VIDEO 30 de minute în compania caprelor negre în cel mai mic parc naţional din România: Buila-Vânturariţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Capre negre în Parcul Naţional Buila - Vânturariţa din Vâlcea surprinse cu camerele de monitorizare Foto captură video
Capre negre în Parcul Naţional Buila - Vânturariţa din Vâlcea surprinse cu camerele de monitorizare Foto captură video

O filmare de peste o jumătate de oră realizată într-unul din cele două parcuri naţionale din judeţul Vâlcea surprinde un cârd de capre negre într-o zonă în care nu ne-am aştepta să le vedem.

GALERIE FOTO

Statul acasă în perioada pandemiei de coronavirus are şi părţile sale bune: ne oferă nouă oamenilor un răgaz de a ne reconecta cu noi şi de a ne bucura de lucruri uitate sau cărora le acordam prea puţină atenţie înainte, dar şi naturii pentru a se reface. 

Se vede acest lucru, în privinţa naturii şi prin imaginile surprinse de către cei de la Romsilva în pădurile ţării, precum videoclipul de 30 de minute în compania caprelor negre din Parcul Naţional Buila - Vânturariţa, postat pe pagina de Facebook a parcului.

Obişnuiţi să le vedem mai degrabă în zonele stâncoase montane, acolo unde îşi au de fapt habitatul, vederea unui grup de capre negre într-o pădure, pare un lucru mai puţin obişnuit. 

Şi totuşi, camerele de monitorizare au surprins astfel de imagini în Parcul Naţional Buila – Vânturariţa, din judeţul Vâlcea.

Deasupra tuturor minunilor din zonele muntoase ale ţării noastre, şi implicit ale Parcului Buila - Vânturariţa, pe stâncăriile greu accesibile regăsim capra neagră (Rupicapra rupicapra), una dintre speciile periclitate, simbol al crestelor.

Obişnuită cu zonele inaccesibile altor specii, graţie musculaturii extrem de dezvoltate şi a copitelor despicate, se deplasează pe porţiunile stâncoase  pentru a-şi procura hrana şi a se refugia din faţa prădătorilor.

De această dată, la jumătatea lunii aprilie, un grup de capre negre a preferat o zonă mai joasă, din Buila - Vânturariţa, cel mai mic parc naţional din ţara noastră, cu mai puţin de 4.200 de hectare şi aproximativ 3.900 de păduri, care, în ciuda dimensiunilor reduse asigură toate condiţiile de adăpost, linişte şi hrană faunei bogate.

Imaginile surprinse mai departe de habitatul lor reprezintă o dovadă în plus că animalele sălbatice se bucură în această perioadă de o binecuvântată linişte. Un cârd de cel puţin şapte capre negre se hârjonesc şi-şi dispută dreptul la mâncare.

Potrivit specialiştilor din cadrul Direcţiei Silvice Vâlcea: „Caprele negre autohtone au o greutate care variază între 30 - 60 kg. Femela este mai mică şi poate pierde până la 20% din greutate în timpul perioadei de împerechere, care survine în lunile octombrie - noiembrie. Culoarea animalului este vara ruginiu deschisă, iar iarna brun închisă, dar în contrast cu ambientul, pare a fi de neagră. Caprele năpârlesc de două ori pe an: primăvara, în lunile mai - iunie şi toamna înaintea perioadei de împerechere.

Caprele negre se adună vara şi iarna în cârduri (ciopoare), conduse de o femelă vârstnică şi, de-a lungul timpului, specialiştii au observat cum caprele bătrâne şi ţapii puternici vin în urma cioporului, iar ţapii de 2 - 3 ani se adună în cârduri separate, de câte patru - cinci exemplare, iar cei bătrâni stau izolaţi, cel mult doi - trei.

În timpul împerecherii, cârdurile se rup şi se dau lupte aprige între ţapi. Perioada de gestaţie durează circa şase luni. Femela fată în mai - iunie, unul sau doi iezi, care îşi pot urma mama după câteva zile. Perioada de alăptare durează până toamna, iedul fiind apt a mânca hrană vegetală de la două luni.

În iernile cu zăpezi mari, caprele negre se retrag în zonele cu stâncării, de unde cade zăpada, găsind mai uşor muşchi, licheni sau cetină”.

În urmă cu mai bine de un deceniu şi jumătate, caprele negre din Buila – Vânturariţa erau speriate şi hăituite, de braconieri şi exploatatorii de lemn. Acum, iarna, sunt deseori văzute grupuri de 12 - 15 - 20 de capre, mai ales în zonele stâncoase. 

Lucrurile s-au schimbat radical după înfiinţarea Parcului Naţional Buila - Vânturariţa la iniţiativa unui localnic din Costeşti şi prin eforturile unui ONG înfiinţat special în acest sens în 2003 - Asociaţia Kogayon. 

Reprezintă unul dintre cele 22 de parcuri naţionale şi naturale administrate de Regia Naţională a Pădurilor Romsilva şi al doilea din judeţul Vâlcea. 

La nivelul castrului din masivul Buila - Vânturariţa  există peste 150 de peşteri, iar parcul se bucură de peste 500 de hectare de păduri virgine, cele mai valoroase din punctul de vedere al biodiversităţii. 

În urmă cu un an, într-o evaluare a cele trei fonduri cinegetice de munte pe care le gestionează Direcţia Silvică Vâlcea au fost identificate peste 140 de capre negre.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite