Nicolae Ciurică are portetul Regelui în soba de la drum - Dan Sârbu: „România ar putea avea regină!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicolae Ciurică, ultimul partizan din Banat este regalist convins. Dan Sârbu, parte a generaţiei tinere, spune că este tot regalist dar că nu-l mai vede rege pe Mihai I ci pe principesa Margareta

La 83 de ani, Nicolae Ciurică, soţ şi tată de doi băieţi, un bărbat încă zdravăn din Teregova (Caraş-Severin), nu se teme de moarte. Nici nu ar avea cum! A răpus-o de prea multe ori până acum. Povestea vieţii lui începe la 15 februarie 1931, la Baia de Aramă (Mehedinţi).
 

La 18 ani a intrat în grupul de partizani ai colonelului Uţă, fost prefect de Severin şi unul dintre liderii mişcării de rezistenţă din Munţii Banatului. Patru ani de zile, cât a fost partizan (1950-1954) umbla cu tricolorul în pălărie şi cu moneda de 100 de lei, pentru că avea pe ea chipul Regelui Mihai. Şi acum, în „soba de la drum“ cum spun Bănăţenii, adică în camera cea mai frumoasă şi curată, are un loc special cu portretele Regelui Mihai, pe care îl admiră şi susţine necondiţionat.

Tot regalist se declară şi Dan Sârbu, preşedintele PNŢ CD Caraş-Severin, dar acesta spune că este foarte posibil ca, la această vârstă înaintată, Majestatea Sa să nu mai poată urca pe tron, însă crede că România ar fi extrem de câştigată şi societatea este pregătită să aibă regină, după modelul Marii Britanii. „Noi credem că monarhia este soluţia pentru că, la un moment dat, trebuie să înţelegem că cel mai corect este ca cel care conduce nu trebuie să fie susţinut neapărat de un partid politic, pentru că după experienţa de 24 de ani am văzut ce s-a întâmplat. Monarhul nu conduce, el domneşte, mai presus decât orice partid politic sau alianţă de partide, care ar putea să facă un bine sau un rău României. Aş vrea să subliniez opinia, care nu este numai a mea, a rezultat în urma discuţiilor cu mai mulţi colegi ai mei, că monarhia nu înseamnă neapărat Regele Mihai, monarhia nu înseamnă neapărat Prinţul Duda. Personal, mi-aş dori ca monarhia din ţara noastră să fie reprezentată de Principesa Margareta. Principesa Margareta este prima opţiune din punctul meu de vedere. Într-adevăr, monarhia din ţara noastră ar putea să însemne şi Prinţul Charles, deşi, România are o Casă Regală de România, acea Casă Regală de Hohenzollern, tranformată, ce urmăreşte interesele României. Deci, trebuie să înţelegem că ideea de monarhie nu presupune automat şi cine este viitorul monarh al României. Sunt două chestiuni diferite, care trebuie discutate absolut independent”. Regalist s-a declarat şi fostul preşedinte al PNŢ CD Caraş-Severin, Dănilă Oberşterescu: „Dintr-o problemă sentimentală, problema monarhiei a devenit o problemă raţională. În sensul că românii şi-au dat seama de nevoia schimbării formei de guvernământ, pe fondul creşterii simpatiei faţă de monarhie, văzând-o ca pe o soluţie. De aceea exprimam termenul raţional. Chiar, în momentul de faţă se vede ca alternativă la actuala formă de guvernământ. Vreau să precizez un lucru, chiar monarhist fiind, să nu idealizăm forma de guvernare monarhică. Iar atunci când apar întrebări de genul cine ar putea să fie, nu stabilim noi aceasta, ci Statutul Casei Monarhice. Iar acesta s-a schimbat, în sensul posibilităţii transmiterii coroanei urmaşilor femei. Şi atunci, prima opţiune, în ordine, ar fi Principesa Margareta”.

image

Citeşte şi:

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite