VIDEO Urșii din Parcul Național Cozia: reacțiile pe care le au când dau peste camerele de monitorizare

0
0

Silvicultorii vâlceni au remarcat straniul mod în care au reacționat niște urși monitorizați în Parcul Național Cozia, la vederea unor camere de supraveghere video, făcând publice imaginile.

Monitorizare video a urșilor din Parcul Național Cozia de specialiștii Direcției Silvice Vâlcea
Urșii din Parcul Național Cozia Vâlcea speriați de camere de monitorizare Foto captură video

Trei exemplare au fost filmate de camere de monitorizare urs, în zile, la ore și în zone diferite ale parcului național din județul Vâlcea. Cu toate acestea au avut același comportament bizar: s-au speriat și au luat-o la fugă.

Colegii noștri au instalat cât mai discret camerele de monitorizare în pădurile Parcului Național Cozia, însă simțurile urșilor au fost mai puternice. Trei urși au descoperit camerele de filmat în locuri diferite din Parcul Național Cozia, iar imaginile amuzante surprinse le împărtășim cu dumneavoastră”, au explicat reprezentanți de la Direcția Silvică Vâlcea - Regia Națională a Pădurilor Romsilva, despre postarea pe contul de Facebook al instituției, care vine însoțită și de un video demonstrativ.

„România are una dintre cele mai dezvoltate populații de urs din UE”

Specialiștii au oferit de asemenea și câteva detalii mai puțin cunoscute publicului larg despre simțurile dezvoltate ale acestor animale sălbatice. 

„Urșii au simțurile dezvoltate, în special cel olfactiv. Au centrul mirosului din creier de cinci ori mai dezvoltat decât cel al omului și mii de receptori ai mirosului în zona foselor nazale”, au menționat silvicultorii.

Urșii se folosesc de aceste simțuri, în special de cel olfactiv, pentru a căuta hrană care este predominant vegetală, dar se hrănesc și cu pești, cervide, mamifere mici, până la păsări sau ouă de păsări și insecte.

În aceeași postare s-a mai menționat: „România are una dintre cele mai dezvoltate populații de urs din Uniunea Europeană, la noi în țară urșii având habitatul în zona munților Carpați. Pădurile din Parcul Național Cozia asigură faunei toate condițiile de hrană, adăpost și liniște necesare unui habitat sănătos”.

Legislația, în contradicție cu realitatea

Într-un interviu acordat pentru „Adevărul”, în vara acestui an, pe tema deselor atacuri ale urșilor în zonele montane care se învecinează cu Parcul Național Cozia, în mod special, reprezentanții Direcției Silvice Vâlcea menționau faptul că deși este decretat specie pe cale de dispariţie, în România ursul carpatin, în realitate s-a înmulţit destul de mult

„De la 4.000 – 4.500 de efective estimate înainte de Revoluţie, s-a ajuns acum la 10 – 12.000 de exemplare”, recunoștea directorul Direcţiei Silvice Vâlcea, Gheorghe Mihăilescu.

El amintește și despre un episod extrem de rar la care a fost părtaș în urmă cu câțiva ani: descoperirea unei ursoaice cu cinci pui, în contextul în care acest animal face de obicei 1 - 2 pui.

Specialiștii au explicat pentru „Adevărul” și contextul în care a avut loc mărirea efectivelor de urși, în total dezacord cu ce se întâmplă în celelalte țări europene în care sălbăticiunea a fost inclusă pe lista speciilor pe cale de dispariție.

Pe scurt, în alte țări dezvoltate animalul a fost vânat până la extincție, iar la noi pentru a se evita acest proces s-au adoptat aceleași reglementări, deși situația era diferită.

Specie pe cale de dispariție care face ravagii în gospodăriile din Vâlcea

Numai că fiind vorba despre o specie aflată în vârful piramidei trofice, adică de un animal fără dușmani (cu excepția omului) s-a multiplicat rapid. Fiind un specimen care mănâncă destul de mult, dar și unul solitar, care își marchează teritoriul, s-a ajuns să facă ravagii prin gospodăriile muntenilor și nu numai.

În Vâlcea, ursul a coborât de la munte și a ajuns în Râmnicu Vâlcea, la 20 de kilometri depărtare de Parcul Național Cozia.

În acest parc există de mai mulți ani în derulare un studiu prin care sunt monitorizați mai mulți urși, unul dintre aspectele observate fiind că, într-o singură noaptea, aceștia străbat până la 80 de km în căutarea hranei.

Silvicultorii vâlceni au tras un semnal de alarmă, cu această ocazie, menționând că atacurile urșilor se vor înmulți pe viitor. 

„La un moment dat nu va mai avea loc. Este greşit ca ursul să fie legat numai de pădure, acum atacă prin grădini, păşuni, prin curţile oamenilor”, au menționat specialiștii despre un fapt confirmat prin zeci de cazuri petrecute în această vară în Vâlcea, unde au fost atacați și oameni, fiind rănite și omorâte mai multe animale: vaci, porci și oi.

Responsabilul de vânătoare al Direcţiei Silvice Vâlcea, ing. Constantin Beleţescu a subliniat pentru „Adevărul” că se riscă, ca la orice specie strict protejată, ca ursul să fie în pericol să dispară de la sine.

Parcul Național Cozia, elogiat în Washington Post

Locul unde au fost filmați cei trei urși este Parcul Național Cozia, unul din cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor Romsilva.

Este unul dintre cele două parcuri naționale din județul Vâlcea și cuprinde masivul Cozia și o parte a Munților Lotrului, aproape de limita cu județul Argeș. Se întinde pe o suprafață de 17.100 de hectare, din care 16.070 hectare păduri, mai bine de jumătate dintre acestea fiind incluse în zone de protecție strictă sau integrală, unde nu este permisă intervenția umană.

Este parcul care a fost elogiat în urmă cu patru ani de jurnaliști de la Washington Post printr-un articol intitulat „Rapsodia românească, incursiune pe un tărâm nelăudat din Estul Europei“, în urma unei vizite pe care au făcut-o în România. Pe Vârful Cozia, americanii s-au arătat uimiți la vederea uneia dintre cele mai frumoase și iconice imagini surprinse în țara noastră de pe un masiv muntos - cea cu Oltul în drumul său spre Dunăre.

„Pe măsură ce am câştigat în înălţime, o panoramă profundă a Oltului s-a deschis în faţa noastră şi ne-am oprit de mai multe ori pentru a admira panglica de argint a râului strălucitor din depărtare... Am ajuns pe vârful Muntelui Cozia... înconjurat de peisaje magnifice“, menționau jurnaliștii americani.

Cât despre Parcul Național Cozia, ei au specificat că deși nu este nici cel mai cunoscut și nici cel mai mare dintre parcurile naţionale din România deține o diversitate excepţională de plante şi animale, pe un areal mic. Și au amintit și de cele două păduri, care la vremea respectivă erau propuneri, incluse între timp pe lista Patrimoniului Mondial Natural UNESCO.

Păduri seculare, virgine sau cvasivirgine, din fag şi amestecuri de fag şi foioase, din Parcul Național Cozia dețin specimene de arbori cu înălţimi de peste 50 de metri şi doi metri în diametru. „Acest lucru este aproape nemaiauzit acum în Europa şi o remiză mare pentru iubitorii de natură“, mai menționau jurnaliștii de la Washington Post.

Râmnicu Vâlcea


Ultimele știri
Cele mai citite