Cigania smântânită, din pui şi rachiu de cireşe, mâncarea inedită din colecţia de reţete a unui mare bucătar din Banat

0
0
FOTO UICA MIHAI
FOTO UICA MIHAI

Bucătarul reşiţean Mihai Uica ne propune astăzi o mâncare pe care a inventat-o cu mulţi ani în urmă şi o prezintă la fiecare festival la care participă, unde se bucură de succes

Bucătarul bănăţean spune că cigania smântânită s-a bucurat de succes de la primul festival unde a prezentat-o şi asta la făcut să nu renunţe la ea şi să o pregătească pentru fiecare manifestare la care participă. Reţeta e simplă şi cu puţină atenţie, o poate găti oricine în bucătăria proprie. Cum se face, ne spune chiar Uica Mihai, mai jos.

"Pune într-o tigaie (asta-i cigania) încăpătoare, două linguri de unt vârfuit şi trei linguri de ulei. Aruncă acolo un praf de sare şi unul de piper, amestecă bine şi lasă să se umfle untul şi să facă spumă.

Când s-a liniştit, aruncă în el un piept de pui barosan, tăiat în cubuleţe aproximative de 3x3 centimetri şi la foc foarte iute rumeneşte carnea bine. Acum toarnă peste ea ca să o stingi, 100 de mililitri de vin alb sec şi 20 de mililitri de rachiu tare de cireşe. Neapărat de cireşe, ca să avem aroma de sâmbure. Lasă jumătate de minut învârtind mereu să se evapore alcoolul, dacă ai flacără, flambează tigaia, şi iute- iute toarnă un sfert de litru de smântână dulce şi adaugă şi doi pumni de ciuperci tăiate feliuţe. Ideal ar fi să aveţi gălbiori, dar merg şi champignons, bureţi de fag, mânătărci, hribi ori crăiţe.


Clocotiţi conţinutul până scade sosul şi se îngroaşă şi amestecaţi mereu cu lingura de lemn ca să nu se prindă.


La final gustaţi, mai potriviţi din sare şi piper şi nimic altceva. Fierbinte în farfurie cu mămăligă pripită, ori cu garnituri pe potrivă, cartofi noi, orez, găluşte fierte separat ori preferata mea, tăiţei de casă fierţi în apă cu sare şi traşi puţin în unt. Iaca- tă reţeta", spune Uica Mihai.

Reşiţa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri