Doi pădurari, la un pas să fie linşaţi cu topoarele, pumnii şi picioarele. Cum au fost atacaţi de o grupare de hoţi de lemne

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sătenii din Valea lui Stan - Brezoi, în Vâlcea, nemulţumiţi după ce şase localnici au fost prinşi la furat de lemne şi puşi pe fugă cu focuri de armă Foto Facebook
Sătenii din Valea lui Stan - Brezoi, în Vâlcea, nemulţumiţi după ce şase localnici au fost prinşi la furat de lemne şi puşi pe fugă cu focuri de armă Foto Facebook

Şase hoţi de lemne au atacat sâmbătă seara, 25 aprilie, doi pădurari din judeţul Vâlcea, punându-le viaţa în pericol. Două persoane au primit mandat de arestare preventivă.

GALERIE FOTO 

Cazul pădurarului Romsilva atacat în pădure de mai mulţi hoţi de lemne în zona Valea lui Stan din judeţul Vâlcea capătă alte proporţii, după ce procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Brezoi au decis să ofere mai multe detalii legat de acest incident.

Potrivit acestora, persoanele de etnie romă care s-au dus sâmbătă seara, 25 aprilie, să fure lemne din pădure, au atacat nu un pădurar, ci doi, punându-le viaţa în pericol. Unul dintre pădurari avea grijă de pădurile private ale obştei de moşneni, iar celălalt de pădurile statului. 

În urma evenimentelor derulate în pădure, două persoane au primit deja mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile, iar cercetările pentru ultraj şi distrugere continuă. 

Întâi a fost atacat pădurarul din cadrul Ocolului Silvic Cozia - Negoiu. Acesta a fost ameninţat cu moartea, iar autoturismul i-a fost avariat cu un topor.

O oră mai târziu, celălalt pădurar, din cadrul Ocolului Silvic Voineasa, cel despre care am pomenit într-un material precedent, a fost lovit cu pumnul în cap şi apoi cu picioarele când se afla căzut la pământ. Abia atunci pădurarul a folosit armamentul din dotare ca să se apere. Cele mai multe focuri le-a tras în 

aer, iar un cincilea proiectil de cauciuc l-a lovit uşor la picior pe agresor. 

Pădurile statului, supravegheate acum şi video

Reamintim că numai în pădurile statului paguba se ridică la aproximativ 30.000 de lei reprezentând 36,5 mc de lemne adică încărcătura a două camioane.

Cel de-al doilea pădurar a apucat să alerteze Poliţia, după ce i-a văzut pe hoţii de lemne, care a reţinut 

doi dintre membrii grupării, încă de sâmbătă noaptea, 25 aprilie. Mandatele de arestare preventivă a acestora au fost emis duminică, cu puţin timp înainte de miezul nopţii. 

Deocamdată, cercetările procurorilor vizează doar infracţiunile de ultraj şi distrugere, dar cei vinovaţi vor trebui să răspundă şi pentru paguba creată în pădure. 

Ceea ce nu se spune este că după incident, primul pădurar s-a speriat foarte tare şi iniţial nu s-a dus la Poliţie ca să depună plângere. 

Hoţii de lemne locuiesc vechiul cătun de romi de la poalele munţilor - Valea lui Stan, la ieşire din Brezoi. De-a lungul timpului, localnici din acest sat au mai fost prinşi în pădure la furat de lemne, dar în ultimii ani a fost linişte. Odată cu pandemia de coronavirus s-au întors acasă, de peste hotare, mulţi dintre localnici, motiv care l-a determinat pe şeful Direcţiei Silvice Vâlcea, ing. Gheorghe Mihăilescu, să ceară pădurarilor să fie mult mai prudenţi, cunoscând vulnerabilitatea zonei.

„Într-adevăr, în zonă, în urmă cu mai mulţi ani, localnicii din Valea lui Stan au tăiat masiv. Era un dezastru. Au defrişat o pădure a unei obşti. Dar nu se mai tăia de ceva vreme. Acum însă au revenit acasă, cu pandemia de coronavirus, o mare parte dintre localnici, numai că s-au trezit cu casele goale, fiind zonă de munte, este frig...”, ne-a explicat şeful pădurarilor vâlceni motivul pentru care s-au reluat furturile de lemne în zonă.  

În urma a ceea ce s-a întâmplat în pădurile de deasupra cătunului Valea lui Stan, Direcţia Silvică Vâlcea a decis să supravegheze şi mai atent zona. „Am fost acolo, duminică, 26 aprilie, pentru că aşa este normal, să-ţi susţii omul, nu să-l laşi singur. Am convocat şi alţi colegi de la ocoalele silvice din zonă, am întărit paza, în zonă inclusiv cu supraveghere video, discretă”, ne-a mai spus directorul Mihăilescu.  

Pădurile în care au acţionat hoţii de această dată, cea privată şi cea a statului, sunt vecine, fiind situate pe munte, deasupra cătunului.

Doi dintre membrii grupării, cei mai agresivi, arestaţi preventiv pentru 30 de zile

Iată ce precizări fac procurorii din Brezoi legat de cazul de la Valea lui Stan.

Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Brezoi au dispus, la data de 26 aprilie, reţinerea inculpaţilor: Furdui Mihai Bogdan cercetat (...) pentru ultraj şi distrugere şi Furdui Viorel cercetat (...) pentru ultraj.

 

Procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Brezoi a solicitat judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Judecătoria Brezoi luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpaţii Furdui Viorel şi Furdui Mihai Bogdan, fiind emise, pe numele acestora, mandate de arestare preventivă, pe o perioadă de 30 de zile.

 

Din probatoriul administrat în cauză, până la acest moment al urmăririi penale, a rezultat faptul că în data de 25 aprilie, în jurul orelor 19.00 - 19.30, inculpatul Furdui Mihai Bogdan a ameninţat cu moartea şi cu acte de violenţă persoana vătămată D.D., pădurar în cadrul Ocolului Silvic Cozia Negoiu, în timp ce acesta se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu legate de apărarea integrităţii fondului forestier împotriva tăierilor ilegale de arbori şi a sustragerilor de material lemnos pe raza localităţii Brezoi, Cantonul nr. 2 Valea lui Stan, UPI, judeţul Vâlcea, inculpatul Furdui Mihai Bogdan lovind de asemenea cu un topor şi cu o piatră autoturismul victimei, deteriorându-l. 

 

Tot în data de 25 aprilie, în jurul orei 20.30, inculpatul Furdui Viorel, care anterior a fost observat de către persoana vătămată T.C., pădurar în cadrul Ocolului Silvic Voineasa, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu legate de apărarea integrităţii fondului forestier împotriva tăierilor ilegale de arbori şi a sustragerilor de material lemnos pe raza  localităţii Brezoi, Cantonul nr. 18 Valea lui Stan, UPIII Păscoaia UA 245-247, în timp ce sustrăgea material lemnos – l-a agresat fizic pe numitul T.C., lovindu-l cu pumnul la nivelul capului şi - după ce victima a căzut pe sol - cu piciorul la nivelul corpului. Pentru a se apăra pădurarul a folosit armamentul din dotare trăgând mai multe focuri de armă neletală în aer şi un proiectil (din cauciuc) în direcţia inculpatului, producându-i o leziune minoră.

 

Cercetările continuă pentru lămurirea cauzei sub toate aspectele”.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite