Zilele Arhitecturii Balneare la Govora. Artă şi civism: proiecţii, vânători de comori sau tururi tematice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiecţii video pe Hotelul Palace din staţiunea balneară Băile Govora Foto StudioGovora
Proiecţii video pe Hotelul Palace din staţiunea balneară Băile Govora Foto StudioGovora

În perioada 26 iulie – 1 august, staţiunea balneară Băile Govora va găzdui cea de-a doua ediţie a Zilelor Arhitecturii Balneare.

Timp de o săptămână, patrimoniul imobiliar - reprezentat de Parcul Balnear şi nenumăratele clădiri istorice pline de poveşti din Govora - va deveni principala atracţie a staţiunii vâlcene, prin tururi ghidate, proiecţii de film, video mapping şi alte activităţi dedicate atât turiştilor cât şi localnicilor. 

Un patrimoniu care, aşa cum recunosc şi organizatorii evenimentului - StudioGovora - zace în multe din cazuri în nepăsare sau degradare, afectând imaginea localităţii şi modul în care comunitatea se raportează la moştenirea sa culturală.

Tocmai în ideea de a reconecta comunitatea şi turiştii cu patrimoniul locului, dar şi de a declanşa iniţiative de intervenţie şi restaurare, StudioGovora – un proiect născut din iniţiativa a doi tineri arhitecţi pasionaţi de patrimoniu şi istorie, dornici să revitalizeze staţiunea - organizează a doua ediţie a Zilelor Arhitecturii Balneare. 

Anul acesta sunt reunite arta, patrimoniul şi comunitatea, pentru redescoperirea valorilor şi comorilor staţiunii

Proiecţii pe Pavilionul de băi şi Hotel Palace, clădiri simbol ale staţiunii

În acest sens, trei filme de festival: Moromeţii 2 (r. Stere Gulea, 2018), Parking (r. Tudor Giurgiu, 2019) şi Povestea iubirii (r. Radu Mihăileanu, 2016) - oferite de Transilvania Film – vor rula la Cinematograful din fostul cazinou proiectat de prima femeie arhitect inspector general din lume: Maria Virginia Andreescu - Haret

Vila Ivanovici - una dintre clădirile emblematice ale Govorei va găzdui o expoziţie dedicată proiectelor de restaurare realizate de studenţii Universităţii de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu din Bucureşti.

Viitorul monumentului istoric va fi dezbătut prin seri de weekend animate de colectivul Amural şi Epson cu video mapping pe Pavilionul de băi şi Hotelul Palace, două dintre clădirile simbol ale staţiunii. Pavilionul de băi se află astăzi în stare avansată de degradare, în timp ce Hotelul Palace - unic în ţară datorită modului în care a fost proiectat - având 365 de goluri ce reprezintă uşi şi ferestre, a fost restaurat într-o unitate de cazare de patru stele. Multă vreme, turiştii îl catalogau drept „locul în care soarele se închiriază cu ora, întrucât fiecare cameră ajungea”.

Pavilionul de băi din staţiunea balneară Băile Govora - Vâlcea Foto StudioGovora

Pavilionul de băi din staţiunea balneară Băile Govora - Vâlcea Foto StudioGovora

Tururi tematice şi vânători de comori arhitecturale

Ca şi la ediţia precedentă se vor organiza tururi ghidate tematice şi vânători de comori arhitecturale, constând în ornamente, decoraţiuni, ferestre sculptate şi detalii cu farmec, alături de poveşti de peste tot din Govora.

Iar foişorul interbelic, şi el recent restaurat, va găzdui un recital de jazz, susţinut de duo-ul New Landscapes - Ana Maria Galea (voce) şi Daniel Csikos (pian). 

Foișorul interbelic de pe Strada Griviței a fost reabilitat de echipe și oameni pasionați: voluntari din țară și din străinătate, alături de firme, instituţii şi alţii precum: Blajin, Damila, Demiplast, Ordinul Arhitecţilor din România, AFCN, Fundaţia Comunitară Vȃlcea, donatori privați. 

Programul complet al evenimentului poate fi accesat la adresa https://govora.studio/.

Proiectul derulat de StudioGovora, finanţat de Fundaţia Comunitară Vâlcea şi sponsorizat de Hotel Palace, se desfăşoară în parteneriat cu Primăria Băile Govora şi SC Băile Govora SA, fiind realizat cu sprijinul Amural, Epson, Transilvania Film, Vânătoarea de comori arhitecturale şi The Plot.

Govora, de la mărire la decădere şi apoi la renaştere

În urmă cu un secol, despre staţiunea Băile Govora se spunea că deţine cel mai curat aer din Europa, o faimă pe care nu a pierdut-o până în zilele noastre, susţin cunoscătorii. Staţiunea s-a dezvoltat într-un timp record, pe parcursul a doar trei decenii, graţie izvoarelor sale minerale puse în valoare de numeroşi arhitecţi celebri în acea epocă. Proiectată după modelul staţiunilor balneare din Occident, cu un concept urbanistic special de oraş – grădină, Govora a fost la începuturile sale o destinaţie a elitelor.

Foişorul interbelic de pe strada Griviţei din staţiunea balneară Băile Govora - Vâlcea Foto StudioGovora

Foişorul interbelic de pe strada Griviţei din staţiunea balneară Băile Govora - Vâlcea Foto StudioGovora

Declinul său a început după Revoluţie şi s-a accentuat în ultimele două decenii. O mare parte dintre locuitori a ales să plece, cele mai multe dintre clădirile istorice au rămas în paragină. Activitatea economică de astăzi se desfăşoară în jurul a doar patru hoteluri şi câteva afaceri mici. Staţiunea Băile Govora pare un oraş încremenit în timp ce trebuie să îşi pregătească viitorul, 

Bogatul său patrimoniu cultural poate fi baza pentru consolidarea unei noi identităţi.

„StudioGovora este un colectiv de specialişti dedicaţi promovării şi reabilitării patrimoniului Băilor Govora. Radu Tîrcă şi Ştefania Hîrleaţă, arhitecţi pasionaţi de patrimoniu şi istorie, au început cercetarea academică despre Govora în 2018, cu ocazia proiectelor de diplomă din cadrul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu din Bucureşti. Irina Leca, istoric de artă şi manager cultural, s-a alăturat în 2020, când StudioGovora şi-a propus să devină un participant activ în comunitatea locală şi să atragă atenţia asupra valorilor arhitecturale şi potenţialului de dezvoltare al staţiunii. Acum, StudioGovora îşi propune să ofere asistenţă pentru reabilitarea clădirilor, primul pas fiind realizarea, alături de Primăria Oraşului Băile Govora, a intervenţiei de urgenţă pentru Vila Ivanovici, finanţată de Institutul Naţional al Patrimoniului, prin Timbrul Monumentelor Istorice. De asemenea, colectivul organizează Zilele Arhitecturii Balneare la Govora, eveniment iniţiat în 2020 şi dedicat revitalizării patrimoniului local prin artă şi implicare civică”, au specificat organizatorii.

Vă mai recomandăm şi:

Simbol al Govorei, proaspăt refăcut, distrus de un „dorel” care a tăiat greşit un fag. Momentul, filmat VIDEO

Minunea de Crăciun întâmplată la Vila dantelată din Băile Govora VIDEO

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite