Foto Noua polată peste șoseaua din Clisura Dunării, finalizată. Cum arată construcția spectaculoasă

1
Publicat:

Construcția polatei de pe șoseaua care străbate Clisura Dunării a fost finalizată. Structura de beton, lungă de peste 100 de metri, a fost ridicată în zona Berzasca, pe Drumul Național 57 Baziaș – Orșova ca protecție în fața căderilor de pietre.

Polata de la Berzasca. Foto: DRDP Timișoara.
Polata de la Berzasca. Foto: DRDP Timișoara.

Construcția polatei de pe șoseaua care traversează Clisura Dunării a ajuns la final, după aproape doi ani de la începerea lucrărilor. Structura de beton cu o lungime de peste 100 de metri a fost ridicată la Berzasca (județul Caraș-Severin), pe Drumul Național 57 Baziaș - Orșova.

„Lucrările la polata de pe DN 57, la Berzasca, pe Clisura Dunării, se vor finaliza la finele lunii aprilie. Antreprenorul mai are de executat marcajele rutiere, de montat parapet și de finalizat lucrările la gabioane. Polata are o lungime de 110 metri, la care se adaugă un sistem de ziduri de retenție pentru protecție suplimentară până la o lungime de peste 200 de metri”, a informat Direcția Regională de Drumuri și Poduri Timișoara, care a publicat imagini cu noua polată.

Rolul polatei este de a proteja traficul rutier de căderile accidentale de rocă de pe versantul înalt de aproximativ 100 de metri, aflat în imediata apropiere a șoselei. Această construcție a fost proiectată în urma mai multor incidente produse în ultimii ani pe Drumul Național 57, între Baziaș și Orșova, când stânci și pietre s-au desprins de pe versant și au ajuns pe carosabil.

Un astfel de incident grav a avut loc în ianuarie 2023, în zona Berzasca, când șoseaua a fost complet blocată de prăbușirea unor roci de mari dimensiuni.

Șoseaua turistică, veche rută a romanilor

DN 57, șoseaua care leagă Baziaș de Orșova, străbate sud-vestul României de-a lungul a circa 140 de kilometri, însoțind Dunărea prin una dintre cele mai spectaculoase zone ale fluviului: Clisura Dunării, aflată în județele Caraș-Severin și Mehedinți. Este un drum cu o semnificație aparte, nu doar datorită peisajului spectaculos, ci și datorită istoriei sale bogate.

Pe actualul teritoriu al României, două rute principale au fost folosite de armatele romane pentru a pătrunde în Dacia, ambele pornind de la Dunăre.

Una dintre ele începea din dreptul localității Baziaș, unde fusese ridicat castrul roman Lederata, iar cealaltă din Orșova, vechiul oraș Dierna. Potrivit istoricilor, romanii au traversat Dunărea în Dacia pe poduri construite din vase. Clisura Dunării este astfel și un loc încărcat de istorie, unde relieful abrupt al versanților este conturat de fluviul care se strecoară prin munți, în locul numit din trecut Porțile de Fier.

Reşiţa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite