VIDEO Încă un urs în zona Mănăstirii Cozia, după ce un tren a călcat o femelă. Populaţia, avertizată, pe o rază de 5 kilometri, prin RoAlert

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Urşii au coborât din Parcul Naţional Cozia pe calea ferată de pe Valea Oltului, în apropiere de Mănăstirea Turnu, de la Călimăneşti Foto Adevărul
Urşii au coborât din Parcul Naţional Cozia pe calea ferată de pe Valea Oltului, în apropiere de Mănăstirea Turnu, de la Călimăneşti Foto Adevărul

După ce miercuri, o ursoaică a fost descoperită moartă pe calea ferată de pe Valea Oltului, fiind călcată de un tren, vineri, populaţia din aceeaşi zonă, aflată în preajma Mănăstirii Turnu din judeţul Vâlcea, a fost avertizată prin RoAlert de prezenţa unui alt exemplar, de această dată viu.

GALERIE FOTO

Vineri după-amiaza în prejma Mănăstirii Turnu,de pe Defileul Oltului, în Călimăneşti - Vâlcea, mai mulţi turişti au văzut un urs şi au alertat imediat 112. La scurt timp, populaţia din zonă, pe o rază de 5 kilometri a fost avertizată de prezenţa animalului sălbatic, iar specialiştii au fost trimişi în zonă pentru a lua măsuri.  

„Prin apel la 112 a fost sesizată prezenţa unui urs în zona Mănăstirii Turnu. S-a dispus alertarea / informarea populaţiei pe o rază de 5 kilometri, prin sistemul RoAlert.

Un echipaj de jandarmi se deplasează la faţa locului. S-a luat legătura cu Parcul Naţional Cozia care a anunţat Ocolul Silvic Călimăneşti şi Garda Forestieră Vâlcea”, au transmis reprezentanţii Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea.

Iată şi textul evertizării: „Atenţie! Urs observat în zona Mănăstirii Turnu, din localitatea Călimăneşti! Sporiţi atenţia! Nu vă expuneţi pericolului! Evitaţi zona! În caz de urgenţă, apelaţi 112! Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea”. 

Ursoaica găsită moartă pe calea ferată de pe Valea Oltului, a fost lovită de locomotiva unui tren în noaptea de marţi spre miercuri, potrivit concluziilor unei comisii care a cercetat acest caz, formată din specialişti din cadrul Parcului Naţional Cozia şi ai Ocolului Silvic Călimăneşti.

Directorul PN Cozia, ing. Pavel Prundurel a declarat că cel mai probabil ursoaica venise de pe munte în căutare de hrană, la marginea pădurii, chiar lângă calea ferată. Când a fost găsită avea capu zdrobit şi labele tăiate. Angajaţii CFR sunt cei care au anunţat accidentul feroviar. 

În PN Cozia până miercuri se aflau sub monitorizare 12 exemplare de urs, şase femele şi şase masculi. 

Anul trecut, s-au înregistrat mai multe incidente în zona de nord a judeţului Vâlcea, în care urşii au atacat animalele domestice. Tot atunci, angajaţii parcului au reuşit să filmeze şi o ursoaică însoţită de doi pui pe stâncile de pe Cozia. Filmarea postată pe Facebook a devenit virală.

Înaintea acesteia, un grup hătaşi a dat peste bârlogul unei alte ursoaice cu cinci pui. Ursoaica l-a atacat pe unul dintre hăitaşi.

   

Râmnicu VâlceaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite