Găluşte din griş cu brânză dulce, tăvălite în miez de nucă măcinată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vă prezentăm reţeta unui desert care nu costă foarte mult şi este foarte uşor de pregătit dacă se respectă indicaţiile bucătarului bănăţean Uica Mihai.

Găluştele dulci sunt un desert gustos, recomandat de bucătarul bănăţean Uica Mihai, care spune că sunt printre cele mai căutate dulcegării pe care le pregăteşte pe la târgurile de gastronomie la care participă în întreaga ţară.

“Fiebe un griş cu lapte mai groşcior, îndulcit bine şi cu ceva vanilie în el. Şi înainte de a se răci, adaugă la o oală de un litru un sfert de kilogram de brânză dulce, câteva linguri de smântână şi bate bine compoziţia cu telul. Şi cât o laşi să se odihnească, pune într-o tigaie jumătate de pachet de unt de cel bun, o lingură de ulei de măsline şi aruncă acolo să se rumenească un sfert de kilogram de pesmet.

Şi să-l munceşti şi să îl întorci mereu cu lingura de lemn ca să nu se prindă, să nu se ardă, ci doar să se rumenească precum coaja de castană în septembrie. Şi când ai culoarea potrivită, amestecă pesmetul ăsta fierbinte cu zahăr, nişte nucă dată prin maşina de măcinat, mai un strop de scorţişoară şi iacată, ai prezălul special al Bănăţeanului.

Acum nu îţi mai rămâne decât să rupi şi să formezi cu două linguri găluşte potrivit de mari din grişul acela cu lapte, să tăvăleşti găluştele prin prezălul fierbinte şi să le aşezi pe farfurie morman. Deasupra, trage-i un toping fie de sirop dens de fructe, fie de dulceaţă, chiar şi frişca merge şi îndulceşte-te omule“, recomandă bucătarul bănăţean Uica Mihai.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite