Cum se face toba de casă. Care sunt ingredientele care îi dau cel mai bun gust

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Luna decembrie e sezonul în care se taie porcul în mod tradiţional şi se pregăteşte după reţetele vechi, transmise din generaţie în generaţie.

În această perioadă se pregătesc şi “mezelurile de casă”, gustoase şi curate, fără E-uri. Uica Mihai, bucătar cunoscut în părţile Banatului, e prins până peste cap cu această activitate, însă şi-a făcut timp să ne dezvăluie cum pregăteşte toba de casă, pe care el o consideră regina mezelurilor.

“Toba nu este niciodată îndeajuns de multă ca să ostoiască toate poftele. Se mânâncă şi proapătă şi uşor afumată, însoţită de orice băutură, iar ultimul dumicat se înghite cu lacrimi în ochi.

Ingrediente:

- Un stomac de porc
- Limbă, ficat, muşchiuleţ, urechi de porc, rât, picioarele porcului, şorici de pe spinare, slănină de la burtă
- Mirodenii: sare, piper, dafin, cimbru, măghiran, ienibahar
- Un pahar de vin sau chiar două
- Făină de mălai

Stomacul porcului se spală în mai multe ape, se freacă cu sare grunjoasă şi se răzuie uşurel cu muchia cuţitului. Se mai limpezeşte, se freacă cu făină de mălai ca să se albească apoi se lasă la zvântat.

Toate cărnurile se fierb în apă cu vin şi sare, piper boabe, dafin cimbru, măghiran şi ienibahar, în ordinea următoare, la început picioarele, râtul, şoriciul, apoi limba, ficatul, muşchiuleţul, slănina. Când sunt bine fierte se taie în fâşii, se mai dreg cu piper şi sare şi se amestecă cu un polonic două, din zeama în care au fiert.

Se umple stomacul cu grijă, se coase cu aţă rezistentă şi se fierbe în zeama în care a fiert carnea, cam două ceasuri. Se lasă să se răcească peste noapte în zeamă, iar a doua zi se pune la presă pentru 24 de ore, între două scânduri", povesteşte Uica Mihai.

ReşiţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite