Două obiecte de cult descoperite lângă Bistriţa, vedete într-o revistă americană pentru căutătorii de metale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Revista americană a dedicat jumătate de pagină obiectelor găsite lângă Bistriţa
Revista americană a dedicat jumătate de pagină obiectelor găsite lângă Bistriţa

Primul număr din 2015 al revistei Garrett Searcher, o publicaţie americană dedicată căutătorilor de metale sponsorizată de un producător de detectoare de metale, a dedicat o jumătate de pagină unor obiecte descoperite lângă Bistriţa. Este vorba de un potir de alamă şi o tăviţă de euharistie din secolul al XX-lea descoperite de bistriţeanul Georgiu Daniel.

Garrett Searcher, o publicaţie americană dedicată căutătorilor de metale sponsorizată chiar de producătorul de detectoare Garrett, a dedicat o jumătate de pagină în primul număr din 2015 unor obiecte religioase găsite lângă Bistriţa. Revista reuneşte în paginile sale descoperiri ale obiectelor rare şi vechi din întreaga lume.

„Două obiecte găsite într-o pădure de lângă oraşul Bistriţa au stârnit interesul diviziei hobby a fabricantului de detectoare Garrett din Statele Unite. Astfel că la pagina 22 a apărut şi numele oraşului Bistriţa, în revista Căutătorilor Garrett- iarna 2015”, spune Daniel Georgiu, căutătorul care a făcut descoperirea.

Obiectele care au stârnit interesul americanilor sunt un potir de alamă cu motive florale aurite sub formă de nufăr intercalate cu unele cruciforme şi o tăviţă de euharistie. Cele două obiecte religioase sunt din secolul al XX-lea şi au fost predate în custodia Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud, care încearcă să găsească proprietarii.

„Giorgiu nu a ştiut ce să creadă când a găsit aceste obiecte religioase în aceeaşi gaură”, scriu cei de la Garrett Searcher, care mai spun că bistriţeanul s-a simţit precum Indiana Jones când a descoperit cele două „comori” din secolul al XX-lea.Cele două obiecte au fost găsite lângă Bistriţa (Foto: Arhivă personală)

cautator metale 3

Georgiu Daniel a descoperit zeci de obiecte în ultimii doi ani

Georgiu Daniel, cel care a descoperit aceste obiecte este bistriţean, are 35 de ani şi lucrează în domeniul IT. Acesta şi-a descoperit acest hobby în urmă cu doi ani şi jumătate, fiind motivat de fascinaţia sa pentru „căutătorii de meteoriţi” şi de pasiunea sa pentru istorie.

Daniel foloseşte un detector de metale capabil să facă distincţie între diferite tipuri de metale. Locurile nu sunt nici ele alese întâmplător, fiind evitate locurile protejate de lege, dar şi cele unde există situri arheologice. Sunt alese în funcţie de datele istorice ce sunt legate de ele, dar şi de tipul de sol.

Cele mai vechi obiecte găsite de către Daniel sunt un vârf de suliţă din fier din perioada medievală ce datează din secolele XIV-XVI, precum şi o pecete a cetăţii Bistriţa, ce datează şi ea din aceeaşi perioadă. Ambele obiecte au ajuns la Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud.

Sursa: holland.ro

Vă mai recomandăm:

FOTO Un sigiliu din secolele XIV-XV cu struţul, simbolul Cetăţii Bistriţa, descoperit de un „căutător de metale”

FOTO Daniel Georgiu, IT-istul ce a trecut de la softuri la căutarea bucăţilor de istorie

BistriţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite