Cel mai nou brand românesc protejat la nivel național. Ce este „Din inima Sătmarului” și pe cine ajută

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociația Grup de Acţiune Locală Sud-Vest Satu Mare anunță finalizarea implementării proiectului cu titlul: ”Din inima Sătmarului” – marcă locală colectivă cu protejare naţională.

FOTO Arhivă Adevărul
FOTO Arhivă Adevărul

Calitate, originalitate și creativitate în procesarea fructelor locale realizat în parteneriat cu Asociaţia de Dezvoltare Microregională a Comunităţilor din Zona Sătmarului și Éltető Balaton-felvidékért Egyesület din Ungaria, prin care se sprijină 40 de fermieri mici din sectorul pomicol, oferindu-le posibiltatea procesării și comercializării produselor proprii.

Proiectul a fost implementat prin intermediul unei finanțări nerambursabile acordate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, Sub-Măsura 19.3 B – Implementarea activităților de cooperare ale grupurilor de acțiune locală selectate, s-a derulat în perioada mai 2021- septembrie.2023, iar finanțarea nerambursabilă alocată GAL Sud-Vest Satu Mare în cadrul proiectului a fost de 144.178,00 euro.

GAL Sud-Vest Satu Mare a înființat în localitatea Tășnad, o manufactură dotată cu utilaje și echipamente necesare procesării fructelor, care este utilizată în comun de către toți partenerii/fermierii implicați în proiect, obținând produse finite ca gemuri și sucuri naturale din diverse sortimente prin procesarea materiei prime provenită de la fermieri.

Fructele procesate au marca înregistrată „Din inima Sătmarului”, sunt ambalate, etichetate și pregătite pentru comercializare. Totodată, printr-o serie de instruiri, respectiv prin Planul de marketing realizat prin proiect, fermierii au dobândit cunoștințe în comercializarea și promovarea produselor locale.

GAL Zona Sătmarului a avut rolul de a sprijini fermierii prin promovarea produselor obţinute. Prin urmare, s-a elaborat un manual de Branding, s-au realizat diferite materiale de promovare: broșuri, spoturi, filme, pagina web proprie.

Totodată, fermierii au avut ocazia de a participa la un festival al produselor „Din inima Sătmarului” în orașul Livada din județul Satu Mare, precum şi la evenimentul Expoziţie şi Festival al produselor locale, „Elteto volgy”, organizat de partenerul din Ungaria. Promovarea internațională a produselor locale s-a realizat şi prin participarea la expoziția alimentară Green Week Berlin, unde aceste produse au avut succesul scontat.

Proiectul vine în sprijinul pomicultorilor din GAL-urile partenere, prin extinderea perspectivelor economice locale, în vederea atragerii de cunoștințe noi, oferind o valoare adăugată prin intensificarea unor practici, procese, tehnologii noi, promovare, creare de lanțuri scurte alimentare.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite