Cum arată primul tramvai turcesc care a ajuns la Reșița. Este bidirecțional și are 92 de locuri FOTO

0
Publicat:

Turcii de la Durmazlar - concurenții celor de la Bozankaya, care realizează tramvaiele pentru Timișoara - au livrat primul tramvai pentru Reșița, din lotul de 13, finanțat din fonduri europene.

Tramvaiul turcesc a ajuns la Reșița FOTO clubferovia
Tramvaiul turcesc a ajuns la Reșița FOTO clubferovia

Primul dintre cele 13 tramvaie fabricate de compania turcă Durmazlar pentru Reșița a ajuns în orașul de pe Bârzava.

Garnitura a fost adusă cu un transport agabaritic, care a plecat din Bursa în urmă cu mai bine de o săptămână, circulând numai pe timp de noapte.

În acest moment, toată Reșița este în șantier, pentru schimbarea completă a șinelor, astfel că noul tramvai a putut fi urcat pe șine în depoul Renk, pe o porțiune deja finalizată.

Până îl vom pune pe șine la Reșița, acesta va fi depozitat în viitorul depou de tramvaie, așa cum am convenit cu cei de la Porr. Tramvaiul a fost testat în Turcia, pentru că cei care l-au făcut au niște linii interne pe care își testează toate tramvaiele. Documentele pentru omologare au fost trimise către Autoritatea Feroviară Română și către un organism TUV Polonia pentru omologare și așteptăm să vină. Deci nu sunt probleme, în sensul în care ar trebui să-l punem în mișcare să vedem dacă funcționează. Sunt ok, așteptăm documentele, iar eu sper să-l vedem cât mai repede în oraș. Probabil că se va întâmpla la sfârșitul anului acesta, a declarat primarul Ioan Popa.

Tramvaiul turcesc a ajuns la Reșița FOTO clubferovia
Tramvaiul turcesc a ajuns la Reșița FOTO clubferovia

Durmazlar, concurenții celor de la Bozankaya - care realizează tramvaiele pentru Timișoara, a mai făcut tramvaie pentru orașe turcești precum Bursa, Samsun și Kocaeli. În 2020 au ieșit prima dată la export, producând tramvaie pentru orașul Olsztyb din Polonia. Polonezii vor avea în total 24 de tramvaie.

Tramvaiele turcești sunt bidirecționale

Următorul tramvai este așteptat la Reșița în luna februarie. Alte două în martie, și tot așa până în luna august, când ar trebui să fi în oraș toate cele 13 garnituri.

Tramvaiele de ultimă generație de la Durmazlar sunt bidimensionale, au 18 metri lungime și o capacitate de 92 de locuri.

Valoarea contractului pentru cele 13 tramvaie este estimată la aproximativ 25 de milioane de euro.

Tramvaiul turcesc a ajuns la Reșița FOTO clubferovia
Tramvaiul turcesc a ajuns la Reșița FOTO clubferovia

Înfiinţat în anul 1956, Durmazlar Holding este un producător de utilaje industriale, cu exporturi în 120 de ţări. În prezent, grupul are două facilităţi de producţie şi aproximativ 900 de angajaţi, dintre care 120 de ingineri se ocupă numai de cercetare-dezvoltare, realizând o cifră de afaceri anuală de 150 milioane euro, din care 70 milioane euro este cifra de afaceri a diviziei de sisteme feroviare.

De asemenea, Durmazlar produce boghiuri şi alte componente importante pentru vehiculele feroviare pentru companii cunoscute precum Alstom, Siemens şi Bombardier.

Refacerea liniilor din Reșița înseamă 3,7 kilometri cale dublă de rulare, un depou reabilitat și extins, șapte staţii de transport public construite, modernizate, reabilitate, mai bine 21.000 metri pătrați de spațiu verde.

Proiectul prevede reabilitarea și modernizarea suprastructurii Podului Triaj.

Amintim, la Timișoara au ajuns deja 12 din cele 21 de garnituri fabricate de compania turcă Bozankaya. Acesta au început să circule cu călători din iunie 2022.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite