombrie, când a urcat pe podiumul campionatului mondial de dans din Cehia. Împreună cu partenera sa, Otlile Mabuse, o tânără din Africa de Sud, Marius a cucerit medalia de bronz. Cei doi au încântat juriul cu show-ul  prezentat, un omagiu adus marelui lider sud-african Nelson Mandela.

„Tema show-ului a fost uşor de ales, pentru că Otlile vine din Africa de Sud şi s-a potrivit foarte bine. Ideea era să arătăm evoluţia relaţiilor dintre coloniştii albi şi băştinaşii de culoare, dar şi dintre bărbat şi femeie“, explică Marius.

Coregrafia a fost realizată împreună cu antrenorul lor olandez, Ton Greten, care explică: „Ne-am inspirat din povestea extraordinară de viaţă a lui Nel-on Mandela şi a compatrioţilor săi în lupta pentru drepturile cetăţenilor de culoare din Africa de Sud şi din musicalul «African Footprint»“.

image

Între timp, Marius a mai încercat să danseze şi în România, unde a obţinut locul III la campionatul naţional de dansuri latino din 2012. Totuşi, decide să se reîntoarcă în Germania pentru a continua cariera de dansator profesionist, rezultatele obţinute acolo fiind unele de excepţie.

„Rezultatele le-am obţinut cu partenera mea Otlile Mabuse, ea fiind deja de opt ori campioană a Africii de Sud la dansuri latino-americane“, explică Marius.

Tânărul a promis că va face tot posibilul să vină în România, la Gala Royal Dance Club de pe 22 decembrie, împreună cu partenera lui, pentru a prezenta şi sătmărenilor show-ul medaliat la Mondiale şi Europene.

Distribuit în show-uri TV

Despre viaţa de dansator, Marius povesteşte că este una foarte frumoasă, care se împarte între antrenamente şi participarea la concursuri. Sătmăreanul este şi antrenor la echipele de tineret şi juniori ale unuia dintre cele mai mari cluburi din Germania, unde lucrează cu mai mulţi campioni ai acestei ţări şi câştigători ai emisiunii de la postul Sat1 „Got to Dance“.

„În Germania am parte de o susţinere financiară foarte bună. Fiind campionul Bavariei, am făcut mulţi ani la rând parte din lotul Germaniei“, explică Marius Iepure.

Marius participă şi la show-uri şi emisiuni de televiziune, fiind şi unul dintre dansatorii profesionişti ai emisiunii de divertisment de la RTL „Să dansăm!“ („Let’s dance“), care va începe o nouă ediţie în martie 2015. Deşi reprezintă Germania la competiţiile la care participă, Marius vine foarte des în Satu Mare, unde ajută tinerii dansatori să se dezvolte, sperând ca într-o zi să reprezinte România şi să obţină rezultate cel puţin la fel de bune ca şi în Germania.

image

Vă recomandăm şi:

FOTO Dragostea sfidează gravitaţia: un cuplu de acrobaţi a făcut poze în ipostaze neobişnuite de-a lungul Parisului

FOTO Trofeul celei de-a şasea ediţii a festivalului „Cântec, joc şi voie bună”, de la Negreşti, a ajuns la Bihor

Seara dansului, la Teatrul Municipal. Lunea Artelor revine

Satu Mare


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri