Cum a rezolvat instanţa cazul unei românce care a ratat vacanţa în Grecia fiindcă a fost depistată cu COVID

0
0
O româncă şi-a recuperat în instanţă banii plătiţi pentru o vacanţă în care nu a mai putut merge FOTO Shutterstock
O româncă şi-a recuperat în instanţă banii plătiţi pentru o vacanţă în care nu a mai putut merge FOTO Shutterstock

O agenţie de turism care a refuzat să le restituie banii unor clienţi care au fost depistaţi cu COVID la testul obligatoriu efectuat înainte de plecarea în Grecia a fost dată în judecată. O primă sentinţă pronunţată în acest caz le-a dat dreptate turiştilor

Printr-un proces deschis la Judecătoria Satu Mare, o femeie care a plătit 2.100 de euro pentru un sejur pentru trei persoane la un hotel de patru stele în Grecia a dat în judecată o agenţie de turism, cerând să îi fie restituiţi banii pentru că vacanţa a fost anulată din cauza diagnosticării cu COVID-19 a sa şi a fiului său. Concret, turiştii ar fi trebuit să plece în concediu în Grecia la începutul lunii septembrie 2020. Cum prezentarea unui test negativ era condiţie obligatorie de intrare în Grecia, cei trei membri ai familiei s-au testat înainte de a pleca în concediu. În urma testului, femeia şi copilul au fost depistaţi cu COVID-19. Astfel, vacanţa a fost anulată, iar femeia a cerut banii înapoi.

Agenţia de turism a refuzat să restituie banii, iar femeia a deschis proces, cerându-le judecătorilor să oblige agenţia să îi restituie banii „arătând că identificarea sa ca fiind infectată cu virusul SARS COV-2 are valenţele unui caz fortuit, fiind un eveniment care nu putea fi prevăzut, şi nici împiedicat, produs fără culpa sa”. În proces, femeia a arătat că obligativitatea testării a fost introdusă după încheierea contractului cu agenţia.

Cum s-a apărat agenţia de turism

În proces, agenţia de turism dată în judecată s-a apărat susţinând că pentru a veni în sprijinul reclamantei, i-a propus să împartă riscul în aşa fel încât turiştii să piardă doar suma de 3.690 de lei (transportul), urmând ca pentru diferenţa de 6.716 lei să fie acordat un voucher care să fie folosit ulterior.

De asemenea, agenţia de turism dată în judecată a mai arătat că „faptul că reclamanta a obţinut împreună cu fiul ei, un rezultat pozitiv la testul SarsCoV2, aici, în Romania, nu este de natură să conducă la concluzia că reclamanta s-a aflat în cazul unor circumstanţe inevitabile si extraordinare la locul de destinaţie sau în vecinătatea imediată a acestuia”.

Decizia instanţei

Judecătoria Satu Mare i-a dat dreptate turistei care a deschis procesul, obligând agenţia de turism să îi restituie femeii peste 10.000 de lei, contravaloarea sejurului. Judecătorul a arătat, în sentinţa prin care i-a dat dreptate turistei, că excursia a fost cumpărată în toamna anului 2019, înainte de pandemie, când turiştii nu aveau de unde să ştie că va fi impusă testarea obligatorie pentru intrarea în Grecia.

„Instanţa reţine că, contractul de comercializare a pachetelor de servicii de călătorie a fost încheiat la data de 05.10.2019, prin actul adiţional încheiat la data de 19.05.2020, părţile consimţind doar la modificarea anumitor clauze contractuale.

La data de 11.03.2020 Organizaţia mondială a sănătăţii a declarat pandemia de Covid 19 la nivel global generată de virusul Sars Cov 2.

Aşadar, la momentul contractării pachetului de servicii turistice, instanţa reţine că reclamanta nu ştia şi nici nu putea să prevadă că, la data efectuării sejurului se vor institui condiţii de călătorie suplimentare, necesar a fi îndeplinite pentru efectuarea sejurului, respectiv obligaţia prezentării unui test pentru depistarea virusului Sars Cov 2, al cărui rezultat să fie negativ”, a arătat Judecătoria Satu-Mare în sentinţă, care poate fi atacată cu apel.

Judecătorul a mai arătat că dacă ar fi ştiut că era obligatorie testarea la încheierea contractului, „reclamanta putea să prevadă că, există posibilitatea, ca urmare a pandemiei existente la nivel global, ca eventual şi dânsa sau fiul acesteia, să contracteze boala”. „Dimpotrivă, dacă această împrejurare nu era cunoscută la momentul încheierii contractului, reclamanta se afla în imposibilitate totală şi obiectivă să anticipeze posibilitatea infectării cu acest virus”, a mai arătat Judecătoria Satu-Mare, a cărei sentinţă poate fi atacată cu apel.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

MAE - Românii nu mai au nevoie de test COVID sau dovadă de vaccinare pentru a intra în Bulgaria 

Bulgaria, Turcia şi Grecia - destinaţiile de vacanţă preferate de români pentru vara aceasta

Satu Mare


Ultimele știri
Cele mai citite