Cum afli greutatea porcului, fără să îl cântăreşti, cu ajutorul unei rulete şi al unei formule simple de calcul

0
0
Lungimea şi lăţimea porcului pot indica greutatea acestuia, introduse într-o formulă de calcul - foto:agrointel.ro
Lungimea şi lăţimea porcului pot indica greutatea acestuia, introduse într-o formulă de calcul - foto:agrointel.ro

Cei care nu au la îndemână un cântar pentru a cântări porcul pot să folosească o ruletă şi o metodă de calcul simplă, care nu dă greş.

Greutatea unui porc poate fi aflată şi fără un cântar în apropiere, cu ajutorul unei formule şi a unor măsurători extraordinar de simple. Metoda a fost prezentată de cei de la www.agrointel.ro

Tot ceea ce e nevoie să aveţi la îndemână când sunteţi în târg şi vreţi să aflaţi greutatea unui porc pentru sacrificat pentru masa de sărbători este o ruletă şi un telefon cu calculator. Metoda este extrem de rapidă şi simplă, şi nu dă greş, marja de eroare fiind de maxim 3%.

Pentru a afla greutatea unui porc fără să îl cântăriţi este nevoie în primul rând să existe o persoană cu care porcul să fie obişnuit în preajmă, pentru că altfel riscaţi să devină agresiv şi să vă rănească. Odată găsită această persoană, ea trebuie să realizeze două măsurători. Prima dintre acestea este din spatele urechii şi până la baza cozii. Aceasta va fi notată cu L în formula de calcul.

Mai apoi trebuie măsurată circumferinţa porcului în spatele picioarelor din faţă, variabilă care va fi notată cu C în formula de calcul.

Greutatea finală a porcului este notată cu G în formula de calcul, care este următoarea:

G= CxCxLx69,3

C – circumferinţa

L – lungimea

G – greutatea porcului

69,3 – constanta de calcul.

Cei de la agrointel.ro au oferit şi un exemplu în acest sens. Un porc cu o lungime L de 1,02 şi o circumferinţă C de 1,27 metri are următoarea formulă de calcul

G = 1,27×1,27×1,02×69,3 = 114 kg

Şi greutatea unei carcase de porc poate fi aflată, printr-o simplă înmulţire, înmulţind greutatea porcului G cu 0,72, o altă constantă de calcul. Astfel un porc de 114 kg va avea o carcasă cu greutatea de 82 kg.

Satu Mare


Ultimele știri
Cele mai citite