Cruciada bisericilor din România împotriva Zilei Îndrăgostiţilor: „Valentine’s Day este ziua desfrâului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului spune că Valentine’s Day este „ziua desfrâului“ şi un atac la adresa familiei. Aceasta le mai cere credincioşilor să nu meargă în localuri unde se sărbătoreşte Valentine’s Day şi să nu se uite la televizor la emisiuni tematice.

Biserica Ortodoxă Română spune că Valentine’s Day este o sărbătoare artificială care promovează imoralitatea.

„Aşa cum arată ea astăzi, Valentine’s Day nu este Ziua Îndrăgostiţilor, ci a desfrâului şi a jocului «de-a căsătoria». (…) Din punct de vedere creştin, (n.r. sărbătoarea Valentine’ s Day) este o profanare a memoriei unui martir şi a virtuţii castităţii faptul de a pune dezmăţul sexual public sub patronajul unui preot sfânt…  Orice creştin conştient şi responsabil în faţa Lui Dumnezeu ştie şi nu poate tolera ca o Sfântă Taină - ca aceea a Căsătoriei - să fie celebrată batjocoritor în tramvai, în autobuz sau într-o speluncă, sub oficierea ei de către un impostor“, susţin reprezentanţii Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, într-un comunicat.

Documentul este semnat de responsabilul Sectorului Educaţional al Episcopiei şi are antetul forului superior, Mitropoliei Clujului. Cu acest document sunt de acord şi conducerile bisericilor romano-catolice, greco-catolică şi reformate din judeţele Maramureş şi Satu Mare, fapt ce se precizează la finalul comunicatului. Preoţii mai zic că oamenii care sărbătoresc Sfântul Valentin încalcă porunca a şaptea din Decalog: să nu fii desfrânat!.

La fel vede lucrurile şi Mitropolitul Clujului, Andrei: „Biserica este împotriva oricărei forme de imoralitate propusă subtil ca mod de viaţă tinerilor, însă înţelege să exprime acest lucru într-un mod echilibrat şi părintesc“.

Îndemnuri:  nu vă uitaţi la TV!

Mai-marii preoţilor din cele două judeţe le cer enoriaşilor să lupte împotriva acestei sărbători. „Această sărbătoare este o formă de denigrare a valorilor morale româneşti - creştineşti şi un atac la adresa familiei, cu impact devastator în educaţia tinerilor. Îi îndemnăm pe preoţi, pe profesori, pe diriginţi şi pe directorii responsabili cu munca educativă în şcoli să promoveze virtutea, curăţenia fizică şi morală şi demnitatea tinerilor“, mai spun reprezentanţii aceleiaşi Episcopii.

Dar Dragobetele...

Nu toţi preoţii consideră că lucrurile stau chiar aşa cum zice Episcopia. Părintele Viorel Paşca, care slujeşte la Biserica „Sfântul Apostol Andrei” din Satu Mare, nu vede deloc cu ochi răi sărbătorirea Zilei Îndrăgostiţilor.

„Nu văd nici un sacrilegiu ca o dată pe an tinerii şi nu numai să-şi ofere cadouri, flori şi să se sărute fiindcă doar aşa o cere tradiţia. Şi Biserica Ortodoxă are un corespondent la Valentine’s Day care se numeşte Dragobetele şi atunci nu se face aşa mare caz de imoralitate. Mă repet atâta timp cât această sărbătoare este sărbătorită în norma decenţei nu văd de ce să facem atâta caz”, a declarat preotul Paşca.

Valentine 's Day „supără“ morţii

Sâmbătă, 14 februarie, în biserici se vor oficia slujbe de pomenire a morţilor. Peste o săptămână începe postul Paştilor. Iar reprezentanţii Episcopiei spun că „bisericile sunt deschise“ şi îi aşteaptă pe credincioşi la slujbă declarând ziua de 14 februarie şi duminicile următoare „zile de combatere a desfrâului şi susţinere a familiei“.

Etnologul maramureşean Janeta Ciocan spune că, în popor, sâmbăta este o zi nefastă şi este dedicată morţilor. „Sâmbăta aceasta, pe 14 februarie sunt Moşii de iarnă, o zi în care se fac slujbe de pomenire a morţilor în toate bisericile, indiferent de rit. Poporul român are o mare grijă faţă de morţi. De moşii de iarnă se dă pomană, de regulă alimente“, spune etnologul.

De reţinut e faptul că în aceeaşi episcopie se făcea, în noiembrie 2014, propagandă politică pentru PSD. Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, arhiereu vicar al Maramureşului şi Sătmarului, apărea într-o înregistrarea video în timp ce face campanie electorală pentru Victor Ponta şi îşi îndemna subordonaţii să meargă la vot cu acest gând.

Vă mai recomandăm:

Cadouri de Valentine's Day: 10 idei pentru amintiri memorabile alături de el sau de ea

Trei perechi se vor căsători, de Sfântul Valentin, la Poarta Sărutului

VIDEO Vicarul Iustin Sigheteanul, mesaj pentru preoţi: „Vă puneţi în fruntea credincioşilor. De la Biserică la vot. Oamenii să voteze cu un creştin ortodox“

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite